Foto: Petra Kleis
Ekspert-råd

Bianca Brangstrup: “Det er skræmmende at se folk, man umiddelbart skulle tro var enormt sunde, ofte ikke er det”

af Rose Maria Boelsmand 14/11/2019
Der findes utallige holdninger til kosttilskud. Vi har talt med Bianca Brangstrup fra Vita Viva, der fortæller, hvad der er ret og vrang i verdenen af kosttilskud.

Der findes utallige meninger om og holdninger til kosttilskud. Virker de? Er det ikke nok, bare at spise sundt? Og er vi ikke efterhånden så sunde, at kosttilskud er ganske overflødige?

Hver dag bliver vi bombarderet med anbefalinger, råd, ny forskning, floskler og alt derimellem, om hvad vi skal og bør gøre, for at blive den sundeste version af os selv. Men hvornår skal vi høre efter?

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Jeg besluttede mig for at mute de sociale medier og den alt-overdøvende informationsstrøm af (falske) nyheder for en stund, og i stedet sætte en af de klogeste indenfor området i stævne til en snak om, hvad der egentligt er op og ned i verdenen af kosttilskud.

“Den største myte, der findes om kosttilskud er, at de ikke virker. Hvis du får de rigtige doseringer, den rigtige sammensætning og tager dem kontinuerligt, så virker det. Det er ethundrede,” siger Bianca Brangstrup, da jeg møder hende på Vitavivas kontor i København.

Bianca Brangstrup er direktør for Vitavita og anden generation i familievirksomheden, der blev stiftet af hendes forældre for 20 år siden.

“Mine forældre satte sig for at lave en multivitamin, der var meget høj i doseringen, og som ikke fandtes på det danske marked. Den skulle have en terapeutisk tilgang og være fyldt med grøntsager, alger, urter og høje doser af vitaminer og mineraler.

Fundamentet i Vitaviva er en orthomolekylær medicinsk tilgang til forebyggelse og sygdomsbekæmpelse. Det betyder, at man arbejder med at skabe naturlig balance i kroppen, og forsker i de ting, der gør, at kroppen kan helbrede sig selv, så som vitaminer, mineraler, aminosyrer og kost.

Men hvad har det så med kosttilskud at gøre? Betyder det, at man skal være syg, for at få gavn af dem? Slet ikke!

“Det, jeg gerne vil have folk til at vide er, at kosttilskud er mad. Det du ikke selv spiser, eller får gennem din mad i dag, det skal du have gennem dine kosttilskud. Det er bogstaveligt talt et tilskud til din kost, der sørger for at din krop får det, den har brug for. Det er ikke medicin og det er ikke bare krymmel på tilværelsen. Det er et seriøst tilskud til din mad. Det står ikke alene - du skal stadig spise en sund og god kost - men det støtter dig, der hvor du eller din mad ikke slår til, så du kan være rolig,” siger Bianca Brangstrup.

Bianca er umiddelbart en kvinde, man lytter til. Ud over at have løftet Vitaviva til et anerkendt brand med etablerede markeder i hele Europa, USA og snart Kina, er hun mor til fire og ser ustyrlig godt ud. Du ved, den type med smuk hud, sund og slank krop og en aura af power, som man virkelig godt slev gad eje. Så ja, jeg lytter til alle de råd Bianca kommer med, for hvis kosttilskud er en del af opskriften, er jeg hooked!

Hun fortæller, at hun selv tager fire af Vita Vivas multivitamin VitaMax hver dag (og hendes fire drenge får den også). Hun supplerer multivitaminen med tilskud af kokosolie og krillolie samt chlorella, der binder affaldsstoffer og toxiner og sørger for at de kommer ud af kroppen samtgurkemeje, der virker anti-inflammatorisk og hjælper med at slå infektioner og inflammation ned året rundt.

Men i en tid, hvor vi er så velinformerede om kost og sundhed, og flere vælger at spise vegansk, glutenfrit eller undgå mælk, hvordan kan det så være, at vi har et så stort behov for kosttilskud? Burde det ikke gå den anden vej, spørger jeg Bianca om:

“Selvom vi er så fokuserede på ret kost og sundhed, så er vi født med flere basale mangler, end generationerne før os. Det handler om, at underskud ikke udlignes, når man bliver født, men gives direkte videre fra forældre til barn, og derfor bliver større fra generation til generation. En anden faktor er, at vores madvarer i dag ikke indeholder det de skal. Vi får ikke nok mineraler mere, fordi de ikke findes i jorden mere, fordi den er helt udpint efter masseproduktion, og mange ting dyrkes og modnes kunstigt, hvorved vitamin og mineralindhold falder. I dag, hvor mange spiser vegansk eller vegetarisk, opstår der også negative følgevirkninger. Jeg har som sådan ikke noget i mod, at folk vælger at spise sådan, men jeg håber på, at de undersøger, hvad de så skal sørge for at supplere deres kost med, fordi man automatisk fravælger nogle sindsygt vigtige ernæringskilder. Det er lidt skræmmende at se folk, man umiddelbart skulle tro var enormt sunde, som regel slet ikke er det. Jeg har aldrig set en prøve, der var perfekt.”

Bianca fremhæver særligt, at mange veganere mangler B12 vitamin. B12-mangel er svær af opdage i blodprøver, men symptomerne er tæt på invaliderende: Det kan blandt andet give udslag som nervesygdomme, drastisk vægttab, overdrevet energimangel og meget mere. De hormonelle balancer spiller også en stor rolle i kroppens overordnede sundhedstilstand, og alt fra præfabrikeret mad til cremer og parfumer og forurening påvirker balancerne i kroppen. Men den største synder er i følge Bianca P-piller, og hos Vitaviva ser de mange eksempler på kvinder, der ikke kan få deres menstruation igen efter at have taget P-piller. Dertil mangler de fleste kvinder jod, magnesium, collagen, Q10, selen, krom, stort set alle - mænd og kvinder - mangler D-vitamin.

Bianca ved hvad hun taler om. Vitaviva og produkterne er nemlig bygget op på gennemgribende research og orthomolekylære studier, og samarbejder i dag med nogle af verdens bedste laboratorier og læger. Senest har Vitaviva medvirket til at åbne Danmarks første Health Clinic, hvor man kan få kortlagt kroppens sundhedstilstand ud fra en 360 graders holistisk undersøgelse og kropsmålinger - noget, man før har skulle til USA eller Schweitz for at få foretaget.

“Jeg følte, at jeg manglede et sted, jeg kunne sende mine kunder hen, hvor de kunne få en holistisk rådgivning - både hvis de ville forebygge sygdomme eller var alvorligt syge og helt derude, hvor konventionel medicin ikke forbedrede deres tilstand. Almindelige læger vil ofte bare tage et par blodprøver, hvor resultaterne måske siger, at man mangler B og D vitamin, men det giver ikke et fuldkommen billede af kroppens tilstand. Der kan være alt muligt andet galt, som man ikke opdager ved et almindeligt helbredstjek. Det kan være inflammation, hormonelle ubalancer. På Health Clinic har man en anden og mere holistisk indgangsvinkel, hvor man tjekker balancen i hele kroppen. Health Clinic har en scanner, der blandt andet kan identificere inflammation, og alle de prøver de foretager sendes til USA for at blive testede i deres laboratorier.”

Vitavivas kosttilskud er også langt mere potente, end kosttilskud, der ellers kan købes i Danmark.

“Vitaviva er faktisk et hollandsk firma og vi sælger kun online, og det er helt bevidst. I stort set alle andre lande i Europa, er det tilladt at have meget højere doseringer i kosttilskud, end det er i Danmark. Danmark er bestemt ikke et foregangsland på den front. Men ved at registrere virksomheden i Holland, hvor virksomhedens hovedkontor og lager også ligger, kan vi lovligt opnå de dosseringer, vi ønsker og sælge online i hele Europa - inklusiv Danmark.”

Bianca fortæller, at Vitavivas C-vitamin tilskud, C-Booster, svarer én tablet til 100 bananer, 25 æbler eller 16 usprøjtede appelsiner plukket direkte fra træet, vel at mærke.

Men slutteligt - og måske vigtigst - hvordan finder man ud af, hvilke kosttilskud man selv har brug for?

Da Vitaviva kun sælges online, har de prioriteret den personlige rådgivning højt. På webshoppen findes der en åben chatfunktion, hvor man kan få personlig rådgivning af mennesker, der er uddannede i orthomolekylær medicin. Det vil sige, at de ved rigtig meget om kost og kosttilskud, og selvfølgelig meget om sygdomme, og hvilke forholdsregler man skal tage, hvis man har en bestemt sygdom. Og hvis der er noget, man er i tvivl om i forhold til medicin, man tager, er der et team af supporterende læger, der kan spørges yderligere til råds, så man er sikker på, at den rådgivning, man modtager, er fagligt begrundet.

“Med chatfunktionen, kan vi spørge ind til hele livsstilen og derved sammensætte den bedste pakke præcis til dig. Ikke via et prægeneret spørgeskema, men en skræddersyet anbefaling til dig ud fra dine unikke behov. Jeg plejer også at anbefale at folk skriver til os igen efter tre måneder, hvor tilskuddene har fået tid til at virke, og derfra kan vi så tage en føler på effekten og finde ud af, om der er steder, vi skal justere.”

I galleriet nedenfor kan du se den basis-sammensætning af kosttilskud, Bianca anbefaler til vinter. Men prøv chatfunktionen, hvis du vil vide, om der er mere du har brug for at supplere din kost med i forhold til dine behov.

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her