Foto: Mega
Når nok er nok

Harry og Meghan offentliggør frustreret skriv og stopper flere samarbejder: "Vi vil ikke finde os i løgnene"

af Amalie Takahashi Christiansen 20/04/2020
Den 20. april 2020 - knap tre uger efter prins Harry og hertuginde Meghan Markles officielle fratrædelse af deres roller som fremtrædende medlemmer af det britiske kongehus - kapper de officielt alle bånd til de fire store britiske aviser, idet de ikke vil finde sig i måden, de har behandlet dem på.

Den 31. marts 2020 fratrådte prins Harry og hertuginde Meghan Markle officielt deres roller som fremtrædende medlemmer af det britiske kongehus.

Knap tre uger efter deres fratrædelse kapper hertugen og hertuginden af Sussex officielt alle bånd til fire store britiske tabloid-aviser; The Sun, Daily Mail, Mirror og Express, via en skriftlig udsendelse, der tydeligt viser parrets frustration over den måde, de er blevet behandlet på.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Der er da heller ingen tvivl om, at mediernes hetz mod parret er en af de helt store årsager til deres ønske om at træde tilbage fra deres roller som fremtrædende medlemmer af det britiske kongehus. Fx har prins Harry tidligere udtalt, at hvert eneste blitzlys fra fotografernes linser, mindede ham om det, pressen udsatte hans afdøde mor, Diana, for.

Den 20. april 2020 modtog redaktørerne på Daily Mail, The Sun, Express og Mirror et brev, der forklarer, at hertugen og hertuginden af Sussex ikke vil samarbejde med dem længere, og parret beskylder desuden de fire tabloider - der er en del af en pulje af journalister fra britiske aviser, som har særlig adgang til kongefamilien - for at bruge clickbait, sladder og løgne til at øge annonceindtægterne.

I brevet skrev parret blandt andet:”Hertugen og hertuginden af Sussex har set mennesker, de kender – såvel som komplet fremmede – få deres liv fuldstændig revet fra hinanden uden nogen god grund, bortset fra det faktum, at sladder øger annonceindtægterne.”

Læs også: Meghan Markles første job post-royal-life bliver for Disney

Harry og Meghan forsvarer også deres beslutning ved at skrive: ”Denne politik handler ikke om at undgå kritik. Det handler ikke om at lukke den offentlige samtale eller censurere nøjagtig rapportering. Medierne har al ret til at rapportere og have en mening om hertugen og hertuginden af Sussex, god som dårlig. Men den kan ikke være baseret på en løgn.”

Og løgne er der angiveligt masser af i den britiske presse. I marts 2020 kom det nemlig frem, at pressen havde forsøgt at bestikke Meghans tidligere kollega, skuespilleren Simon Rex, til at stå frem og fortælle om sit tidligere romantiske forhold til hertuginden. Altså et forhold, der aldrig har fundet sted.

Selv om brevet er skrevet på vegne af hertugen og hertuginden af Sussex - der normalt holder en sober og royal distance til at vise følelser - er det tydeligt at mærke deres frustration. Læs selv hele brevet herunder:

Harry og Meghans brev til fire britiske aviser:

”I anledning af at hertugen og hertuginden af Sussex er ved at tilpasse sig deres nye liv og ikke længere modtager nogen offentlig finansieret støtte, skriver vi for at oprette en ny politik for medierelationer, da den vedrører din organisation specifikt.

Ligesom dig, tror hertugen og hertuginden af Sussex, at en fri presse er en hjørnesten i ethvert demokrati – især i krisetider. På bedst mulig måde kaster denne gratis presse lys over mørke steder, fortæller historier, der ellers ville svinde hen, står op for det, der er rigtigt, udfordrer magten og holder dem, der misbruger systemet til regnskab.

Det er blevet sagt, at journalistikkens første forpligtigelse er sandheden. Hertugen og hertuginden af Sussex er helhjertet enige.

Det er alvorligt, at et indflydelsesrigt udsnit af medierne gennem mange år har forsøgt at isolere sig fra at tage ansvar for det, de siger eller skriver – selv når de ved, at det er forvrænget, falskt eller invasivt uden grund. Når magten nydes uden ansvar, forringes den tillid, vi alle sætter i denne meget nødvendige industri.

Der er en reel menneskelig omkostning for denne måde at drive forretning på, og det påvirker hvert hjørne af samfundet. Hertugen og hertuginden af Sussex har set mennesker, de kender – såvel som komplet fremmede – få deres liv fuldstændig revet fra hinanden uden nogen god grund, bortset fra det faktum, at sparsommelig sladder øger annonceindtægterne.

Med det sagt, skal du være opmærksom på, at hertugen og hertuginden af Sussex ikke længere vil samarbejde med dig. De vil ikke bekræfte udtalelser, og der vil være nul engagement. Dette er også en politik, der indføres for deres kommunikationsteam for at beskytte dette hold fra den side af branchen, som læserne aldrig ser.

Denne politik handler ikke om at undgå kritik. Det handler ikke om at lukke den offentlige samtale eller censurere nøjagtig rapportering. Medier har al ret til at rapportere og have en mening om hertugen og hertuginden af Sussex, god som dårlig. Men det kan ikke være baseret på en løgn.

De vil også være meget tydelige: Dette er på ingen måde en politik, der gælder alle medier.

Hertugen og hertuginden af Sussex ser frem til at samarbejde med journalister og medieorganisationer over hele verden, engagere sig i græsrodsmedier, regionale og lokale medier og unge, opkommende journalister, for at belyse spørgsmål og årsager, som så desperat har brug for anerkendelse. Og de ser frem til at gøre, hvad de kan for at hjælpe yderligere for mere forskellige og underrepræsenterede stemmer, som er nødvendige nu mere end nogensinde.

Hvad de ikke vil, er at tilbyde sig selv som valuta for en økonomi med clickbait og forvrængning. Vi opfordrer til, at denne nye tilgang bliver hørt og respekteret.”

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her