Foto: Allover Press
Celebrity style

Mandagsmuse: Natalie Portman

af Christine Ertbøll 22/06/2015
Den smukke skuespillerinde Natalie Portman er denne uges Mandagsmuse, og du kan lære stjernen fra 'Léon: The Professional' og 'Black Swan' lidt bedre at kende her.

Den prisvindende Natalie Portman har medvirket i nogle af de største og mest anerkendte film, har været kampagneansigt for Dior, og så er hun et sandt stilikon. Bliv lidt klogere på den smukke skuespillerinde her.

Læs også: Josephine Skriver: Sådan er det at være regnbuebarn

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hvem:

Natalie Portman, født Nata-Lee Hershlag i Jerusalem d. 9. juni 1981.

Derfor skal du kende hende:

Natalie Portman er enebarn af sin amerikanske mor Shelley Stevens, der også optræder som Natalies agent, og sin israelske far Avner Hershlag, der arbejder som fertilitetsspecialist og gynækolog.

Da Portman var bare 3 år gammel, besluttede familien at flytte til USA, og hun begyndte i jødisk folkeskole og lærte at tale hebraisk i en meget ung alder. I 1999 afsluttede hun High School, mens hun studerede ballet og moderne dans på The American Theater Dance Workshop og deltog i forløbet Creative and Performing Arts.

Som 10-årig blev Natalie spottet med tilbud om at blive børnemodel, men afslog for at fokusere på skuespil i stedet. ”Jeg var anderledes end de andre børn. Jeg var mere ambitiøs. Jeg vidste, hvad jeg kunne lide, og hvad jeg ville have, og jeg arbejdede meget hårdt for at opnå det. Jeg var et meget seriøst barn,” har hun senere udtalt. I de efterfølgende skoleår begyndte Portman at tage på teater-sommercamp hver sommer.

Læs også: Modens muser: Sådan påvirkes af kunst & kultur i moden

I midten af 90’erne tog Portmans karriere fart, og hun producerede mange film, herunder blandt andet Star Wars. Hun landede en hovedrolle i filmen Anywhere But Here, men forlangte omskrivning af manuskriptet, efter at hun fandt ud af, at der var en sexscene i filmen. Portman optrådte desuden også i filmen Where the Heart Is, og dette skulle vise sig at være hendes sidste film i en længere periode, da hun valgte udelukkende at fokusere på sin bachelor de kommende år.

I 2003 dimitterede Portman fra Harvard University med en specialegrad i psykologi. Studierne stod højt blandt Natalies prioriteter, og hun udtalte, ”Jeg vil hellere være klog end at være filmstjerne,” til Washington Post. Det var altså ikke skuespillet, der pressede på i løbet af disse år for den unge pige, der i løbet af sit studie på Harvard både arbejdede som research assistent for advokat Alan Dershowits og skrev et essay til Harvard Crimson, skolens daglige avis, hvori hun kritiserede Israels handlinger mod Palæstina.
Efter Harvard tog Portman tilbage til Israel for at studere på Hewbrew University of Jerusalem i 2004, og kun to år efter optrådte hun som gæstelektor på Columbia University om terrorisme.

Læs også: Christy Turlington: Derfor stoppede jeg som model

Efter adskillige år med masser af filmroller efter sine studier, fik Portman et stort gennembrud med filmen Black Swan i 2010. Men på trods af at Natalie spiller hovedrollen i filmen, skal det vise sig, at hun er overraskende kort tid foran kameraet. Sarah Lane, en professionel ballet danser, har senere afsløret, at hun udførte næsten alle dansescenerne for Portman, og at Natalie kun danser fem procent af tiden. Lane udtaler endvidere, at Portman endda også blev bedt om at ikke at udtale sig om dette i løbet af Oscar sæsonen. Filmens instruktør insisterer dog på, at Portman selv er danserinden i 80% af filmen.

Heldigvis bragte Black Swan dog andet med sig end rygter og sladderhistorier, for under optagelserne begyndte Portman at date koregraf Benjamin Millepied. De to blev forelskede og annoncerede deres forlovelse kort efter premieren på Black Swan. De fik sammen en søn kun et år herefter og blev gift under en intim jødisk ceremoni i Californien.

Vi tror ikke på, vi er de eneste der er vilde Natalie Portman, og hvis du heller ikke har fået nok, kan du læse mere om det flotte multitalent i dit ELLE, der er på gaden nu!

Højdepunkter:

1991: I en alder af blot 10 år tager Natalie til audition til Broadway showet Ruthless.

1993: Natalie tager til audition og får hovedrollen i filmen Léon: The Professional.

1996: Portman modtager en Golden Globe for sin præstation i filmen Anywhere But Here.

2000: Den unge skuespillerinde begynder sit studie på Harvard University.

2007: Portman optræder i Paul McCartneys musikvideo "Dance Tonight".

2008: Natalie er det yngste medlem af The 61st Annual Cannes Film Festival jury.

2010: Natalie lander hovedrollen i filmen Black Swan, og hendes performance bliver omtalt som hendes bedste nogensinde.

2011: I en birolle med Ashton Kutcher optræder Portman i No Strings Attached og var samtidig executive producer på filmen.

Læs også: ELLE-redaktionens udsalgs-favoritter

Bonusinfo:

I 1999 skipper Natalie premieren på filmen Star Wars Episode I: The Phanton Menace, så hun kan læse op til sin High School afgangseksamen. Efter at have fået hovedrollen i Léon: The Professional i 1993 kalder Nata-Lee sig for Natalie, og hun tager sin farmors pigenavn Portman til sig som sit kunstnernavn for at bevare sin egen og sin families privatliv.

Natalie deltager i Saturday Night Live i 2006 og får i det tilhørende interview indrømmet, at hun tog kokain og røg hash under sit studie på Harvard.

I 2006 spiller Natalie hovedrollen i filmen V for Vendetta, og som forberedelset til filmen skulle hun have undervisning i at tale med engelsk accent og endda også barbere sit hoved til rollen. I forberedelsen til filmen Black Swan, hvor Natalie spiller en professionel ballet danser i selskab med Mila Kunis, undergår de begge et seks måneders langt forløb med fire til otte timers træning om dagen, der resulterer i et vægttab på 10 kilo.

I 2010 underskriver hun en kontrakt med Dior og bliver ansigt for flere af modehusets kampagner, men bare to år efter nedlægger Britain’s Advertising Standards Authority reklamen efter klager fra L’Oréal, der påstod at kampagnen var misledende i forhold til produktets virkning.

Følge hende:

Følg Natalie Portman på Instagram og få et gensyn med hende her i galleriet.

Psst... Brug pilene i galleriet eller 'swipe' dig igennem.

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her