Foto: Mega
The Oscars 2020

De 10 bedste – og mest cringe – øjeblikke fra Oscars 2020

af Rose Maria Boelsmand 10/02/2020
Fra Brad Pitts nye pitch til en film om 'fiaskoen Trump', til et comeback med 18 års forsinkelse og det sødeste par, du ikke så på den røde løber. Vi giver dig de bedste og mest bizarre øjeblikke fra Oscar-uddelingen 2020.

Kan du huske sidste-øjebliks dramaet fra Oscar-uddelingen 2019, hvor Kevin Hart, der skulle have været vært for showet, droppede ud med få dages varsel? DRA-MA! Nuvel, det største issue, der har omgivet Oscar-uddelingen 2020, der løb af stablen natten mellem søndag og mandag den 10. februar dansk tid, var nok vejret. For ja, i modsætning til populær opfattelse (og ikke mindst Hollywoods fremstilling) kan det altså også regne i L.A. – og det var lige netop det, det gjorde, da Amerikas svar på kongelige skulle på den vigtigste og mest eksponerede røde løber i filmåret. Heldigvis var det højrøde tæppe, der ledte fra den (sjovt nok) famøse Walk of Fame til indgangen af Dolby Theatre, der har huset Oscar-uddelingen siden 2002, overdækket, så de kendte kunne nå tørskoede inden for – hvilket nok har været værdsat særligt hos de kvindelige deltagere, som har er blevet formet, malet, spartlet og sprayet i timer (læs: dage, uger, måneder) for at tage sig fejlfrit ud på den røde løber.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

På trods af at en smule vand ovenfra måske var det, der tilnærmelsesvis kan betegnes som en krise ved årets Oscar-uddeling, leverer selve showet hvert år øjeblikke, der er rørende. Morsomme. Über-cringe… og øjeblikke, der bliver instant-memes. 2020 er ingen undtagelse. Vi tager dig gennem de bedste øjeblikke på godt og ondt fra Oscars 2020 her.

1. Aftenens uventede åbningsmonolog

Foto: Rex Features

Det var tydeligt, at The Academy, der arrangerer Oscar-uddelingen, ikke skulle nyde noget af en vært, der sprang fra i sidste øjeblik igen i år. Derfor annoncerede de for et par måneder siden, at 2020-showet ville være uden vært, og i stedet båret af karismatiske presenters – altså dem, der siger ”… og de nominerede er” , fumler med konvolutterne, når de skal sige ”… og prisen går til” og står mere eller mindre akavet på scenen bag vinderen under dennes tale… De stakler, der løfter opgaven med blandede indsatser, var altså dem, der tog alle tilskuerne både i salen og i TV’et (hvis folk stadig bruger den slags) gennem det 3-4 timer lange show. Men ingen vært betyder ingen åbningsmonolog… troede man. For som de første presenters gik skuespiller-duoen Steve Martin og Chris Rock på scenen og leverede noget, der til forveksling lignede en åbningsmonolog. De to tidligere Oscar-værter, leverede, som der er tradition for, et par ’burns’ til de nominerede… og dem, der ikke var nomineret… men det, sjoveste de to fik sagt, var klart, da de forlod scenen og sagde ”Well, we had a great time not hosting tonight!”

2. Aftenens mest bizarre indslag – og deraf afledte bedste Meme

Foto: Rex Features

Janelle Monae er en formidabel perfomer – derom hersker ingen tvivl – og hun er alt det, Oscar-showet stadig mangler lidt: Sort, kvinde og lesbisk. Me-een, der er så også dét, hun bidrog mest med, da hun åbnede showet med en optræden, der mest af alt var en kavalkade af forvirring, overraskelse, fascination og decideret aversion. Lidt ligesom et reality-show, der er så tåkrummende, at man mest har lyst til at slukke, men bare ikke kan holde op med at se på. Hvorom alting er, havde Janelle – absolut sikkert I bedste inkluderende mening – valgt at sende et anerkendende nik til film (både dem, der var nomineret, og dem, der ikke var), hvilket resulterede i at hendes lettere tonedøve entourage af dansere poppede op på scenen i alt fra Joker-kostumer til uniformer fra 1. Verdenskrig (fra filmen 1917). Var der nogen, der sagde 'cringe'? Det bedste, der kom ud af dén optræden, var klart skuespillerinden Saoirse Ronans ansigtsudtryk, der perfekt opsummerer alle de blande følelser, vi havde, mens vi håbede på, at Janelle Monae snart ville stoppe af sig selv. Tak for meme’et, Saoirse (og Janelle for at provokere det)!

3. Aftenens klogeste beslutning

Foto: Rex Features

Aftenens yngste deltager var den kun 10 år gamle Julia Butters, som flere gange giver Leonardo DiCaprio tørt på i filmen Once Upon a Time in Hollywood. Blot for dén præstation burde hun få en lifetime achievement award. Men det er nu ikke derfor, vi vil fremhæve hende her. Nej, den lille stjerne, der lignede en yndig lille moderne candyfloss (altså, som en candyfloss ville blive fortolket på en Michelin-restaurant, vel at mærke), kom nemlig til at afsløre sig selv på den røde løber, hvor hendes kugleformede, lyserøde taske gik op, og viste at den gemte på en sandwich. ”Jeg kan ikke så godt lide maden her,” sagde hun til en journalist på vejen ind. Der har helt sikkert været nogle A-listers, der ikke har spist i månedsvis, der var villige til at betale eksorbitante summer for en bid af madpakken.

4. Aftenens sjoveste øjeblik

Foto: Rex Features

Det ville være synd at sige, at musicalen Cats, der blev lavet til spillefilm i 2019, fik stående applauser. Eller nogle applauser overhovedet, hvis ret skal være ret. Den fik omtrent samme behandling af anmelderne, som en kat behandler et netop fanget bytte. Derfor var det naturligvis urkomisk, da de to medvirkende, James Corden og Rebel Wilson, der om nogen ikke er blege for at gøre sig selv til grin, troppede op på scenen for at overrække prisen for ”Best Visual Effects” iført intet mindre end deres Cats-kostumer. Salen var lagt ned. Det er uden tvivl den bedste modtagelse, Cats nogensinde har fået. Efter de havde uddelt prisen, blev de stående på scenen og legede med mikrofonen med deres poter. Genialt.

5. Aftenens bedste overraskelse

Foto: Rex Features

Der er nogle film, der bliver defineret af deres titelsang. A Star is Born med sangen Shallow fra sidste år er en af dem. 8 Mile med Eminems Lose Yourself fra 2002 var en anden. Eminem vandt faktisk en Oscar for netop det nummer i 2002, men dukkede ikke op for at hente sin statuette… før i år. Efter en montage med ikoniske filmsoundtracks lød Eminems stemme, og han dukkede op som aftenens helt store overraskelse. Bagefter skrev han på Instagram: “Look, if you had another shot, another opportunity… Thanks for having me @theacademy. Sorry it took me 18 years to get here”. Ultimativt bedste comeback.

6. Aftenens bedste Brad

Foto: Rex Features

Der er få ting, der kan gå galt, når Brad Pitt indtager en scene. Og slet ikke, når han går på scenen for at modtage en pris. Brad’en vandt ”Best Supporting Actor” for sin rolle som Leos sidekick i Once Upon a Time in Hollywood. Det er hans første pris for en rolle foran kameraet (han har en gang før modtaget en Oscar for at producere ”12 Years a Slave”). I sin tale takkede han instruktøren, Quintin Tarantino, dem, der gav ham en chance som purung skuespiller og sine forældre. Meget klassisk. Han så også sit snit til at levere et politisk punch til det amerikanske senat, der tidligere på ugen har frikendt President Trump. Pitt foreslog, at Tarantino lavede en film om det, hvor han ligesom i Once Upon a Time in Hollywood opdigtede sin egen slutning på en faktisk historisk begivenhed. That’s why we like you, Brad. Han rundede af på et sobert spor igen ved at takke sine børn, som han sjældent nævner offentligt: ”This is for my kids, who color everything I do. I adore you!”

7. Aftenens morsomme indslag

Hvis The Academy vælger at gå tilbage til at have værter på showet igen engang, bør de lave en kontrakt på livstid med komikerne Kirsten Wiig og Maya Rudolph (begge kendt fra blandt andet Bridesmaids og Saturday Night Live). De indtog scenen i en furore af at være vrede og provokerede, mens de uddelte den meget ophidsende pris for ”Best Production Design”. De forklarede sig dog med, at deres vrede blot var en demo af deres vidtrækkende skuespiltalenter, for der var jo en masse instruktører til stede. De viste også, hvor følelsesmæssigt involverede de var i produktions design-prisen og valgte – i stedet for at liste – at synge om de nominerede kostumer. Alle på nær Billie Eilish fandt denne demonstration af ”sangtalent” svært underholdende.

8. Aftenens sødeste par, du ikke så på den røde løber

Foto: Rex Features

Evighedssinglen, skørtejægeren, model-manden Leonardo DiCaprio har faktisk haft en ’rigtig’ kæreste i henved to år nu. Sorry. Ladies. Han dater skuespillerinden/modellen Camila Morrone, og de havde deres store award-debut til Oscars 2020. De valgte godt nok at gå hver for sig på den røde løber, men sad side om side på første række under showet. Det er 15 år siden, Leo har haft officielt ’påhæng’ med til Oscars. Sidst var i 2005, da han entrerede den røde løber med Giselle Bündchen på armen. Vi forstår godt, at alle kvinder derefter har haft en anelse præstationsangst.

9. Aftenens bedste ex-øjeblik

Det er ikke kun Brad og Jen-Jen, der kan kreere bemærkelsesværdige genforeninger til award shows. Til årets Oscar-uddelingen kunne alle Hollywood-sladderentusiaster forenes i jubel over det ’moment’, der opstod mellem ex’erne Renee Zellweger og Bradley Cooper. De to datede fra 2009-2011, og er begge to efter forlydende singler lige nu… Er det noget, vi skal holde øje med?

10. Aftenens længste tale

Foto: Rex Features

… Og nu vi er ved Renee Zellweger: Taler hun så stadig? Hun holdt i hvert fald aftenens absolut længste tale, da hun modtog prisen for ”Bedste Kvindelige Hovedrolle” i filmen Judy, hvor hun valgte at takke alle mennesker hun nogensinde har mødt. Lige fra instruktøren til sine børns matematiklærer, forældrene, ham, der malede hendes hus i 1998, Bob Dylan og Venus-søstrene. Ingen ved hvorfor, og om hun stadig snakker… Og hvis det i sig selv ikke var bizart nok, så var musikken, der ledsagede hende af scenen, temaet fra… Pirates of the Caribbean???

Twitter gik selvfølgelig amok...

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her