Foto: Sean McMenomy
Hudpleje

Sådan slipper du af med pigmentpletter i ansigtet: Her er de bedste produkter

Redaktionen 28/02/2023
Hyperpigmentering, bedre kendt som pigmentpletter, er et af de mest almindelige hudproblemer. Men hvad er årsagen til dem, og hvad er de bedste produkter, behandlinger og ingredienser til at udjævne hudtonen og bekæmpe pletterne? I denne artikel guider vi dig gennem de bedste produkter.

Denne artikel indeholder sponsorerede links

De har tendens til at titte frem, når solen rammer huden i sommertiden – pigmentpletter. Det er mere almindeligt, end du måske tror; for den mørke hyperpigmentering på huden rammer alle mennesker i større eller mindre grad. Det gælder uanset hudtype og hudtone. Pigmentpletter kan skyldes hormonelle ændringer og genetik, men det er hovedsageligt eksponering for UV-stråler i sommersolen, der er den udløsende faktor for de mørke pletter.

I denne artikel kan du læse alt, du har brug for at vide om pigmentpletter i ansigtet og på kroppen – og om, hvordan du bedst modvirker dem.

Creme, serum og spot treatment – de bedste produkter mod pigmentpletter i ansigtet

Herunder kan du finde en liste over nogle af markedet mest effektive produkter til at udjævne hudtonen og modvirke pigmentpletter. Længere nede i artiklen kan du læse mere om de enkelte produkter.

Bedste serum mod pigmentpletter

Bedste solbeskyttelsesfaktor mod pigmentering

Bedste serum mod hyperpigmentering på budget

Bedste natcreme mod hyperpigmentering

Bedste spot treatment mod pigmentpletter i ansigtet

Bedste udglattende serum

Bedste dagcreme mod pigmentforandringer

Bedste udglattende foundation med spf

Bedste dagcreme med beskyttelse mod pigmentpletter i ansigtet

Hvad er melasma?

Melasma er almindeligvis en form for hyperpigmentering – en hormonel hudtilstand, som er mest almindelig under og efter graviditet, eller når man tager p-piller. Den hormonelle pigmentering udløses af sol og UV-stråling og fremstår ofte som store ’klynger’ af pigmentforandringer. Der findes forskellige typer af melasma, og udseendet af pigmentpletterne kan se lidt forskellige ud, alt efter den type det er. Fælles for alle typerne af melasma er, at pletterne typisk forsvinde igen, når du har født, eller når du stopper med p-pillerne.

Desværre gør det samme sig ikke helt gældende for almindelige sol- og alderspletter.

Bedste serum mod pigmentpletter, Skin-Unify Intensive Serum – Filorga

Filorgas effektive Skin-Unify Intensive Serum indeholder en dejligt effektiv cocktail af ingredienser, der er specielt formuleret til at bekæmpe pigmentfejl. Serummet har en blød og let konsistens, der nemt kan tilføjes i hudplejerutinen under din fugtighedscreme. Serummet fra franske Filorga behandler eksisterende pigmenteringer og forebygger også forekomsten af nye.

Her kan du læse mere og købe Skin-Unify Intensive Serum.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Bedste solbeskyttelsesfaktor mod pigmentering, Luminous630 UV Face Dark Spot Control spf 50 – Nivea

Niveas nyeste solcreme Luminous630 UV Face Dark Spot Control spf 50 er et supergodt valg, hvis du har eller ønsker at modvirke pigmentering. Den lette og utroligt fugtgivende solbeskyttelsesfaktor trænger hurtigt ind i huden, helt uden at efterlade en klistret følelse.

Læs mere om den prisvenlige og effektive Luminous630 UV Face Dark Spot Control spf 50 og køb den her.

Bedste serum på budget mod hyperpigmentering, Alpha Arbutin 2% – The Ordinary

Hvis du er på jagt efter et serum, som målrettet modarbejder pigmentpletter og i særdeleshed fremkomsten af nye pletter, er Alpha Arbutin en helt fantastisk ingrediens til din hud. The Ordinarys serum indeholder en høj koncentration af den effektive ingrediens, og fungerer dermed som det helt ideelle værn for huden mod de farvede pletter. Brug serummet under din creme – og vent på at se resultaterne.

Læs mere om det effektive og budgetvenlige serum fra the Ordinary lige her.

Bedste natcreme til hyperpigmentering, Skin-Unify - Filorga

Hvis du ønsker den ultimative effekt mod pigmentforandringer kan du i kombination med Skin-Unify Serum fra Filorga bruge natcremen fra samme serie. Det er en særligt god idé at kombinere behandlingen med en natcreme, da det allerbedste tidspunkt at behandle pigmentering på er nattimerne, hvor huden ikke er udsat for sollys eller anden udefrakommende påvirkning. Således er Filorgas Skin-Unify en intensiv natbehandling med glabridin, algeekstrakt og C-vitamin, der virkelig tager kampen op mod ujævn hudtone.

Klik på linket her for at læse mere om den effektive natcreme.

Bedste spot treatment mod pigmentpletter i ansigtet, Anti-Pigment Spot Corrector – Eucerin

Eucerin Anti-Pigment Spot Corrector er en målrettet spotbehandling, som er det perfekte redskab til at mindske større pletter, der er genstridige og har brug for, at man tager de helt effektive midler i brug. Det virksomme produkt fra Eucerin indeholder thiamidol for både at forebygge fremkomsten af nye pletter og behandle eksisterende.

Du kan læse mere om Eucerins Spot Corrector og klikke det hjem på linket lige her.

Bedste udglattende serum, Ginzing into the Glow Serum – Origins

Har du en lidt sensitiv hud, er Origins udglattende serum med ginzing det perfekte valg til dig. Det er et mildt, men effektivt serum, der ikke kun har en effekt på ujævn hudtone og pigmentering, men også hjælper med at reducere størrelsen af porer. Serummet indeholder kemisk peeling i form af AHA-syre, og så kan du glæde dig til masser af glød i huden, da serummet indeholder en god dosis C-vitamin. Det er et ideelt produkt, hvis du har mildere og mindre synlige pigmentpletter.

Læs mere om det glødgivende og udjævnende serum fra Origins her.

Bedste dagcreme mod pigmentforandringer, Super Restorative Day Cream – Clarins

En ultralet og silkeblød dagcreme, der har en opstrammende effekt, øger hudens fugtighed med hyaluronsyre og udglatter med C-vitamin. Cremen er den perfekte anti-age behandling, der desuden sørger for at booste hudens glød.

Læs flere anmeldelser og køb dagcremen på linket her.

Bedste udglattende foundation med spf, Synchro Skin Self-Refreshing Tint Foundation spf 20 – Shiseido

Har du lyst til at arbejde på at mindske pigmentforandringer og samtidig dække dem? Så er denne foundation perfekt til dig. Shiseidos Synchro Skin Self-Refreshing Tint Foundation indeholder ingredienser, der udjævner hudtonen og giver næring, mens den dækker mørke pletter. Som en ekstra bonus indeholder formlen også UV-beskyttelse mod nye pigmentpletter.

Du kan læse mere om Synchro Skin Self-Refreshing Tint Foundation her.

Bedste dagcreme med beskyttelse mod pigmentpletter i ansigtet, Daily Corrector - Exuviance

Du kan komme rigtig langt med gode ingredienser mod pigmentpletter, men den allerbedste løsning er naturligvis helt at undgå, at de kommer i første omgang. Den bedste måde at beskytte dig selv mod solens skadelige UV-stråler og forhindre fremkomsten af nye pigmentpletter, er i al simpelhed at bruge solcreme, så huden er beskyttet mod UV-stråler.  Exuviance Daily Corrector er en solcreme med høj UV-beskyttelse – SPF 35 – der grundet sin bløde tekstur og effektive formel trænger hurtigt ind helt uden at efterlade en klistret følelse på huden.

Find den effektive solcreme med SPF 35 på linket her.

Hvordan opstår hyperpigmentering og melasma?

Hyperpigmentering er et begreb, der dækker over en øget produktion af hudens eget melanin. Resultatet af overproduktionen er det, vi kender som pigmentpletter. De mest almindelige pigmentpletter er er dem, der kaldes sol- eller alderspletter. Alderspletter, fordi de mørke pletter typisk dukker op hist og her på huden efter 40-årsalderen; måske tidligere afhængigt af livsstil og din hud – og hvor grundig du plejer at være med solcremen inden solbadning.

Solens UV-stråler er nemlig synderen, når det kommer til at pigmentpletter. Det er da også steder på kroppen, der har været meget udsat for soleksponering, at pigmentpletter viser sig; hænder, ansigt, hals og dekolletage.

Melasma derimod er hormonelt betinget og kommer typisk af en hormonel ændring i kroppen. Det kan skyldes graviditet eller p-piller. Melasma viser sig typisk i form af større mørke pletter – men heldigvis forsvinder de også typisk igen, så snart kroppen er i balance igen.

Husk dog altid at bruge solbeskyttelse med høj UV-faktor, når du befinder dig i solen som et værn mod både melasma og solpletter.

Hvorfor får man pigmentering i ansigtet?

Melanin er hudens eget forsvar mod solen, som den danner naturligt, når vi eksponeres for UV-stråling. Melaninen i huden er også det, der gør, at din hud tager farve, hvilket kan være en rar bivirkning – men når huden udsættes for meget intensivt sollys uden beskyttelse, kan melaninet komme til at danne små klynger, som bliver til mørke pletter på huden. Disse små pletter er lidt at sammenligne med en olieplet på hvide jeans – de er genstridige og svære at komme af med.

Uanset hvordan vejret er, er det altså en god idé at sørge for, at din dagcreme og/eller foundation indeholder SPF. For at være på den sikre side kan du anvende en såkaldt bredspektret UV-beskyttelse (et solbeskyttelsesprodukt med både UVA- og UVB-beskyttelse).

Hvordan fjerner man pigmentering med produkter derhjemme?

Det er bestemt ikke umuligt at mindske pigmentpletter, men det kræver lidt vedholdenhed med din hudplejerutine. Men heldigvis findes der mange behandlinger og hudplejeprodukter, som mindsker pigmentforandringer. Du kan vælge at punktbehandle ét specifikt punkt med en spot treatment, eller du kan bruge et serum med tilhørende creme, der sørger for at udjævne hudtonen og pigmentpletterne i hele ansigtet.

Hvad kan man gøre ved pigmentpletter?

Der findes lidt forskellige måder at gribe pigmentpletter an på, men det er altid en god idé at vælge hudplejeprodukter, som er rettet specifikt mod netop at udjævne hudtonen. Her er alpha arbutin en stjerneingrediens, ligesom multifunktionelle C-vitamin og kemisk peeling som AHA-syre, der udjævner hudtonen. Brug gerne de mere aktive ingredienser om aftenen og supplér med en fugtgivende og nærende dagcreme, der indeholder høj SPF.

Bruger du foundation, er det en god idé at sørge for, at den også indeholder beskyttelse mod solens UV-stråler.

 

Hvilke behandlinger er bedst mod pigmentering?

Det kommer an på netop dit individuelle behov. Kemiske peelinger og laserbehandlinger på en klinik eller salon er meget effektive, men de bruges normalt, hvis du har store og mange pletter, som du ønsker at behandle. Vælger du at gå med en klinikbehandling, er det vigtigt at undersøge sagen omhyggeligt og gå til en velrenommeret klinik eller salon.

Hvis behandleren ikke udfører behandlingen sikkert, er der risiko for endnu værre hyperpigmentering, kendt som postinflammatorisk hyperpigmentering. Dette kan opstå, hvis huden beskadiges af f.eks. for høj koncentration af syre eller forkert laserbehandling. Hudens reaktion er her at producere endnu mere melanin på det beskadigede område – og så opstår der blot nye pletter.

 

Creme mod pigmentering – virker det?

Absolut. Det er dog vigtigt at huske at væbne dig med tålmodighed. Pigmentpletter på huden tager lang tid at komme af med, men hvis du er standhaftig, findes der mange cremer, der hjælper med at reducere pigmentpletter.

 

Pigmentpletter i ansigtet – hvorfor får du dem?

Der er mange ting, der kan påvirke din hud, men de mest almindelige årsager til pigmentforandringer er solens stråler og hormoner. Derfor er det ekstra vigtigt at beskytte dig mod solen, helst hele året rundt, og desuden bør du være ekstraordinært opmærksom på din hud, når du er gravid.

 

Artiklen er oprindeligt udgivet på ELLE.se.

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-02-14/arket.png

Skjorte, Arket, 590 kr.

Køb her
/2023-02-14/corali.png

Øreringe, Corali, 2.900 kr.

Køb her
/2023-02-14/frama.png

Håndsæbe, Frama, 290 kr.

Køb her
/2023-02-14/other-stories.png

Bh, & Other Stories, 280 kr.

Køb her
/2023-02-14/ganni.jpg

Top, Ganni, 1.830 kr.

Køb her
/2023-02-14/h2o-fagerholt.jpg

Jeans, H2O Fagerholt, 1.800 kr.

Køb her
/2023-02-14/westman-atelier.png

Blush, Westman Atelier hos I Love Beauty, 380 kr.

Køb her
/2023-02-14/prada.png

Slippers, Prada, 6.500 kr.

Køb her
/2023-02-14/holzweiler.png

Blazer, Holzweiler hos Boozt, 3.400 kr.

Køb her
/2023-02-14/hay_0.png

Rispapirslampe, Hay hos Bahne, 460 kr.

Køb her
/2023-02-14/rowse.png

Serum, Rowse, 360 kr.

Køb her
/2023-02-14/loewe.jpg

Duftlys, Loewe, 620 kr.

Køb her
/2023-02-14/cos.png

Strik, Cos, 1.750 kr.

Køb her
/2023-02-14/damernes-magasin.png

Rose, Damernes Magasin, 350 kr.

Køb her
/2023-02-14/trine-tuxen.png

Keramikskål, Trine Tuxen hos Wood Wood, 2.500 kr.

Køb her