Bag om Saint Laurents nye hælløse stilet: Derfor knækker den ikke

Foto: REX

Anthony Vaccarellos anden kollektion for Saint Laurent indeholdt en eksklusiv kombination af glitter, brun læder og sort, og så var der fuld fokus på skoene. De lange glitterbesatte sølvstøvler blev i den grad omtalt, men de sorte hælløse stiletter løb med opmærksomheden. 

Læs også: Danske Freja Beha er tilbage i front for Saint Laurent SS17-kampagne

Det er ikke første gang, at specielle, overdrevne og ekstravagante sko indtager catwalken. Tilbage i 1993 indtog Naomi Campbell catwalken i et par 23 cm høje Vivienne Westwood-plateaux sko, som selv for den garvede supermodel var lidt af en udfordring. Behøver vi sige, at hun snublede? Og også til Marc Jacobs' Spring 2017-show spankulerede modellerne ned ad catwalken iført overdimensionerede og tårnhøje stiletter.  

På trods af en lang række tilfælde af vilde sko på catwalken, efterlod Saint Laurents minimalistiske sorte stiletter (uden hæl!) mange tilskuere måbende. For hvorfor knækkede de ikke, og hvordan kunne modellen holde balancen? Svaret er faktisk simpelt. Michael Tuts, professor i fysik fra Columbia University har til amerikansk Vogue udtalt:

"Det er ikke meget anderledes end almindelige sko, hvor foden overfører en kraft til sålen, og denne kraft overføres herefter til jorden gennem den lodrette hæl, som er i kontakt med jorden. Fra et fysik-synspunkt, så skal den nederste del af skoen række udover det punkt, hvor det meste af vægten fra foden trykkes ned mod skoen. Hvis det nederste stykke er for kort, vil du falde bagover. Hvis det nederste stykke er langt, vil skoen være stabil."

Se også: Set på Instagram: Saint Laurent LA Show

Og det betyder altså, at den nederste del af Saint Laurents smukke, hælløse stilet er præcis lang nok til, at skoen er stabil og Aviv Schneider, som bar stiletterne, ikke faldt bagover. Hvem sagde, at fysik ikke kunne skabe smukke sko? 

Relaterede artikler