Hyldest Sonia Rykiel får en gade i Paris opkaldt efter sig

Foto: Ritzau/Scanpix

Sonia Rykiel (1930-2016) har været en særdeles vigtig person for modens udvikling siden 1960’er, hvor hun for første gang begyndte at designe tøj.

Rykiel havde svært ved at finde striktrøjer, som sad behageligt under sin graviditet, og heldigvis for det. Dét blev nemlig startskuddet til Sonia Rykiels vej ind i modebranchen.

Den dengang 32-årige kvinde arbejdede i en parisisk tøjbutik, som hendes mand ejede, og derigennem fik hun produceret en række sweatre.

De blev så populære, at Sonia Rykiel straks begyndte at sælge dem fra forretningen, og over de næste årtier opfandt Rykiel flere former for teknikker inden for modedesign, som vi alle kender i dag. Rykiel var blandt andet den første til at vise syninger uden på tøjet, ligesom at den rødhårede designer var den første, som puttede slogans på sine overdele.

Med andre ord er Rykiel altså ophavskvinden til statement t-shirten, som vi alle kender i dag.

Læs også: Street style - Se de bedste street style-looks fra Paris Fashion Week.

Sonia Rykiel fik kælenavnet ”dronningen af strik”, hendes designs blev vist på Paris' Musée des Arts, og hun indgik samarbejde med den kommercielle gigant H&M.

Med andre ord: Sonia Rykiel made it.

Det hyldes hun til stadighed for, og i denne uge fik hun så den ultimative hæder.

Paris’ borgmester, Anne Hidalgo, opkaldte en gade efter modedesigneren i Paris’ 6. arrondissement, og i forbindelse med afsløringen af gadens nye navn viste kreativ direktør for Sonia Rykiel, Julie de Libran, brandets Spring/Summer 2019-kollektion.

Sonia Rykiel S/S 2019. Foto: Ritzau/Scanpix

Sonia Rykiel S/S 2019.

Kollektionen var i særdeleshed en hyldst til alt det, Sonia var elsket for, og især hendes store talent inden for strik blev anerkendt. 

Sonia Rykiel S/S 2019. Foto: Ritzau/Scanpix

Sonia Rykiel S/S 2019.

Det er første gang, at en parisisk gade bliver opkaldt efter en modedesigner (vi venter spændt på Allée Coco Chanel), og efter modeshowet stod Sonia Rykiels datter, Nathalie Rykiel, da også frem og holdte en rørende tale om sin mor. Rykiels barnebarn Lola Burstein-Rykiel overværende ligeledes modeshowet og den bevægende hyldest. 

Paris har fået et nyt must see, og vi ved i hvert fald godt, hvor vi vender stilletterne hen, næste gang vi besøger byen: Allée Sonia Rykiel, merci! 

 

Relaterede artikler