Foto: The Vampire Diaries
Mellem himmel og jord

Her er din nye “stjernetegns”-besættelse

af Rose Maria Boelsmand 4/06/2019
Er du besat af alt det, der findes mellem himmel og jord? Så skal du måske til at dykke ned i det nye sort inden for det spirituelle: Ennagrammer. Vi guider dig her.

Hvis du også er en af dem, der er besatte af at læse dit daglige, ugentlige og månedlige horoskrop – for slet ikke at tale om at lytte til Astropod og tjekke kærlighedskompatibilitet mellem dig og dit hjertes udkårne, ja, så er der en ny kosmisk besættelse på vej til at optage dine vågne timer.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Det vakse blik (og her taler jeg ikke om Fisk og Vægte…) vil måske have lagt mærke til, at flere er begyndt at poste tal – uden øvrig forklaring – under deres billeder eller i deres Instagram bio’er. Eller måske et tal, et ‘w’ og dernæst endnu et tal eller to. Men hvad betyder disse mystiske koder?

Det er personens ennagram – og det er det nye sort, hvis man går op i selvkærlighed og -opmærksomhed og -opdagelse – præcis ligesom med stjernetegn.

Selve ennagram-fænomenet er dog ikke nyt i sig selv. Det har derimod rødder helt tilbage til oldtidens Grækenland og er beslægtet med Pythagoras’ geometriske filosofi. Det er et tolkningssystem, som trækker linjer mellem personlighed og det spirituelle, og danner en kortlægning af persontyper, der giver indblik i personens tanke- og handlingsmønstre, evner og passioner.

Ennagrammet opdeler menneskers handlinger i ni typer. Hver type har hver deres motivationer i samspil med basal frygt, sundhedsniveau og så videre. Når man har identificeret sin type, bliver det nemmere at identificere hvilke ’blinde vinkler’ man har, og hvilke forsvarsmekanismer man tyer til, qua sin personlighed. På den måde bliver ennagrammet et personligt vejkort, der guider til selvudvikling og sunde forhold både til sig selv og til andre.

… men det stopper ikke ved, at man ved ennagrammer kan lære, hvilken type man er. Det svarer til at man kun sender sit soltegn i astrologien (og alle stjerneskud kender mindst deres månetegn og ascendant, ikke?). Så hvis du vil i gang med din ennagram-odysse, er din type kun begyndelsen af rejsen. Når du først dykker ned i filosofien, er der myriader af veje, du kan gå af for at reflektere, udvikle og udfordre måden du tænker på, og skubbe dine handlinger og forhold til andre.

Vi giver dig det basale, du skal vide om ennagrammer her:

Typerne

Der findes ni forskellige personlighedstyper i ennagram-filosofien – altså ni måder at se verden på. Ennagrammer dykker et lag dybere I personligheden end konventionelle personlighedsquizzer, og går mere ind til benet med hvem du er. Det lærer dig ikke kun om dine styrker, men kaster også lys over de steder, hvor du er svagere, så når du bruger ennagrammet korrekt, kan det hjælpe dig til at finde frem til den sundeste version af dig selv.

  1. Perfektionisten — Den rationelle, idealistiske type: principfuld, målbevidst, selv-kontrollerende, perfektionistisk.
  2. Hjælperen — Den omsorgsfulde og medmenneskelige type: demonstrativ, generøs, pleasende og besidderisk.
  3. Udretteren — Den succesorienterede, pragmatiske type: omstillingsparat, udmærkende, drevet og billedlig
  4. Individualisten — Den sensitive, indadvendte type: udtryksfuld, dramatisk, selvcentreret og temperamentsfuld.
  5. Undersøgeren —Den intense, alvorlige type: Indsigtsfuld, innovativ, hemmelighedsfuld og isoleret.
  6. Loyalisten — Den bundne og tryghedssøgende type: Engagerende, ansvarlig, utryg og mistænkelig.
  7. Entusiasten — Den travle, morskabselskende type: spontan, omgængelig, distræt og tilfældig.
  8. Udfordreren — Den magtfulde og dominerende type: selvsikker, bestemmende, viljefuld og konfronterende.
  9. Fredsmægleren — Den lette, selvopofrende type: modtagelig, betryggende, enig og selvtilfreds.

Beskrivelserne er blot et kort overblik over typerne. Der er selvfølgelig meget mere at dykke ned i, og for virkelig at finde ud af, hvem du, er det vigtigt at læse de mere detaljerede beskrivelser. Man er ikke I tvivl, når man finder sin type. Eksperter siger, at det er ligesom at læse sin egen dagbog højt for sig selv, når man læser den detaljerede ennagram-beskrivelse, der passer på ens type.

Læs også: Du har ikke et, men tre stjernetegn. Find ud af hvorfor her

Det anbefales ikke at tage tests, for at afgøre sin type, men hvis du alligevel er til falds for den slags, er den, der siges at være mest præcis Integrative9.com – den er klart et forsøg værd for alle der stadig er TBD type-wise i ennagram-verdenen.

Der findes også instagrams og podcasts om emnet – lyt til Enneagram and Coffee hvis du vil dykke ned i emnet.

Du kan også tjekke siden XO, Enneagram ud, der er fuld af viden – og sidens Instagram har masser af idder, udfordinger og praktisser man kan lade sig inspirere af – plus du finder svar på de fleste spørgsmål du måske står tilbage med om dit ennagram.

“Wings”

Når du har fundet din type, eller i hvert fald sporet dig ind på den type, du resonerer bedst med, kan du dykke ned i dine ’wings’ – eller vinger. Vingerne er lægger sig direkte op ad din ennagramtype, så eksempelvis en type 1 ville have type 9 og 2 som sine vinger. Det svarer lidt til månetegn og acendanter til soltegnet fra astrologien.

Vingerne balancerer personligheden. Alle har mulighed for at drage kvaliteter (eller svagheder) fra begge sine vinger, men man har ofte tendens til at læne sig mere mod en af dem. Det ultimative mål er, at trække lige meget fra begge vinger, for at opnå komplet balance i personligheden.

Hvis du vil vide mere om dine vinger kan du lytte til denne podcast, der er dedikeret kun til ennagramatiske vinger.

… og hvis det har interesse, er denne artikel skrevet af en type 4 med vingerne 9 og 3.

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her