Foto: Sean McMenomy / Tomorrow Management, PR
Mode

Hilsen fra chefredaktricen: Modebranchens 2015

af Cecilie Ingdal Christiansen 30/11/2015
ELLEs chefredaktrice, Cecilie Ingdal Christiansen, byder velkommen til ELLEs store julenummer, hvor hun ser tilbage på modebranchen anno 2015! Et år, hvor der var masser af højdepunkter på både den danske og internationale modescene...

Året er som bekendt ved at rinde ud – og tiden er ikke bare inde til at tænde lys, dekorere med din fineste julepynt, trille lækre havregryns­kugler (tjek opskriften her), hoppe i festoutfittet og skrive dine julekort i hånden, men også til at gøre status. For hvordan er dit år gået?

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Set med modeøjne har 2015 ikke været kedeligt. Slet ikke! Året startede med et brag, da den da ukendte designer Alessandro Miche­le præsenterede sin første herrekollektion (vi taler pink flæser) for Gucci, og den efterfølgende damekollektion blev straks udråbt til coolere end cool for sine skæve kombinationer af materialer og farver – som udvalg­te stykker fra din (ekstremt stilige) farmors garderobe. Mød ham i øvrigt på side 84.

Straks derefter inviterede Jean Paul Gaultier til sin grande finale – ’Miss Jean Paul Gaultier 2015’ blev JPG’s sidste pret-­a-­porter ­show nogensinde, komplet med ikoniske sømandsstriber og Anna Win­tour­, Suzy Menkes­ og Carine Roitfeld ­look-a-likes på catwalken.

Tilsvarende lukker og slukker Marc Jacobs for det finur­lige lillesøsterbrand Marc by Marc Jacobs for i stedet at integrere det i Marc Jacobs-­kollektionen. Det ’nye’ Marc Jacobs blev vist under New York ­modeugen, gennemsyret af præcis Marc by­brandets skævhed og humor: Showet var en ’filmpremiere’ komplet med rød løber, celebs (bl.a. Gossip-­sangerinden Beth Ditto i en blonderet, udringet og op­slidset udgave ...) og fotografer og med en kollektion, der hylder hjem­landet USA med rød­-hvide-­blå ­styles, cowboystøvler og sweatshirts.

Tidligere på året forlod også danske Rebekka Bay Gap, norske Peter Dundas gik fra Pucci, amerikanske Alexander Wangs kontrakt for Balenciaga udløb, belgiske Raf Simons forlod Dior, og israelske Alber Elbaz forlod Lanvin. Hvor der allerede er udnævnt en Balenciaga­-efterfølger (igen et temmelig ubeskrevet blad: Vetements­designeren Demna Gvasalia. Mon ikke de håber på en Gucci?), og alt blev holdt i en sober og klædeligt god tone – så god, at Wang filmede sig selv og publikums applaus efter det sidste show – og hvor Raf Simons’ brud fra Dior ifølge designeren selv er sket af personlige årsager, lader det til gengæld ikke til at være tilfældet med mesterlige Alber Elbaz’ afgang fra Lanvin.

Den runde, charmerende 73­-årige designer, der igennem 14 år har forvandlet det støvede modehus til et af de chikkeste og mest parisiske, blev sat på porten af ham med det længste strå, Lanvin­-ejeren Shaw-­Lan Wang (prøv at nøjes med at sige de to sidste navne …).

I Danmark fyldte modejournalist Lotte Freddie 80 – og er i den grad still going strong (blandt andet som fast modeskribent her i ELLE), Chris Pedersen åbnede en (dansk) kjoleudstilling på Brandts i Odense med bl.a. 10 af Marys festkjoler, ELLE uddelte for første gang en pris til årets modeformidler ved ELLE Style Awards i maj (og Uffe Buchard vandt), Roy Krejberg (tidligere chefdesigner for bl.a. Kenzo Homme, red.) bragte Paris til København ved at udstille sine smukke couturekreationer i Rundetårn, ligesom flagshipstores som Valentino, Prada, Tod’s, Saint Laurent og snart også Céline for alvor har gjort byen til en modemetro­pol.

Tilsvarende må Ole Yde efter fire sæsoner på den parisiske mode­uge­kalender siges at have fået sparket døren til den internationale modescene godt og grundigt ind, og Mark Kenly Domino Tan fik som den første designer Kronprinsparrets Stjernedryspris. Jo, der er også sket lidt i den hjemlige modedam.

2015 har således ikke været et stille år, men mon ikke 2016 også har lidt overraskelser i ærmet til os?

Vi glæder os i den grad til at formidle dem til jer på alle vores platforme! Stay tuned!

Glædelig jul, tak for i år og på gensyn i 2016!

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her