Pernille Rosendahl: "Jeg lurer altid på muligheden for at bryde rummet op for at komme tættere på lytteren"

Interview med Pernille Rosendahl
Foto: PR

Pernille Rosendahl udgav i april sit længe ventede soloalbum "Dark Bird". Efter en lang og succesfuld karriere med fem plader med Swan Lee og The Storm er hendes nye album en tilkendegivelse af viljen til at give sig den tid, det tager at skabe et længe ønsket album med den rette stemning.

Pernille har arbejdet på et nyt udtryk, hvor udfordringerne er en utrolig vigtig del af den kreative process. Efter nogle inspirerende koncertoplevelser har Pernille gjort op med den konventionelle koncertform, og sammen med hendes musikere har hun arbejdet på et nyt udtryk, som kan opleves i udvalgte byer i løbet af efteråret. 

Læs også: For tøset eller for bossy? Her er de modstridende kommentarer, vi kvinder modtager dagligt 

ELLE har taget en snak med den talentfule og smukke Pernille Rosendahl om hendes tanker bag hendes nye, og ikke mindst første soloalbum: 

Dit nye album er meget anderledes end hvad du tidligere har lavet - kan du fortælle om tankerne og processen bag skabelsen og udgivelsen?

"Først og fremmest er det første gang jeg udgiver et soloalbum. Ergo har det været 100% op til mig at lede det kunstneriske udtryk. Før har jeg haft andre bandmedlemmer der var ligeværdige og dermed medafsendere på udtrykket. Med Dark Bird var det overladt til mig selv." 

"Min vision var at lave et kunstnerisk værk. Altså jeg bypassede alle dogmer om, at der skulle være hurtige radiohits og fyld. Når man satte sig ned og lyttede, skulle man gerne sidde tilbage med fornemmelsen af at være kommet ind i et univers. Et mellemrum væk fra hverdagen. Det er et spirituelt og personligt album, der kredser om at gøre op med konventionerne vi bærer med os om familieliv, tabet af kærlighed og om at genfinde det personlige mod til at gå egne veje. Derudover har jeg hele tiden haft en lyd inde i mit hoved, som jeg har søgt efter i de 4 år, det tog at lave pladen. Min medproducer Søren Vestergaard har været fuldstændig uundværlig i denne proces, men der har ikke hersket tvivl om, at jeg skulle styre skuden et bestemt sted hen." 

Hvad betyder din nye musik for dig, og hvor du er i dit liv nu?

"Musik for mig er helligt. Det lyder oppustet, men i livets svære perioder har jeg altid vendt mig mod musikken. Den har altid været min mest trofaste følgesvend. Ikke kun den jeg skaber selv, men også den mine kollegaer skaber." 

"I dag er jeg et sted, hvor jeg er fuldstændig nyforelsket i mit fag. Hvert et aspekt af arbejdet: Sangskrivningen, at skrive til andre, at producere og synge, planlægningsarbejdet omkring at udgive på eget selskab, de visuelle greb der understøtter musikken, at spille live osv. Det er en kæmpe 360% øvelse der kræver et enormt fokus, og at man har en lille skrue løs. Alt i alt, er jeg i live med mit fag 25 år inde i mit virke. Det er sku da meget godt."

Hvad og hvem håber du på at ramme med din musik og efterårets livekoncerter?

"Alle er velkomne og der kræves absolut ingen forudsætninger for at være en del af koncerterne. Jeg går meget op i at kommunikere med mit publikum og ikke bare være én man står og kigger op imod på scenen. Det seneste år har jeg været meget provokeret af den klassiske koncertform: En Scene... Publikum nedenfor.. Derfor er jeg endt med at synge halve koncerter, stående på borde ude i publikum. Jeg lurer altid på muligheden for at bryde rummet op for at komme tættere på lytteren. Det skaber en dejlig frihed, både for mig og for modtageren. Derudover elsker jeg at spille musik Live. Det er der, jeg for alvor syntes at musikken lever og ånder."

Hvordan vil du selv beskrive dit kunstneriske udtryk på albummet?

"Jeg er gået efter at skabe et emotionelt kunstnerisk værk der tillader lytteren at træde ind i et mellemrum. Når verden raser afsted, får jeg lyst til at sætte tempoet ned. ihvertfald en gang imellem. Der kan musikken yde en hjælpende hånd. Pladen er mere elektronisk, end hvad jeg tidligere har lavet, og så er den mixet af Uberseje Jeff Ellis der også står bag mixningen af Frank Oceans album."

Hvilket nummer har særlig stor betydning for dig og hvorfor?

"Pladens sidste nummer 'Would you?'. Det er en lidt abstrakt fugl føniks historie, der handler om at rejse sig efter et nederlag. Nogen gange ville jeg ønske, at jeg var en fugl der blot kunne sprede vingerne og flyve. Ikke mindst for at få lidt overblik over verders gang."

Se også: Her er de 9 bedste Emmy-nominerede serier, du skal se 

Pernille Rosendahl har vendt måden, hvorpå hun optræder live på på hovedet, og du kan opleve hende dette efterår i følgende byer:

07.10.2016 Musikhuset, Ålborg
26.10.2016 Studie 2 Koncerthuset, København
29.10.2016 Godset, Kolding
04.11.2016 Pakhuset, Nykøbing Sjælland
05.11.2016 Train, Århus
11.11.2016 Rockcruise, Dfds Seaways
 
Du kan købe billetter til Pernilles Rosendahls koncerter her
 

Relaterede artikler