Miniferie Zürich
Foto: Rose Maria Boelsmand og PR
Rejser

Weekend i Alpelandet? Her er den ultimative rejseguide til Zürich

Af Rose Marie Boelsmand 20/09/2023
Zürich byder på det bedste af to verdener. Kombiner storbyens pulserende mad- og kulturscene med frisk bjergluft og afslappende spa fra de omkringliggende alper, der kun er en togtur væk.

Med toget mod Alperne

Lad dig ikke skræmme af togskift. Fra Zürich Lufthavn går der tog direkte til bjergbyen Chur – en tur, der tager 70 minutter gennem den smukkeste landskabstransformation, du kan forestille dig; fra søbredden af Zürichsee til frodige dale, turkisblå bjergsøer og tiltagende dramatiske bjergformationer. I Chur skifter du til et postkasserødt bjergtog, der i mageligt tempo fører dig gradvist op i bjergene på gamle stenbroer over viadukter, masser af kurvede sving omkring bjergsider og et vue, der er uden sammenligning. Den time, turen til Arosa tager, føles som 10 minutter.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Foto: Rose Maria Boelsmand og PR
Det postkasserøde bjergtog til bjergbyen Chur.

Færn Arosa Altein

Tjek ind på det nyistandsatte hotel Færn Arosa Altein, som ligger på en søbred i den idylliske bjergby Arosa med direkte udsigt til Alpetoppene, der er klædt i sne året rundt. Her hersker en rekreativ, afdæmpet stemning, uanset om du bevæger dig rundt i de marmor- og træklædte rum med høje hvælvinger, oplader mentale såvel som fysiske batterier i spaens bassiner, sauna eller dampbad, får massage eller besøger en af hotellets to restauranter, der byder på sæsonaktuelle, lokale specialteter – alt sammen med panoramaudsigt til bjergtinderne.

Foto: Rose Maria Boelsmand og PR
Færn Arosa Altein

Weisshorn

Arosa er en typisk bjergby, der lever for sine højsæsoner, sommer og ski. Men hvor skisæsonen har sat sit tydelige præg gennem den lille hovedgade, der er tilstrøet med butikker, barer og spisesteder tiltænkt sultne og tørstige afterski’ere, så vil sommerbesøgende opleve, at der faktisk er mere charme i skibyen end som så. Fra kirken, der balancerer på et klippeudspring for enden af den støt stigende hovedgade er der en upåklagelig udsigt til de omkringliggende Alper, ligesom der ved en af byens små bjergsøer er anlagt et strandområde med volly-baner, grillpladser og plads til at sole sig. De friske vil også kunne tage et iskoldt dyp i en af området smeltevandsfloder, der risler for foden af byen. Tager man bjergbanen, der i vinterhalvåret transporterer skiløbere op i terrænet, kan man nå 3.268 meters højde, langt over sne- og trægrænsen og herfra gå ned til byen ad det, der ellers er snedækkede skipister. På nedturen, der kræver gode vandresko, kommer man både igennem marker med græssende køer med klokker om halsen og et indhegnet område for bjørne. De ekstraaktive typer tager mountainbikes med.

Foto: Rose Maria Boelsmand og PR
Weisshorn

Berliner-følelse

Zürich er en kompleks by, hvor hvert område har sin helt egen karakter. Byens nordlige spids, der indkranses af floden Limmat, er industriel og rå og minder meget om Berlins upolerede bydele i det gamle øst med et miks af fabrikker, tunge betonbyggerier med gigantiske grafitti-tags, nedlagte sporvognsforbindelser og utilrettelagte grønne fremspring mellem alt det grå. I dette område, under en toetagers sporvogns sammenfletning, finder du bygningen Tree O Five, hvor Bakery Bakery Vegan holder til. Kom en weekendmorgen, hvor du kan mikse din egen granola, eller starte dagen med hjemmelavet bagværk og få fyldt godt op på depoterne. Alt er, som navnet antyder, vegansk.

Foto: Rose Maria Boelsmand og PR
Bakery Bakery

Søndags Chill

Er du i Zürich over en weekend, skal du vide én ting: Søndag er alt lukket, og er vejret godt, er dagen for de lokale helliget til at dandere den langs Limmats bred. I midten af den smalle flod, der kurver sig over byens nordlige hjørne, er der anlagt badeanlæg, hvor folk soler, bader og køber mad fra de små streetfood-boder, der flankerer nordbredden, eller lader strømmen drive værket fra oppustelige gummibåde, der flyder i hobetal op ad floden. På Sihlquai, den sydlige bred, er der netop åbnet et nyt hot-spot Haus Am Fluss, som er en lille tropisk oase, der serverer få, men veltillavede asiatisk-inspirerede retter og stærke cocktails i en lounge-agtig, plantedekoreret atmosfære med direkte udgang til floden. Kom søndag eftermiddag efter en dag ved vandet, og du føler dig hensat til en beach-bar på en eksotisk strandferie til trods for, at du er midt i den største by i Schweiz.

Foto: Rose Maria Boelsmand og PR
Haus Am Fluss

Værelse(r) med udsigt

Kontrasten til den rå, nordlige del af Zürich findes i det polerede syd langs den ubegribeligt smukke Zürichsee, hvor nydelige seljbåde flyder som elegante perler på det turkisblå vand i sommerhalvåret. Langs den smukke søbred, et par kilometer uden for centrum, ligger det fem-stjernede hotel Alex Lake, som er det ultimative retræte væk fra den mere hektiske og kontrastfulde bymidte. Hotellet er stilfuldt og minimalistisk indrettet med lyse tekstiler, naturligt, lyst træ og sporadiske indslag af blå i samme farve som søen. Fra værelserne er der den mest vidunderlige udsigt over søen, som er lige smuk morgen så vel som aften. Hotellet kan desuden bryste sig af to restauranter, hvoraf den ene har en Michelin-stjerne.

Foto: Rose Maria Boelsmand og PR
PR

Højt over den gamle by

Zürich-centrum, også kaldet Old Town, er i sandhed en gammel dame. Byen har eksisteret siden bronzealderen, og der er stadig spor af bygninger, blandt andet bymuren, helt tilbage fra 1200-tallet. Den gamle bydel er således præget af smalle, brostensbelagte gader, der snor sig op og ned mellem skræve, charmerende gamle huse med bindingsværkskontruktioner og udsmykning, der hører en anden tid til, ligesom der er utallige, fine gamle brønde og drikkehaner (med rent drikkevand) på stort set hvert eneste gadehjørne. Et at byens landemærker er den protestantiske domkirke Grossmünster, der med sine to neo-gotiske tårne markerer byens ellers beskedne skyline. Fra tårnene får man byens bedste udsigt; både over søen og de industrielle kvarterer langs floden mod nord.

Foto: Rose Maria Boelsmand og PR
Grossmünster

Kunstkvarter

Bag den gamle bydel mod øst finder man ikke blot byens kunstneriske stolthed Kunsthaus Zürich, men også et helt kvarter dedikeret til kunsthåndværk i alle afskygninger. De smalle gader bag domkirken er således en skattekiste af små gallerier med lokale kunstnere, unika guldsmede og keramik, hvor den ene håndværksmæssige fornøjelse afløser den anden. De tætte gader afløses af en bred boulevard, hvor kunstmuseet Zürich Kunsthaus har til huse i to bygninger; en neoklassisk og en helt moderne på modsatte side af gaden. Den permanente samling indeholder blandt andet den største kollektion af Munch-malerier udenfor Norge og byder desuden på en behørig samling af klassisk modernisme og impressionisme fra blandt andre Monet, Picasso, Chagall og Rothko samt popart af Andy Warhol og Hamilton. Udover samlingen er selve museet også et besøg værd, hvis man er arkitekturinteresseret.

Foto: Rose Maria Boelsmand og PR
Kunsthaus Zürich

Shopping og chokolade

Fra hovedbanegården og ned mod den gamle bydel findes alt, hvad hjertet begærer af designerbutikker fra Gucci til Bottega Veneta og Prada – og naturligvis mindst et dusin eksklusive ur- og diamantbutikker (det er jo Schweiz). Vil du dog gerne shoppe det lækre, men med lidt omtanke, så besøg en af Zürichs mange gode luksus-second-hand-butikker. Abito Allora, der ligger umiddelbart bag hovedgaden, Bahnhofstrasse, er en pandoras æske af ekstremt velholdte og relativt nye designervarer fra blandt andet Chanel og Louis Vuitton. Drømmer du derimod om mere unikke showpieces og items fra ældre kollektioner, blandt andet Dries van Noten og Margiela, skal du et smut forbi Maroni Vintage i den vestlige del af byen. Snyd heller ikke dig selv for at besøge en af de mange, lokale chokoladebutikker, hvor alt udfærdiges på kunstnerisk vis i hånden og frister med utallige variationer af den lækreste, schweiziske chokolade. Bliver benene trætte på turen eller på vej fra bydel til bydel, så hop på sporvognen, der forbinder hele byen mere behørigt end selv den mest udbyggede metro.

Foto: Rose Maria Boelsmand og PR
Abito Allora

Lyt til ELLEs podcast 'Klædt På', som er din månedlige podcast om tendenser, strømninger og insiderviden fra modens verden med Mads Emil Grove Møller som vært.

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her