Fredagsklummen Nikita Hoffmann Andersen: ”Nå hvad så med dig, har du fået en kæreste?”

Illustration: Mette Boesgaard

Du kender det garanteret godt. Det sker oftest, når du støder ind i en veninde, du ikke har talt med i et stykke tid, eller når du er i større forsamlinger med mange bekendte.

Spørgsmålet dukker op. Du ved det bare, og allerede idet den (sikkert velmenende) bekendte starter på sætningen, kan du se 5 sekunder frem i tiden og regne ud, hvor det bærer hen.

Det kommer i mange forklædninger. Fra”nå hvad så med dig, har du fået en kæreste?”  til "har du mødt en sød fyr for nyligt?”  og min personlige favorit”hvordan går det med kærligheden?”

Jeg kan, på kærligste vis, simpelthen ikke understrege det nok. Stop. Det spørger man altså ikke om.

Misforstå mig ikke. Hvis du er en god veninde, ven, søskende, tæt kollega, familiemedlem eller af anden grund er tæt på personen, må du naturligvis spørge interesseret ind til personens liv. Selvfølgelig. Men det er ikke det, det her handler om. Det handler om den ubehagelige snagen i andres privatliv, som du af gode grunde skal holde dig fra. For hvis du var tæt nok på personen, ville du jo allerede kende svaret.

Læs også: Fredagsklummen // Rose Maria: ”Kære fyr på Tinder…”

I virkeligheden er det singlernes svar på de lige så grænseoverskridende: ”skal I ikke snart flytte sammen?”, ”nå hvad så med jer, skal I snart have børn?” og ”ringer bryllupsklokkerne ikke snart for jer to?”

Hvorfor har vi så travlt på andres vegne? Med alle de andres næste store skridt? Hvad med at skifte spørgsmålet ud med: ”hvordan har du det?” eller ”hvad går du og tænker på for tiden?” Og rent faktisk oprigtigt interessere sig for svaret - uagtet om det er spændende for dig eller ej.

For måske er svaret ikke rosenrødt. Måske leder singlepigen faktisk på livet løs efter kærligheden. Måske er hun den sidste på dansegulvet hver eneste weekend. Måske har hun indstillet jagten for en kortere eller længere periode, for måske har hun allerede swipet sin tommelfinger af led. Måske har hun allerede vadet både Sankt Jørgens, Peblinge og endda Sortedams sø rundt, mens hun har bundet den ene flat white efter den anden og spurgt ind til både fritidsinteresser og jobambitioner. Måske har hun det faktisk bare rigtig godt i sit eget selskab (shocking, I know).

Og det er tilsyndeladende ikke bare os dødelige, der modtager (og er trætte af) spørgsmålet, og måske af selv samme grund har skuespillerinden Emma Watson for nyligt offentligt deklareret sin civilstatus som værende ”self-partnered”, ligesom sangerinden Rihanna svarede ”I'm not looking for a man, let's start there”, da en journalist for nogle år siden spurgte hende, hvad hun ledte efter i en mand. Med fare for at kamme helt over: Preach, sisters!

I virkeligheden ender det altid med, at jeg svarer ærligt, når spørgsmålet stilles, så here goes: Nej. Jeg har ikke mødt en sød fyr for nyligt. Til gengæld har jeg en kærlig familie, nogle virkelig gode venner og veninder, en fin lejlighed, mit drømmejob og et par nye sko. Det kan vi også snakke om?