Mor og datter
Foto: Asger Mortensen for ELLE, september 2016
Film og TV

Grundlægger af Anni Lu, Helle Vestergaard: Sådan er jeg mor anno 2016

af Pernille Hammershøj Madsen 26/09/2016
I ELLEs september-nummer havde vi fokus på alder, generationer og relationerne og i temaets ånd mødte ELLEs Writer Rebecca Laudrup tre forskellige kvinder og mødre med hver deres måde at være mor på anno 2016. Her kan du læse interviewet med Helle Vestergaard, som er grundlægger af smykkefirmaet Anni Lu om det at være mor anno 2016...

Tekst: Rebecca Laudrup

Helle Vestergaard, grundlægger af smykkefirmaet Anni Lu, uddannet grafiker. Bor i Humlebæk med sin mand Morten, som hun har seksårige Luella sammen med.

Hvad betød det for dig at blive mor?

"Jeg troede egentligt ikke, jeg skulle have børn. Ikke fordi jeg var imod det, jeg havde bare svært ved at forestille mig det. Jeg havde jo min bonusdatter Frida – Mortens datter, som var tre et halvt år, da vi fandt sammen, og nu er 16 år. Jeg blev mere og mere nysgerrig på det helt særlige bånd, der opstår, når man har et barn, der har vokset inden i en. Og så så jeg et program på DR4 med – jeg mener, det var Audrey Castañeda – der talte om at være fyldt 40, forladt af sin kæreste og pludselig var blevet ramt af, at nu var det for sent og altså ikke længere op til hende selv, om hun skulle have børn eller ej, men laws of nature. Av! Jeg var selv 34 på det tidspunkt, og det ramte noget i mig. At det ikke nødvendigvis ville være op til mig, for jeg vidste jo ikke, om jeg overhovedet kunne få børn. Det kunne jeg heldigvis, og da vi fik Luella, så havde jeg lyst til at sige til alle, at de bare skal komme i gang. Det er jo den største gave i livet, og det ved man først, når man har den. Før aner man jo ikke, hvad man taler om – i den sammenhæng – og hvad det vil sige at elske på det niveau. Hold op, hvor har jeg sagt dumme ting til mine veninder, før jeg selv fik børn, men man ved det jo ikke, og derfor er det jo fair nok ..."

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hvordan er det at være karrierekvinde og mor?

"Jeg synes ikke, at det er så svært at finde tid til at være mor. Jeg har aldrig været sådan en kvinde, der har haft dårlig samvittighed over at arbejde, heller ikke da Luella var mindre. Jeg er selv vokset op i et hjem, hvor min mor havde tre job, og jeg synes, det er vigtigt at signalere, at det er okay at arbejde. Jeg er til stede på mange måder og kan være sammen med hende, men jeg viser hende stadig, at det ikke er forkert at arbejde hårdt. Hun har derfor været vant til at være med mig på farten, også da jeg ikke lavede smykker."

Læs også: Pernille Rosendahl: "Jeg lurer altid på muligheden for at bryde rummet op for at komme tættere på lytteren"

Flyttede du nordpå for at få et mere roligt familieliv?

"Det var ikke det, jeg tænkte, da jeg fyttede herop, jeg tænkte mere over, hvilken opvækst jeg ville give Luella. Jeg vil gerne have, at hun vokser op et sted, hvor der er børn på vejen, og de render ind og ud og leger. Det kan man selvfølgelig ikke vide på forhånd, men det er heldigvis blevet sådan, og det er bare rigtigt betryggende. Jeg kan godt lide tanken om, at jeg er en del af et lille samfund, og det er hyggeligt og rart, at der er lidt ro omkring mig, da modebranchen er i konstant forandring."

Hvordan ser din hverdag ud nu?

"Jeg synes selv, at jeg er super privilegeret i forhold til den hverdag, jeg har, jeg kan nemlig få lov til at tilrettelægge min tid især i forhold til Luella. Jeg prøver at hente hende direkte fra skole hver onsdag, og så har vi noget tid sammen. Det behøver ikke nødvendigvis være, fordi jeg holder fri, men så kan hun sidde og tegne eller lege ved siden af, imens jeg arbejder. Jeg har både kontor hjemme og inde i byen, og det giver mig lidt noget andet at komme derind, da jeg ellers er meget alene, for det meste kommunikation foregår over mail. Så er det befriende at komme ind og være i et andet miljø med nogle andre mennesker. Det er så herude ’på landet’, jeg kan fordybe mig og få lov til at være kreativ."

Se også: Nyt dansk koncept gør det muligt at leje smykker

Hvor kommer navnet ’Luella’ fra?

"Jeg har faktisk altid været stor fan af den britiske designer Luella Bartley, som egentlig stoppede med at designe tøj, dengang Luella blev født. Jeg syntes, det typografiske i navnet var så flot; jeg er jo uddannet grafiker. Så Morten og jeg blev enige om, at det skulle være det. Navnet Anni Lu er min mors navn Anni og Luellas sat sammen ..."

I og med Anni Lu (også) er opkaldt efter din mor: Har hun selv arbejdet med smykker?

"Både ja og nej. Min mor døde for halvandet år siden. Hun tog nogle kurser for mange år siden, men hun var ikke uddannet guldsmed eller noget i den stil. Hun gjorde rent det meste af sit liv, men var samtidig ekstremt kreativ, og det var min mormor også – jeg er vokset op med at være hos min mormor hver sommer, og jeg kan huske, at hun altid sad og strikkede eller syede og gav sig selv tid til, at jeg kunne få lov til at lære det. Jeg havde også et andet firma på et hyggeplan, inden Anni Lu kom til verden, hvor jeg lavede hæklede armbånd. På det tidspunkt var min mor førtidspensionist, så hun hjalp mig med at producere og være med. Der er derfor så meget af hendes dna i det, jeg laver nu."

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her