Kost og Kræft Ny bog sætter fokus på kostens betydning for kræftforløb

Foto: Kost og Kræft

I 2018 fik Ditte Ingemanns mand konstateret kræft. Efter en bachelor i ernæring og sundhed, og et fuldtidsjob, som bestod af at udvikle opskrifter og skrive om mad, tænkte Ditte, at kosten ikke ville blive et problem - da hendes mands behandling startede, ramte virkeligheden dog også.

Faktisk så var det ualmindeligt svært at finde kogebøger og informationer omkring mad og kost til kræftpatienter, og det blev derfor startskuddet til Ditte Ingemanns nye kogebog, ’Kost og Kræft’.

En kogebog, der henvender sig til kræftpatienter og pårørende, som ønsker at deltage aktivt i madlavningen og skabe gode og støttende rammer for måltidet.

Læs også: 26 restauranter, caféer og barer, vi har glædet os til at genbesøge

Bogen byder på baggrundsviden omkring kost, ernæring og kræftbehandling, præsenterer dig for de største myter, når det kommer til kræft og ernæring, og byder selvfølgelig på 60 lækre og velsmagende opskrifter, som man har lyst til at spise, selvom man er træt, har nedsat appetit, kvalme og er duftsensitiv.

Læs også: Emili Sindlev deler ærligt billede af sin krop

Vi har taget en snak med Ditte om hendes tanker for bogen, hendes viden om kræft og ernæring og spurgt hende, hvad hendes egen yndlingsopskrift er fra kogebogen. Du kan læse interviewet med Ditte Ingemann herunder.

Interview med Ditte Ingemann

Hvorfor er den rette kost så vigtig for kræftpatienter?

”Underernæring er en af de mest almindelige komplikationer og tillægsdiagnoser ved kræft. Faktisk skyldes hvert fjerde kræftdødsfald underernæring. Mange kræftpatienter oplever, at appetitten forsvinder under sygdom og behandling, og det kan være svært at spise tilstrækkeligt. Desværre ved mange ikke, at det er meget vigtigt at undgå vægttab ved kræftsygdom.

Det er vigtigt for mig at understrege vigtigheden i at skelne mellem den rigtige kost til at forebygge kræft og den rigtige kost under en kræftsygdom, når du er i behandling. Når formålet er at forebygge udvikling af kræft, anbefaler Sundhedsstyrelsen i Danmark en kost, hvor vi spiser grønt, groft og magert. Det forholder sig imidlertid anderledes, når du skal igennem et behandlingsforløb for kræft. Det vigtigste er da, at du får nok at spise, så dit behov for energi og protein er dækket, og det er netop denne bogs fokus.”

Er der én gennemgående ting, som man som kræftpatient skal være opmærksom på i forhold til kost og ernæring?

”Under din kemobehandling kan du opleve, at din smags- og lugtesans bliver påvirket. Maden kan smage og dufte anderledes, end den plejer. Det er især smagsoplevelsen, der ændres. Syrligt og bittert kan smage kraftigere end sædvanligt, hvorimod sødt og salt kan opleves svagere. For nogle smager maden ikke af noget, og for andre smager nogle madvarer af metal. Mange oplever sødt alt for sødt. Der kan også opstå en generel forvrænget oplevelse af for eksempel parfume og blomsterdufte, som kan udløse kvalme og ubehag. Det handler om at få masser af næring, så skift fra mager til fed mad. Kom to lag pålæg eller ost på brødet, spis avocado og nødder, der er rige på energi og gode fedtsyrer, og supplér med ernæringsdrikke eller beriget is.”

Hvad er din yndlingsopskrift fra bogen?

”Der er mange gode opskrifter i bogen, men jeg er især vild med ’Squashfritter med urter & nem Kålslaw’, som jeg selv laver ret ofte.”

Læs også: Derfor må du godt springe morgenmaden over

Hvad er den største myte om kræft og ernæring?

”Muligvis at kræftceller lever af sukker, og du kan udsulte din kræft ved at spise en sukkerfri kost. Det er forkert. Sukker er et naturligt kulhydrat, som kroppen godt kan bruge, hvis du har lyst til at spise det. Sukker kan give hurtig energi, og du må gerne spise forskellige kulhydrater.”

Hvad håber du på at opnå med din kogebog?

”Mit håb for bogen er, at den kommer ud og får et godt og langt liv. Jeg har været i kontakt med mange mennesker omkring bogen, som alle har sagt, at det er en vigtig bog, så jeg håber meget, at den kan inspirere folk i deres behandlingsforløb til at spise noget ordentlig og lækker mad.”

Du kan få fingrene i Ditte Ingemanns nye, lækre kogebog, ’Kost og Kræft’, for kun 250 kr. lige HER.

Læs også: Sådan får du kvalitets take away med store rabatter

Relaterede artikler