Fredagsklummen Barbara Gullstein: "Modeserier kan i den grad være fjollede, men nogle gange fremmer overdrivelse altså forståelsen"

Illustration: Mette Boesgaard

”Tænd for radio 24/7”

”De gennemgår ELLEs modesider”

De to tekstbeskeder modtager jeg af ELLEs chefredaktirce, Cecilie Ingdal, på vej hjem fra redaktionen. Som sagt så gjort.

Jeg kommer ind i en samtale mellem to radioværtinder i Radio 24/7 programmet 'Bladet fra munden', der med en god portion sarkasme og ironi drøfter magasiner og ugeblade i alle danske afskygninger. Denne gang er det ELLE, der står for skud.

”Man kan da ikke have en nederdel ud over sin blazer, det er da et dårligt look”, lød det i programmet. Og straks vidste jeg, at det var et af mine yndlingslooks fra min seneste modeserie, der blev omtalt. Damerne var tydeligvis ikke enige i min fortolkning af, hvordan man også kan bære sin blazer og nederdel. Jeg lytter videre med et skævt smil og stor interesse, og værtinderne går videre til de andre sider i serien og fortsætter kritikken. Men til min overraskelse bliver der sagt ”Det er hitte-på-somt, og det er altid godt”.

Ja nemlig! Det er lige præcis dét, det er. Og det er hele formålet med mine modeserier: At skabe nogle looks, som du og jeg ikke normalt ville tage på og opfinde outfits, der skal inspirere til at afprøve noget nyt i garderoben.

Modeserier kan i den grad være fjollede, men nogle gange fremmer overdrivelse altså forståelse. For når jeg kombinerer en orange redningsvest-lignende overdel med en bøllehat i samme nuance og sætter et par høje sandaler med flammer på til (Prada FW18), forventer jeg ikke at se folk på gaden i det. Om end det ville være nyt og befriende, men jeg forventer det ikke!

Foto: Marco Van Rijt

Jeg forventer og håber til gengæld, at mine billeder inspirerer dig til at bevæge dig ud i bare ét af disse elementer. For hvis vores modeserier bestod af jeans, en T-shirt, blazer og sneakers, kan det hele være det samme. Bogstaveligt talt. For det ser jeg folk i til dagligt. Der ser jeg hverken ternede nederdele ud over blazere, (Rokh FW18), et dusin jakker og frakker lag på lag udover et pencilskirt (Balenciaga FW18) eller 14.000 kroners corsager ud over 17.000 kroners cashmere trøjer (Louis Vuitton FW18). Nej det er dét, modeserier er til for; At give læseren inspiration og lyst til at afprøve nye trends og looks af og rykke sig bare lidt.

Uden forandring når vi ingen vegne.

Der er lige så mange meninger, som der er mennesker på denne jord. Og hurra for det. Det er bare ikke altid, at de bliver tilkendegivet i det offentlige rum. Der er anmeldelser af musik, film, tøjkollektioner og modeshows, men jeg har endnu til gode at læse en modeserie-anmeldelse. Den fik jeg nu på podcast. Og tak ’Bladet fra munden’ – for et ærligt besyv på, hvad vi mode-hoveder introducerer jer læsere for.

Jeg er glad for, at min modeserie larmede nok til, at I omtalte den. For det gør mig glad, at der bliver talt om mode og dens mange facetter. Der er plads til alt. Både det kedelige, det larmende, det dyre, det billige, det gamle og det nye. Og for at skabe noget nyt, skal man pakke sin snæversynethed væk og åbne op for de mange muligheder, vi bliver mødt med hver dag.

Så næste gang du læser et modemagasin, så tag dét med dig, som du kan bruge, og sæt pris på de andre lidt fjollede idéer, vi stylister og modenørder finder på. Det kan være, at du ikke kan bruge alle vores stylingråd i magasinet, men benytter du dig af blot et enkelt, føler jeg, at mit job er gjort.

God læse- og modelyst!

Relaterede artikler