Foto: Katrine Lee Larsen
Bæredygtighed

”Vi skal til at tænke mere ansvarligt, når vi shopper, og det vil jeg gerne bidrage med”

af Rose Maria Boelsmand 13/04/2019
Katrine Lee Larsen er stifter af det nye, bæredygtige badetøjsbrand, Copenhagen Cartel. Badetøjet er fremstillet af 100% genanvendt nylon, og er med til at komme de store mængder havplast til livs. Se videoen om Copenhagen Cartel her.

For Katrine Lee Larsen er bæredygtighed meget mere end et buzzword og en selviscenesættende hype. Som stifter af det nye, bæredygtige badetøjsbrand, Copenhagen Cartel, er hun nemlig en af dem, der aktivt er med til at gøre en forskel for at der bliver ryddet ud i al den plastik, der flyder rundt og forurener og ødelægger verdenshavene.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Katrines historie som forkæmper for miljøet, startede da hun for to år siden flyttede til Bali og blev mødt af flere generationers unedbrydelige spor: Der var kort sagt affald og plastik over alt på den ellers så paradisiske ø.

”På Bali brugte jeg al den tid jeg kunne i eller omkring havet. Men når jeg dykkede på 30 meters dybde, så jeg plastikposer i de halvdøde koralrev, og når jeg kom op, var det ikke tang jeg havde på kroppen: Det var plastikaffald, og mellem alle mine tæer, sad der sugerør fast,” fortæller Katrine Lee Larsen.

Oplevelsen satte sine spor, selv da Katrine flyttede tilbage til Danmark igen. Tanken om at ville gøre en aktiv forskel for miljøet, og for at komme oceanerne af havplast til livs, sad fast, og det blev starten til Copenhagen Cartel.

”Vi skal til at tænke mere ansvarligt, når vi shopper, og det vil jeg gerne bidrage med,” fortæller Katrine, der efter sine oplevelser på Bali for alvor fik øjnene op for den forbrug-og-smid-væk-kultur vi er særligt slemme til at efterleve i Vesten.

Copenhagen Cartel er et bæredygtigt badetøjsbrand, der er produceret af 100% genanvendt nylon. Materialet er udvundet af fiskenet, de såkaldte ghost nets, der flyder rundt i havene, og tager alt med på deres vej: fisk, sæler, skildpadder, koraler, havplanter… Og nettene ødelægger alt på deres vej og dræber hele økosystemer i havene, når de flyder rundt. Katrine samarbejder med NGO’en Healthy Seas, der har fundet en måde hvorpå de bjærgede fiskenet bliver nedbrudt til fibre, der kan væves til et materiale, som er som skabt til at lave badetøj af. Materialet udvindes helt uden kemi og produktionen foregår i et lukket loop, hvilket vil sige, at der ikke kunstigt skal fremstilles ny nylon (hvilket er ekstremt forurenende) i produktionen.

Læs også: Smykkedesigner Mary Lou Jewellery | ”Jeg har gjort det dejlig besværligt for mig selv ved at mine kunder kan få det lige, som de vil have det”

Katrines produktion ligger på Bali, da det igennem hele processen har været vigtigt at give igen til den ø, der betyder så meget for hende, og som satte startskuddet til Copenhagen Cartel. Også selvom det sagtens kunne have været gjort langt billigere, hvis produktionen lå i Kina eller Polen. ”Det har været vigtigt for mig, at jeg kan tage ned til dem, og se dem i øjnene og tale med dem. Det er ikke en kæmpe produktion, men de sidder og laver alt i hånden,” fortæller Katrine, som ud over at bidrage til Balis produktionsøkonomi også har sørget for at give sine ansatte gode lønninger og forsikringsaftaler. For at holde produktionen så lokalt funderet på Bali som muligt kommer alt, der produceres eksternt indenfor en radius af 10 km fra hovedenproduktionen.

Se ELLEs videointerview med Katrine Lee Larsen, stifter af Copenhagen Cartel, her:

Interview: Rose Maria Boelsmand Video: Magnus Bohn Kvolbæk

Psst... Vi har dedikeret ELLEs april-nummer (på gaden til og med 28. april) til en bæredygtig modeverden, og du kan glæde dig til at møde frontløberne indenfor bæredygtighed i modebranchen og opleve bæredygtige designs på alle shoppesiderne... Skynd dig at hente de bæredygtige magasin i din lokale kiosk i dag! ELLE er naturligvis trykt på genanvendeligt papir, altid.

Kollektionen består af en badedragt, to underdele og to overdele, der alle fås i fire farver: sand, sort, leopard og limegrøn, men planen er at udvide sortimentet og kollektionen til børn og mænd også med tiden. Alle styles er produceret af 100% genanvendte eller miljøansvarlige materialer: Lige fra det genanvendte nylon tekstil, der er langt mere holdbart end almindelig nylon materiale, til produkternes hang tags, der er lavet med sojatryk i stedet for petroleum. De poser, badetøjet af hygiejnemæssige årsager lovpligtigt skal pakkes i, er fremstillet af majs – et valg Katrine har taget, fordi hun ikke vil gå på kompromis med sin bæredygtige vision – også selvom poserne er ni gange dyrere i stykpris end de konventionelle plastikposer. I badetøjet er der desuden ingen indsyede mærker med vaskanvisninger, for som Katrine siger: ”Det er jo rent materialespild, når man i stedet kan trykke anvisningerne direkte på stoffet”.

Copenhagen Cartel lanceres officielt 1. maj, men du kan allerede nu skrive dig op til pre-order på kollektionen på www.copenhagencartel.com og følge med på Instagram på @cphcartel

Psst... Vi har dedikeret ELLEs april-nummer (på gaden til og med 28. april) til en bæredygtig modeverden, og du kan glæde dig til at møde frontløberne indenfor bæredygtighed i modebranchen og opleve bæredygtige designs på alle shoppesiderne... Skynd dig at hente de bæredygtige magasin i din lokale kiosk i dag! ELLE er naturligvis trykt på genanvendeligt papir, altid.

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her