Opskrift: Vegansk æbletærte med bær

Opskrift: Vegansk æbletærte med bær

De fleste af os har efterhånden lært, at yoga er en fantastisk måde at få balance og ro i sjælen. Yogaøvelser giver din krop velvære, du bliver smidigere, og du skiller dig af med usunde spændinger i kroppen.

En af de elementer, der binder yogaens sunde virkning sammen og skaber balance mellem krop og sjæl, er yogamad. I hvert fald hvis du spørger ernæringsterapeut, sygeplejerske, yogalærer og forfatter Thorbjörg Hafsteinsdòttir. ”Vi har brug for at passe på os selv, og det starter med det, vi putter i munden: Yogamad - det er mad, der giver os energi og overskud til livet selv. Overskud til yogamåtten.”

Læs også: ELLE-redaktionen tester: 4 nye måder at være sund på

I en sund yogakost handler det grundlæggende om, at erstatte de dårlige fødevarer med gode. Sukker kan bl.a. erstattes af vaniljepulver, kokosmel eller kakaonibs. Kød kan erstattes af vegetabilsk protein fra f.eks. bønner, kerner, nødder og avokado. Og hvis kød er en del af din kost, så anbefaler Thorbjörg, at du køber det i beskedne mængder fra et forsvarligt sted. Det handler om at sætte sig ind i råvarernes ophav og miljø, og hun er ikke i tvivl om, at yogamad giver energi til yogamåtten og generelt i livet.

Se også: Missoni x MyTheresa.com lancerer yoga-kollektion

Yogamad er en kostform, der modvirker træthed og sløvhed, og som renser ud i kroppen – du får kort sagt balance mellem krop og sindet. Bliv klogere på yoga, yogamad og få inspiration til lette yogaøvelser i hendes nye bog ’Min yoga: Næring til krop og sjæl’.

På ELLE.dk har vi fået lov at dele vores tre yogamad-favoritter fra bogen, og den første opskrift er til den søde tand; nemlig en sundere version af en tærte med æble og bær.

Psst... 'Min yoga: Næring til krop og sjæl' koster 300 kr. og kan købes her.

Opskrift på Æble-bær-tærte til 4 personer

Vegetarisk, vegansk, lavglykæmisk, fri for tilsat sukker og gluten.

Bund:

2-3 dl quinoagryn lagt i blød over natten

2 spsk. chiafrø lagt i blød over natten i 3 dl vand

1-2 tsk. flagesalt

3-4 spsk. jaggery sukker

2 tsk. stødt kardemomme

4 dl vand

Fyld:

3 røde æbler uden kernehus og skåret i små stykker (med eller uden skræl, du bestemmer)

1 spsk. stødt anisfrø

½ tsk. vaniljepulver

500 g friske eller frosne blåbær (vilde frosne er rigtig gode)

2 spsk. raw honning eller 2 spsk. jaggery sukker

50 g mandelmel

50 g koldt smør, ghee eller kokosolie (smør smager klart bedst her)

Sådan gør du: 

Bund:

Dræn quinoagrynene helt fri for vand. Kom dem i et ildfast, dybt, rundt fad sammen med chiafrøene (som nu er chiagrød-agtige), salt, jaggery, karde- mommepulver og vand. Rør rundt. Stil fadet i 180 °C forvarmet ovn. Bag i 25-30 minutter, eller til vandet er dampet af.

Fyld:

Når bunden er bagt i 25 minutter, tager du fadet ud af ovnen. Fordel æblestykkerne på bunden. Drys med anis og vanilje. Fordel bærrene på æbler og bund. Hæld raw honning over frugten, eller drys med jaggery sukker. Brug fingrene til at presse smør og mandelmel sammen. Fordel det over tærtefyldet. Stil på midterste rille i ovnen, som stadig er 180 °C, og bag tærten i 30 minutter.

Serveres lun eller kold med en klat flødeskum eller vegansk is.

 

Relaterede artikler