The notebook
Film: The Notebook
Kultur

Knust hjerte-syndrom: Når hjerte rimer på smerte

Af Tina Jøhnk 18/08/2016
Filmene og sangene har vidst det længe, men det er nu videnskabeligt bevist: Psykisk smerte er direkte forbundet med fysisk smerte - ikke mindst når det gælder hjertesorg. Så det var ikke helt forkert, da ELLE's Tina Jøhnk troede, at hendes hjerte var ved at gå i stykker af hjertesorg.

Mit hjerte gjorde ondt. Jeg havde lige mistet min kæreste. Jeg var selv gået, men det var en af de situationer, hvor man enten gik eller gik helt ned med flaget. Jeg var mildest talt nedslået og ulykkelig. Jeg følte hele min verden falde sammen – og at mit hjerte var knust i flere stykker. Jeg følte ikke alene smerten på et psykisk plan. Min mave var konstant snøret sammen, så jeg ikke kunne spise, og jeg blev tyndere og tyndere.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

En dag mærkede jeg en trykken for brystet, blev svimmel og havde åndenød, og da besluttede jeg mig for at tage ind på hospitalet i Los Angeles, hvor jeg bor, for at blive tjekket af en læge. Jeg følte mig sikker på, at jeg havde fysisk ondt i hjertet, og at jeg var tæt på at dø. Mine kærestesorger havde gjort mig fysisk dårlig. Jeg var ikke ved at dø. Men jeg blev taget alvorligt af lægerne, som forklarede mig, at der rent faktisk findes et syndrom, der på engelsk hedder ’broken heart syndrome’ og på dansk ’knust hjerte-syndrom’. Det har på videnskabeligt sprog fået betegnelsen ’stress induceret kardiomyopat.

Læs også: 15 tips til, hvordan du opmundrer din veninde med kærestesorger

”De mest almindelige symptomer er en skarp smerte i brystet og åndenød,” forklarer Dr. Simon Rego, Director of Psychology Training på MonteḀore Medical Center i New York mig senere, da jeg beslutter mig for at lave research på området for bedre at forstå, hvad knust hjerte-syndrom er. Jeg var især overrasket over, hvordan min psykiske ’hjerte-smerte’ blev fysisk, hvilket jeg flere gange efterfølgende havde mistanke om blot var den rene indbildning fra min side.

”Netop fordi symptomerne minder meget om dem, man har ved et hjerteanfald, er det vigtigt for folk at søge hjælp med det samme. Alle former for smerter i brystet bør undersøges af en læge. Jeg er ikke sikker på, at man kan tale om ’mildere’ tilfælde end andre, men der er heldigvis ofte tale om hurtig bedring og fuldkommen helbredelse inden for få dage eller uger. Men det kan i nogle til-fælde være livstruende.”

Læs også: Guide: Sådan bliver du en god wingwoman

Der er efterhånden bred enighed om, at der er en sammenhæng mellem psykisk smerte og fysisk smerte, og at man altså ikke er helt galt på den, når man giver udtryk for, at ens hjerte er knust, eller at det gør så ondt, så ondt at savne den, man har mistet. Også hvis man ikke ligefrem lider af knust hjerte-syndrom.

”Hjernen er det organ, der bearbejder signaler om smerte,” siger Naomi Eisenberger, Associate Professor i psykologi ved University of California, der har studeret, hvordan hjernen reagerer på fysisk smerte og på det, hun kalder ’social smerte’ eller ’mental smerte’. Hun har blandt andet skrevet afhandlingen Broken Hearts and Broken Bones: A Neural Perspective on the Similarities Between Social and Physical Pain (2012), og hun har f.eks. kigget på, hvordan hjernen på en person, der bliver udelukket fra en gruppe og altså bliver ’fravalgt’ og ’afvist’, reagerer på denne situation.

Læs også: De 12 mest romantiske filmscener til dig

”Vi kan se på hjernen, at der ikke er den store forskel på, hvordan den bearbejder social adskillelse eller social afvisning og fysisk smerte,” siger Naomi Eisenberger. ”Det vil sige, at hos et menneske, der føler sig afvist eller udenfor, bearbejder hjernen det på en lignende måde som fysisk smerte. Det er de samme regioner i hjernen, der bliver aktiveret som reaktion på social udelukkelse.”Hun er derfor på ingen måde overrasket over, at knust hjerte-syndromet eksisterer".

”Jeg tror helt sikkert på det,” siger hun. ”Vores sociale forhold har en meget betydelig indflydelse på vores sind og vores humør. Det er ingen overraskelse, at der kan ske noget meget alvorligt med hjertet, efter man har oplevet at blive afvist eller at have mistet et menneske, man elskede.”

Vi har fundet 20 af de mest gennemført romantiske kærlighedsfilm til dig. Du kan se hvilke film i galleriet.

Psst ... Klik eller 'swipe' dig igennem galleriet.

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her