Coco O. Sharing is Caring Interview
Foto: Dennis Morton
Identitet

Pladeaktuelle Coco O.: "Egentlig synes jeg ikke, at spørgsmålet om, hvorvidt jeg vil være mor er så vanvittigt interessant"

Af Marie Emilie Hofman 5/10/2023
Coco O. er aktuel med sit andet soloalbum 'Sharing is Caring'. Et hyperpersonligt portræt, hvor særligt ønsket om at blive mor ligger sig som dominerende klangbund. En væsentligt, men ambivalent tematik for sangerinden, der ønsker at dreje snakken væk fra branchens skævvredne kønssyn.

Egentlig var det slet ikke tanken, at Coco O. seneste soloalbum skulle være så personligt, som det er blevet. Den 36-årige sangerinde har et langt og stjernespækket generalieblad bag sig som blandt andet den ene halvdel af musikduoen Quadron.

Nu er hun aktuel med sit andet soloalbum. ’Sharing is Caring ’, der udkom d. 15. september. Et album, der tager livtag med emner som relationer, kærlighed og børn. Livet som en kvinde i 30’erne. Og et liv, der er Cocos eget.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

”På det her album havde jeg egentlig lyst til at skabe nogle tekster væk fra mig selv. Være mere poetisk og billedlig”, siger Coco O.

At udfaldet så alligevel blev en lyrik, der rammer så tæt på hjem, som den kan komme, skyldes, at sangerinden ser mest nerve i netop det autentiske.

”Jeg bliver selv mest draget af det personlige. Når folk fortæller en biografisk historie. Der bliver skabt så meget nyt hele tiden af både bøger, kunst og musik, og der mangler jo ikke rigtig noget. Derfor har jeg også brug for at formulere for mig selv præcist, hvad jeg vil med min kunst og hvordan jeg bruger mig selv bedst. Det betyder også at jeg ikke vil moralisere eller have en løftet pegefinger i mine tekster. Jeg vil udlægge tingene, som de er, og det, jeg oplever lige nu,” siger Coco O.

Foto: Dennis Morton

En mere stilbevidst 2'er

Sangerinden tænker længe og fyldestgørende, inden hun svarer. På den måde legemliggør hun også netop den sjælefulde og underspillede RnB, hun er så kendt for.

I 2017 vendte sangerinden hjem til Danmark for at tage hul på en solokarriere. Bag sig lagde hun en musikkarriere i L.A., hvor hun blandt andet havde samarbejdet med nogle af branchen allertungeste navne som Tyler The Creator og Kendrick Lamar. Debuten som soloartist kom med albummet 'It's a Process', der udkom i 2021.

Albummet var – som navnet antyder – en proces på vej til at skabe sin egen karriere på egne meritter. Langt fra både musikarven i Quadron og karrieren i USA. Og nu følger andet album som næste skud på stammen i netop den proces. Og her er sangerinden med egne ord blevet mere stilbevidst.

Coco O. 

  • Født i 1987 med det borgerlige navn Coco Maja Hastrup Karshøj.
  • Brød igennem som en del af duoen Quadron med Robin Hannibal. De udgav to anmelderroste albummer, Quadron (2010) og Avalanche (2013) med hits som 'Hey Love' og 'Slippin'.
  • Succesen førte dem til USA, hvor de i L.A. arbejdede med stjernenavne som Pharrell Williams, Tyler The Creator og Kendrick Lamar.
  • Gik i 2021 solo med debutalbummet 'It's a Process' og er nu aktuel med albummet 'Sharing is Caring', der udkom d. 15. september 2023.
  • Er vokset op i København. Har gået på Bernadotteskolen, efterskole og Det frie Gymnasium.
  • Bor på Christianshavn.

”Min første plade var et produkt, som jeg følte, at jeg skyldte min karriere. Det handlede om, at jeg følte jeg skulle bevise mit værd som soloartist. På den nye plade har jeg fået mere ro og overskud til at finde ud af, hvordan man færdiggør et produkt,” fortæller sangerinden, der, i samarbejde med produceren August Rosenbaum, også selv har stået for både at producere og markedsføre sin seneste plade.

Opgør med den kønnede samtale om børn

Det er dermed også et i høj grad stort aftryk af sangerinden selv, der er inde over alle afkroge af albummets tilblivelse. Og måske netop af den grund faldt det også naturligt, at tekstdelen skulle kredse om Coco O.s eget liv, der er en åbenhjertet fortælling om livserfaringer i realtid.

Og her løber især spørgsmålet om børn og moderskabet som en rød tråd. Og i særlig grad, hvordan dets lange fangearme griber ind i alt fra venskaber til parforhold. I linjer som ’My Bodys getting older/I cannot waste my time” reflekterer nummeret ’Someone Younger’ over, hvad det vil sige at date en yngre mand, når man selv kan høre det biologiske ur tikke. Og på numre som ’To a Friend’ udlægges den bittersøde erfaring i ”at miste” en veninde til livet som mor.

”Min første plade var et produkt, som jeg følte, at jeg skyldte min karriere. Det handlede om, at jeg følte jeg skulle bevise mit værd som soloartist. På den nye plade har jeg fået mere ro og overskud til at finde ud af, hvordan man færdiggør et produkt."

At det særligt blev denne indgangsvinkel, der farver mange af sangene, er et ambivalent afsæt for sangerinden. For hun tager gerne snakken, som samfundet i høj grad er interesseret i at tage med alle kvinder i 30’erne. Men vil gøre det langt væk fra de klichéfyldte stigmaer. For de har det med at stramme for nogle kunstneriske årer, fortæller sangerinden.

”Ofte bliver kvinder elimineret til, at det er det, de fokuserer på. Det bliver hurtigt meget kønnet og en latterliggørelse af kvinden, at nå ja; du vil jo bare have børn. På samme måde oplever jeg lidt en internaliseret sexisme i forhold til det at være kvinde i musikbranchen, hvor jeg længe har været bange for, om det at blive mor ville betyde en ende på min karriere. Du ser jo også en kæmpe kløft i kvindelige artister i 30’erne og 40’erne, og det synes jeg er skræmmende”, siger Coco O.

Foto: Dennis Morton

Ønsket om at blive mor

At det så alligevel har fået så meget vokalplads på hendes seneste album skyldes, at det jo er noget, der fylder, medgiver hun.

”Det er klichéfyldt at sige, men der sker bare noget i 30’erne, hvor børn bliver en altoverskyggende faktor i både ens relationer, men også noget, som man selv bliver tvunget til at tage stilling til”, siger Coco O.

Sangerinden synger da også åbent om, at hendes eget ønske selv er at blive mor. Det understreger især sangen ’Fertile Feelings’, hvor der bliver delt ud af de helt nære erfaringer med at forsøge at blive gravid.

Her lyder et vers i sangen:

"A year has gone by trying / But still nothing's happening / Every month hoping / So disappointing / When the cycle's cover / We gonna start all over again"

Tager samtalen på sine egne præmisser

Altså hyperpersonlige linjer som viser, at Coco O. er parat til at blotlægge livet på de indre linjer i langt højere grad end før. Alligevel insisterer hun på at gøre det på sine egne præmisser, understreger hun.

”Egentlig synes jeg ikke, at spørgsmålet om, hvorvidt jeg vil være mor er så vanvittigt interessant. Jo, det vil jeg gerne, og det synger jeg også meget ærligt på min plade. Men jeg vil bevæge mig væk fra de bestemte bokse og kategorier, som vi så tit snakker om det her emne ud fra.”

"Jeg vil bevæge mig væk fra de bestemte bokse og kategorier, som vi så tit snakker om det her emne ud fra."

Derfor er de tunge emner, som pladen omhandler, også forsøgt at blive udlagt medmindre patos, end hvad man ellers ser. Og her er håbet at normalisere samtalen mere, forklarer sangerinden.

”Nummeret ’Fertile Feelings’ skulle ikke være endnu en sad song, om det svære i at blive gravid eller ’nu er jeg ked af det’. Derfor har jeg også puttet den ned i et klassisk RnB-format med håbet om at normalisere samtalen en smule. For det er et emne vi burde kunne tale mere naturligt om – som for eksempel menstruation eller den kvindelige orgasme,” siger Coco O.

Foto: Dennis Morton

Vil skabe forandring indefra

Og her bevæger vi os også ind på noget helt centralt i Coco O.’s metier for at være en kvindelig kunstner. For hun vil gerne skabe noget forandring indefra i sin egen branche. Derfor taler hun også langt hellere om produktionssiden af hendes seneste album.

”Ofte bliver kvinder elimineret til, at det er det, de fokuserer på. Det bliver hurtigt meget kønnet og en latterliggørelse af kvinden, at nå ja; du vil jo bare have børn. "

”Jeg har valgt at skrive om det at blive mor og moderskabet i min tekster, men det er kun en meget lille del af en plade, som jeg har brugt et år på at lave. Her har jeg både ageret producer, manager og stået for al marketing selv. Nogle gange kan det billede, der bliver tegnet af kvinder være, at det er det eneste vi går og tænker på det her med moderskabet. Og det fylder jo meget i sagens natur, fordi det er biologisk, men der er jo også meget andet, der fylder”, siger Coco O.

Håber på at producere

Hun håber dermed også, at hendes fremtidige karriere byder på en ny hat som producer af andre kunstneres musik. Et arbejde, der i dag i overvejende grad bliver udført af mænd.

”Der har længe været en tradition for, at kvindelige musikere ofte er blevet negligeret til at være vokalister og tekstskrivere, der bare skulle stå i front og synge om følelser. Men der går jo et kæmpe arbejde bagud med blandt andet at producere, som tit udføres af mænd og måske derfor også er omgivet af en helt anden respekt – det er en stor ubalance i branchen”, siger Coco O.

Hun ser heldigvis en udvikling i den rigtige retning, hvor flere kvindelige musikere ønsker at være med hele vejen i den musikalske proces – også som producer. En udvikling, hun selv i høj grad planlægger at være en del af.

Forude ligger første liveoptræden med hendes nye plade og dernæst nye projekter. Præcist hvad dette indebærer kan Coco O. ikke løfte sløret for, men hun slår dog fast, at hun er spændt på, hvad der kommer.

”Jeg føler, at jeg står på tærsklen til noget nyt. Som en, der er i gang med at tage ejerskab for min egen karriere,” siger Coco O.

Lyt til ELLEs podcast 'Klædt På', som er din månedlige podcast om tendenser, strømninger og insiderviden fra modens verden med Mads Emil Grove Møller som vært.

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her