Det siger dine negle om dig
Foto: Unsplash
Hudpleje

Eksperten forklarer: Det siger dine negle om dig

Af Julie Kraase Brandt 24/11/2021
Dine negle afslører mere om dig, end du tror. Her får du speciallæge Maria Luise Obads forklaring på alt fra rillede til flossede negle.

Hvad er årsagen til, at jeg har skrøbelige negle?

Det er almindeligt, at man får tyndere og mere skrøbelige negle med alderen, og en del af forklaringen kan ligge i, at neglene vokser langsommere hos ældre og dermed har længere tid til at blive slidt, før de fornyes. Neglene er forhornede hudceller, som er bundet sammen af proteinet keratin.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Her er de typiske udfordringer, du kan støde på:

Rillede negle: Der findes længdegående riller, som til dels er et genetisk- og til dels, et aldersfænomen. Længdegående riller er uden betydning, og man kan ikke gøre noget ved dem (ud over at polere neglene).

Tværgående riller kan være tegn på sygdom som eksem og andre hud- og neglelidelser. Desuden ses tværgående riller hos ”neglepillere”, altså personer der har en mani med at pille i deres neglebånd, forklarer speciallægen Maria Luise Obad.

Sprøde, tynde negle, der knækker eller flækker let: Der er forskel på, hvor stærke og hårde negle vi har fra vores gener, og så kan det skyldes, at man har slidt neglene med vand, sæbe og opløsningsmidler. Brug af neglelak har ingen indflydelse på neglens vækst, men kan udtørre neglepladen, så der kan opstå tendens til sprukne negle. Mangel på jern og B-vitamin kan sjældent føre til skrøbelige negle.

Gule negle: Den hyppigste årsag er svampeinfektion. Er infektionen slem, kan negleroden trække sig tilbage, og neglen bliver tyk og kan smuldre. Det er på ingen måde farligt og kan afhjælpes med svampemiddel derhjemme.

Hvide, små pletter: Skyldes slag på negleroden, imens neglen var under opbyggelse, hvilket er ganske ufarligt. Det skyldes ikke mangel på kalk, som man tidligere har antaget.

Det siger eksperten

Ligesom med alt andet, er det generelt godt for neglene at spise sundt og varieret, og så kan man eventuelt tage et B-vitamin tilskud. Obad råder derudover til at lade være med at pille i neglebåndene. Neglen dannes i vævet under neglebåndet, og piller man for meget, kan man irritere negledannelsen, og neglepladen kan blive grim og jævn. Og spar gerne på neglelakken – det er flot, men udtørrende, og pas på med for meget acetone, der trækker fedtstofferne ud af neglepladen.

Skal neglebånd fjernes eller ej? Hun forstår udfordringen med, at de kan se flossede og sjuskede ud, når de vokser hen over neglepladen, men hun råder til ikke at manipulere for meget med dem, da det kan give irriterede neglebånd, små sår og revner, der kan være indgangsport for bakterier og give neglerodsbetændelse.

Gør det selv

Plej neglebåndene og hænderne med en olie eller creme og skub kun neglebåndet forsigtigt tilbage fremfor at fjerne dem. Undgå udtørring af neglen og huden omkring neglen. Dette kan du f.eks. gøre ved at bruge handsker, når du gør rent, er i haven eller ude i koldt vejr. Og giv som sagt gerne dine negle en pause fra neglelakken.

I galleriet herunder har ELLEs skønhedsredaktion samlet 5 beautyprodukter, der kan hjælpe dig til bedre negle.

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her