Alice Bier Zandén
Foto: Nikolaj Thaning Rentzmann / Netflix
Karriere

Filmaktuelle Alice Bier Zandén: ”Der ligger en større frigørelse i at vælge det, man elsker, end at vælge i protest mod sine forældre”

Af Marie Emilie Hofman 13/09/2023
27-årige Alice Bier Zandén er aktuel med sin første store filmrolle i Bille Augusts nye film 'Ehrengard: Forførelsens Kunst'. Vi har mødt den spirende stjerne til en snak om passionen for skuespil og teater, stærke kvinder og at forlige sig med et efternavn, der forpligter.

Du er aktuel i filmen 'Ehrengard: Forførelsens Kunst', hvor du spiller rollen som hofdamen Ehrengaard, hvordan har det været at medvirke?

”Det har virkelig været helt eventyrlig og meget lærerigt. Hele filmen er jo lidt som et eventyr, og det har også smittet af på processen, hvor kulisserne og de smukke kostumer, designet af Hendes Majestæt Dronningen, har gjort det muligt at forsvinde helt ind i historien.”

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Foto: Nikolaj Thaning Rentzmann / Netflix

Dette er din første bærende filmrolle, hvordan har det været at tage det spring?

”Det er jo en reel drøm, der er gået i opfyldelse for mig. Så jeg føler mig meget privilegeret og taknemmelig. Og så er jeg samtidig også meget ydmyg over for, at der altid er så meget mere, man kan lære. ”

"Det handler om en kvinde, der bliver undervurderet, som så viser sig at have uanede styrker. Og det har været en interessant rolle at spille."

Hvad tiltalte dig i rollen som den unge hofdame Ehrengaard?

”Der var meget lidt, der ikke tiltrak mig. Hun er en kompleks karakter i og med, at hun både er den smukke ’love interest’ og samtidig ligesom en actionhelt, der blandt andet fægter og er en dygtig rytter. Det, jeg beundrer hende mest for, at hun står så meget op for sig selv, sin integritet og sin familie. Hun er virkelig sej og stærk.”

Foto: Christian Geisnæs / Netflix
Alice Bier Zandén i rollen som hofdamen Ehrengaard i 'Ehrengaard - Forførelsens Kunst'.

Netop det med at være sej og stærk taler jo ind i filmens mange markante kvindekarakterer, der er stærke og handlekraftige. Er det noget, du kan genkende fra dig selv?

”Altså i forhold til min rolle, så er hun meget sejere, end jeg er haha. Jeg er faktisk ret klodset. Men i forhold til hendes store integritet, så er det noget, jeg bestræber mig på. Jeg står inde for mine livsvalg og mig selv. Den styrke er noget, der ligger til kvinderne i min familie.”

Alice Bier Zandén

  • 27 år
  • Kæreste med Kristian Lidegaard, Filminstruktør og Manuskriptforfatter, og sammen har parret børnene Joy på seks år og Uma på tre år
  • Uddannet kunsthistoriker fra Københavns Universitet og læser lige nu på andet år på Den Danske Scenekunstskole på teaterinstruktør-linjen
  • Datter af filminstruktør Susanne Bier og den svenske skuespiller Phillip Zandén
  • Har tidligere spillet biroller i blandt andre filmen ’Retfærdighedens Ryttere’ og dokumentaren ’Nattens smil’
  • Spiller hovedrollen i Bille August Netflix-film 'Ehrengaard – Forførelsens Kunst', der er en filmatisering af en Karen Blixen roman fra 1963. Filmen kan ses på Netflix fra d. 14. september 2023

Ehrengaards rolle – og Blixens bog – kredser jo om kærlighed, forførelse og måske også en smule kvindelist – hvordan har du forberedt dig til den rolle?

”Filmen er skruet så fint sammen, fordi den leger lidt med nogle klichéer om den her artige, dydige kvinde. Lige indtil hun finder ud af, at hun bliver snydt. Og det vækker en handlekraft, hvor hun bruger nogle grove midler for at kæmpe for sin ære. Så det handler om en kvinde, der bliver undervurderet, som så viser sig at have uanede styrker. Og det har været en interessant rolle at spille.”

Hvis vi bliver ved det med stærke kvindekarakterer, og zoomer ud til den danske filmbranche, hvordan oplever du så kønsfordelingen både bag og på skærmen anno 2023?

”Heldigvis har kønsroller og kønsfordeling i alle brancher haft noget bevågenhed de seneste år. Så jeg synes heldigvis også, at man i film begynder at se en større diversitet i kvinder, der bliver castet – eksempelvis i forhold til alder. Så jeg vil sige, at vi er et bedre sted end for bare 20 år siden, men der er stadig et stykke vej igen. Vi er der ikke endnu”

Foto: Nikolaj Thaning Rentzmann / Netflix

"Der er stor værdi i at gøre sig umage"

Hvilke erfaringer tager du med dig fra denne film?

”At der er stor værdi i at gøre sig umage. Det synes jeg i det hele taget er noget, jeg lægger vægt på. Når man kommer på set skal man have gjort sit forarbejde grundigt og have forberedt sine replikker og studeret rollens natur. Jo bedre, man har gjort det, jo mere kan man give slip være åben for den energi og de eventuelle ændringer, der kan opstå under optagelser. ”

Du studerer lige nu på andet år på Den Danske Scenekunstskole til at blive teaterinstruktør. Er det mere i teateret, din passion ligger?

”Jeg elsker både at spille skuespil og at instruere. Men som instruktør har jeg altid elsket teater, der er er noget ved processen, som bare er markant anderledes end film. Når man skal opsætte et teaterstykke, er prøvetiden meget længere, hvilket gør, at man kan dykke ned i en tekst. Og når man overfører billeder, man har i hovedet, til teater, kan de ikke overføres en til en som på film. Man skal forsøge at løse det på en scenisk måde, så det er et helt andet billedsprog. Det synes jeg er en vildt spændende kunstnerisk proces.”

"Mine forældre har understreget over for mig, at det først og fremmest er hårdt arbejde og man virkelig skal ville det."

Nu kommer vi jo ikke udenom, at du har et efternavn, der i den grad er kendt i både den danske og internationale filmbranche – hvordan balancerer du at skabe en karriere på dine egne meritter?

”Jeg tror, at alle børn har lyst til at være deres egne. Og i den proces ligger også at gøre op med sig selv, hvad man vil beskæftige sig med. Jeg har altid haft en passion for film og teater og der har min mor og far selvfølgelig været en stor inspiration, fordi de er så passionerede og dedikerede i forhold til deres arbejde. Men jeg prøver også at gøre det på min egen måde. Og de ting, der er gået godt for mig, det er, når jeg har valgt dem ud fra min intuition. Det tror jeg egentlig kan oversættes til alle mennesker. Man er jo den, man er, og man ved bedst selv. Og jeg synes egentlig, at det er en større frigørelse at vælge det, man elsker, selv om det så måtte være i samme branche som ens forældre, end at vælge noget andet i ren protest. På den måde er man endnu mere styret af sine forældre.”

Foto: Christian Geisnæs / Netflix

Du tog først for alvor hul på din skuespilkarriere for et par år siden og har tidligere læst kunsthistorie. Har der også været en smule tøven om at følge i dine forældres fodspor?

”Ja, det har der også været. Jeg har altid malet og tegnet, fordi kunst også er en af mine store passioner. Teater og film aldrig har været så udtalt en vej for mig at gå, så er det sket på et ubevidst plan. Helt tilbage da jeg var på kunsthøjskole endte jeg med at opsætte et teaterstykke og på den måde flette kunst og teater sammen. Så det har jo på en måde altid ligget i kortene, og så begyndte jeg at søge ind på teaterskolen mens jeg læste kunsthistorie. ”

Hvilke erfaringer tager du med dig fra dine forældre omkring den branche, du nu er på vej ind i?

”Mine forældre har understreget over for mig, at det først og fremmest er hårdt arbejde og man virkelig skal ville det. Og det har givet mig en realitetssans og ydmyghed omkring erhvervet, fordi jeg samtidig føler mig meget privilegeret omkring at få lov til at lave det, jeg laver. ”

"De ting, der er gået godt for mig, det er, når jeg har valgt dem ud fra min intuition. Det tror jeg egentlig kan oversættes til alle mennesker"

Hvilke instruktører er du inspireret af og drømmer om at arbejde med?

”Phoebe Waller-bridge (skaberen bag serien Fleabag, red.) hende elsker jeg. Men også en som Greta Gerwig (instruktøren bag Barbie filmen fra 2023, red.), som jo lige nu selvfølgelig er på alles læber, men egentlig også før hun lavede Barbie-filmen. Men også en som Mel Brooks (amerikansk filminstruktør red.). De er alle både skuespillere og instruktører, der har rod i noget teatralsk – og så er de bare vildt dygtige. Så jeg drømmer om både at instruere og spille skuespil. Også under andre instruktører – her er jeg egentlig meget åben for genrer i alt fra både action til kunstnerisk eksperimenterende. Så hvis nogle leder efter den næste Bond-babe, så er jeg klar haha.”

Hvad er på tegnebrættet nu?

”Nu skal jeg lige færdiggøre min uddannelse og så må vi se, hvilke projekter der melder sig. Men jeg vil elske at prøve flere kræfter med skuespil. Det med at spille Bond-babe kunne faktisk være meget sjovt, mangler vi ikke også en dansk bond-babe haha?”

Foto: Nikolaj Thaning Rentzmann / Netflix

Lyt til ELLEs podcast 'Klædt På', som er din månedlige podcast om tendenser, strømninger og insiderviden fra modens verden med Mads Emil Grove Møller som vært.

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her