Foto: Oliver Knauer
Det kolde gys

Ekspert: Derfor er vinterbadning så sundt og vanedannende

af Camille Marie Beck Fallesen 22/02/2021
På trods af de iskolde temperaturer i januar og februar 2021, bader danskerne som aldrig før. Det er måske heller ikke en helt dum idé at bevæge sig ud i kulden iført en varm morgenkåbe og støvler. Der er nemlig masser af sundhedsfordele at hente ved et koldt gys.

Måske er det endelig på tide, at du kaster dig ud i 2021s helt store tendens blandt danskerne: vinterbadning. Vinterbadning er populært som aldrig før, og kendte som f.eks. Sara Bro er hoppet med på den iskolde trend.

Hvis ikke du allerede er med på den nye dille i 2021, så kan det være, du skal til at komme det. For der er nemlig mange sundhedsfordele at hente ved at hoppe i de kolde bølger. 

Læs også: 3 workout-videoer, der rent faktisk får dig til at hjemmetræne

Slap af i kroppen

Forsker i vinterbadning, Susanna Søberg, fortæller, at det første gang man prøver vinterbadning, vil være meget grænseoverskridende, men at man samtidig får et kæmpe endorfin-kick i kroppen.

De fleste bliver en lille smule forskrækkede bagefter, og det er her, Susanna Søberg insisterer på, at man skal gøre det igen - eller måske 3 eller 4 gange. Når man først har gjort det, begynder man at kunne slappe af i kroppen og virkelig mærke den rus, man får af at vinterbade. 

Den rus, kan man faktisk blive afhængig af. Det er nemlig sådan, at når kroppen kommer i koldt vand, så får vi en dopamin udskillelse i hjernen, hvilket gør vi kan blive afhængige af vinterbadning. 

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Fordele for din krop

"Vi mangler det her glædessus i vores hverdag, og det kan naturen give os i øjeblikket".

Studier, der har målt vinterbadning på den korte bane, kan fortælle os, at mennesket får en stigning i endorfiner, som gør os rigtig glade, men at vi samtidig får en udskillelse af noradrenalin, som aktiverer vores sunde fedt og øger vores energiforbrænding. Det vil altså sige, at når det sunde fedt bliver aktiveret, når kroppen kommer i koldt vand, tager det både sukker og fedt fra blodbanerne. Der bliver på den måde "ryddet op" i det sukker og fedt der er i vores blodbaner, når vi vinterbader. 

Susanna Søbergs studier viser samtidig, at dem der vinterbader over en sæson eller mere, får en bedre insulinfølsomhed og et lavere sukkerniveau i blodet. Hvilket er ønskværdigt og en god ting til forebyggelse af overvægt og type-2 diabetes. 

Det tenderer således til at være en god idé at hoppe i noget varmt tøj udover dit badetøj, og med et håndklæde under armen, smutte ned til din nærmeste badebro. 

Læs også: Julie Fagerholt - sådan holder jeg mig sund og frisk