Foto: PR / People's Press
YouTuber og Influencer

Louise Madsen: “Det er vigtigt for mig at vise, hvor grusomt mobning er!”

af Rose Maria Boelsmand 13/11/2018
Louise Madsen er 16 år og har næsten 100.000 følgere på YouTube. Hun har netop åbnet op for, hvordan bagsiden af SoMe berømmelsen ser ud i sin nye bog, Utitled. ELLE har mødt den unge influencer, og deler her et eksklusivt uddrag af bogens afslørende kapitel, “Det jeg aldrig har fortalt”, der er Louises personlige fortælling om at være offer for online mobning.

Hvis man ikke dyrker YouTube som et religiøst artefakt, der skal tilbedes og ofres tid til hver eneste dag, er det svært at forstå, hvor stor en magt det sociale videomedie har. I hvert fald hvis man er født før årtusindeskiftet og ikke på samme måde som Generation Z er vokset op med en iPad i hånden og ubegrænset streaming-adgang fra hele verdens video-volontører.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Ikke desto mindre er YouTube big business, og et sted, hvor man kan opnå ‘instant fame’ på rekordtid.

Dette er virkeligheden for 16-årige Louise - du kender hende måske bedre som Louise Madsen - der har youtubet siden hun var 11. Elleve år! Da jeg var 11 havde jeg knap lagt Barbie-dukkerne på hylden - endsige fundet mig nok til rette i mit hylster, til at dele ud om min dagligdag til hele verdens skue. Men sådan spiller klaveret ikke længere: Kan man betjene et kamera (eller sin mobil, duh!), og kan klippe en video (det er der jo apps til, gannny!), så kan har man nok til at blive youtuber.

Louise Madsen ligner en ganske almindelig dansk pige, da ELLE møder hende på en café i det centrale København: Langt, blond hår, et naturligt sødt smil, afslappet hverdagstøj med ternet frakke, slacks og en sweater tilsat spinkle guldkæder. Hun kommer lige fra skole. Hvis ikke jeg vidste bedre, ville jeg tro at hun var en helt almindelig, køn, ung københavnerpige.

Men min research fortæller mig noget andet: Ikke nok med at hun har knap 100.000 følgere på sin YouTube-kanal og 152.000 følgere på Instagram, så kan hun nu også kalde sig forfatter.

Louise Madsen har netop udgivet bogen Untitled - en bog, hvor Louise for første gang fortæller sin historie, som hun har oplevet den. For prisen for de tårnhøje følgerantal på hendes sociale medier er nemlig ikke blot online-berømmelse: Det er i dén grad også negativ opmærksomhed og voldsom hate, der spreder sig som løbeild på sociale medier - en grusom og nærmest ustoppelig form for mobning, som har ændret Louise Madsens liv radikalt.

Selvom Louise Madsen aldrig har været bleg for at dele ud af personlige emner på sin YouTube-kanal, og ikke har afholdt sig fra at tage tabubelagte emner op så som hendes egen kamp med acne, beslutninger om at afskrive venskaber og hendes kærligheds op- og nedture, er Untiled første gang, Louise Madsen for alvor åbner op for det, der måske har haft allermest betydning for hendes liv i dag: nemlig mobningen.

Læs også interviewet: Little Mix er 2018-versionen af Spice Girls - med meget mere Girl Power

Men når man som Louise når ud til så mange unge mennesker, der ser op til en, fordi man som youtuber er på sæt og vis er i øjenhøjde bag skærmen, er det vigtigt at tage bladet for munden og kaste lys på hvor nedbrydende mobning er - uanset hvilken form det tager. Derfor råber hun nu op!

I videoen nedenfor kan du se ELLEs interview med Louise Madsen, hvor hun fortæller lidt om sin bog og berømmelsens bagside. Længere nede i artiklen deler vi et uddrag af bogens vigtigste kapitel, “Det jeg aldrig har fortalt”, hvor Louise bundærligt fortæller sin historie om mobning.

Interview: Rose Maria Boelsmand // Video og Klip: Kavian Borhani

ELLE deler her et eksklusivt uddrag af Louise Madsens bog “Untitled” fra kapitlet “Det jeg aldrig har fortalt”.

“Alle, jeg kender, og tusinder, jeg ikke kender, har hørt et eller andet. Der er så mange rygter, og jeg vil virkelig gerne ses, som jeg faktisk er. Det andet er simpelthen for svært.

Det føles, som om der falder en sten fra mit hjerte, når jeg nu fortæller her, hvad der egentligt skete dengang. Og stadig sker den dag i dag.

Jeg har været udsat for omfattende mobning og forfølgelse på internettet og i virkeligheden, og jeg har brug for at fortælle om det. Jeg har en trang til at forklare, hvad der skete, til at gøre op med alle rygterne. Det er en enorm befrielse endelig at fortælle, hvad der skete for mig.

Der er mange, der har vidst det, men også mange som ikke har: I september 2016 begyndte der at dukke gossip- og hate-sider rettet mod mig op på nettet. Det startede med én, der hurtigt fik næsten 8.000 følgere. Så fulgte en masse mindre sider, der hentede sit indhold fra den store side. Jeg tror, der var 20 forskellige, da det var værst.

Jeg kunne følge med i, at mine egne private billeder og videoer, som kun nære venner havde adgang til, begyndte at dukke op på nettet. På min skole var der en video med mig til salg over Messenger. Den kostede fire kroner, tror jeg. Jeg ved ikke, hvem der filmede videoen, eller hvem der solgte den. Men det var et mareridt for mig.

I dag findes mange af siderne stadig. Jeg ved stadig ikke, hvem der startede det hele, eller hvem der fortsætter det i dag. Mange af siderne har blokeret mig, så jeg ikke kan se indholdet. Jeg har aldrig fået fortalt eller vist, hvor svært og hårdt det har været. Det gør jeg nu, for min egen skyld, og fordi det er vigtigt for mig at vise, hvor grusomt mobning er, hvor meget det ødelægger for den, det går ud over. Måske min historie kan være med til at standse det, eller måske kan det bare være en hjælp for de personer, der har været udsat for det samme.

Da det gik ud over mig, og da det var værst, endte jeg med at have alvorlige stresssymptomer. Jeg isolerede mig, græd af angst og fik svære angstanfald. Og jeg endte med at gøre mig selv ondt i et forsøg på at slippe af med smerten.”

Foto: PR / People's Press

Efter ELLEs interview med Louise, spørger jeg, hvordan man som bare 16 årig - eller 14-årig, som Louise var, da de første sider dukkede op - kommer igennem den slags modbydelige mobning. Louise trækker på skuldrene, smiler lidt genert og siger:

“Det har været vildt svært, men jeg tror efterhånden, at jeg har fået en hård skal. Jeg kan ikke koncentrere mig om det mere. Så sent som i dag så jeg en ny side, men der er ikke så meget jeg kan gøre ved det. Men det har ikke været let at komme hertil.”

Hvis du vil læse hele Louises historie, skal du have fat i bogen “Untitled”, der udkom den 12. Oktober på forlaget Peoples Press. Bogen kan blandt andet købes her og har en vejledende udsalgspris på 199,95 kr.

Følg Louise Madsen på YouTube her og på Instagram her

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her