Foto: Sex and The City The Movie
Guide

Sådan giver du din garderobe en detox

af Barbara Gullstein 12/03/2020
Overfyldte hylder, umage sokker og fejlkøb, der giver dårlig samvittighed. Vi kender det alle, men nu er det tid til at få styr på herlighederne. Vi har samlet en trin for trin-guide til, hvordan du får taget kontrollen tilbage over dit klædeskab.

Overfyldte hylder, umage sokker og fejlkøb, der giver dårlig samvittighed. Vi kender det alle, men nu er det tid til at få styr på herlighederne. Vi har samlet en trin for trin-guide til, hvordan du får taget kontrollen tilbage over dit klædeskab.

1. BLIV BEVIDST OM DINE KØB

I første del af processen skal du blive bevidst om, hvorfor og hvordan du shopper. For sandheden er, at selv om du gennemfører disse trin, vil du befinde dig i samme situation om et år, medmindre du begynder at ændre dine usunde shoppevaner. Vær kritisk over for de mange fristelser, og mærk efter. ER DET TIL EN FESTLIG LEJLIGHED? Mon ikke du kan sammensætte et look af det, du har i forvejen, i stedet for at storme ind i den nærmeste highstreetbutik og købe en top, du højst sandsynligt ikke kommer til at gå i mere end tre gange. HAR DIN KÆRESTE FORLADT DIG, OG HAR DU BRUG FOR ET QUICKFIX TIL AT BLIVE GLAD IGEN? Spar dine penge. Shopping har aldrig helet et hjerte. Ikke engang Bottega Veneta! Du vil for evigt blive mindet om din eks, hver gang du kigger på dit køb. HAR DU LIGE FÅET EN NYHEDSMAIL FRA DIN YNDLINGSWEBSHOP OM NYE PRADA-SKO? Klik ikke på linket! Du bliver manipuleret til at købe et par sko, du aldrig ville have faldet for under andre omstændigheder. Du er klogere end som så. JEG BEHØVER VEL IKKE NÆVNE, AT DU SKAL FORSØGE AT HOLDE DIG FRA UDSALGSVARER. Udsalg er tegn på et overmættet marked, og jo mere vi støtter det koncept, jo mere vil butikkerne fortsætte denne uheldige tendens.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

2. MINDRE KAN GØRE DET

Så starter oprydningen. Hiv alt ud af skabe, kommoder, hylder, kælder og loft. Du skal tage alt det tøj, du ejer, og smide det i en stor bunke på gulvet. Herefter gennemgår du hvert enkelt stykke tøj ét efter ét. Tag stilling til det, mærk efter, og del det så op i nedenstående kategorier. TILBAGE I SKABET: Alt det, der giver dig glæde. Det, du bruger og gerne vil bruge, men ikke har fundet ud af hvordan, eller fordi det har brug for en kærlig hånd. Husk at være kritisk! Og husk kun tøj, du kan passe! KÆLDER ELLER LOFTRUM: Sæsonbetonet tøj, sko og tilbehør. Alt det, der ikke hører sæsonen til, skal pakkes væk og findes frem, når sæsonen skifter. Man skal ikke underkende gensynsglæden her. Pak det hele ned i lufttætte plastkasser, så det ikke tager skade af fugt eller lugt, indtil du skal bruge det igen. TIL GENBRUG ELLER PÅ LOPPEMARKED: Det, du ikke bruger, det, der er gået i stykker (og som ikke kan repareres), og det, du ikke kan passe. Her finder du formentlig de quickfix-køb, du troede ville gøre dig glad. Nu kan de forhåbentlig glæde en anden.

3. HOLD ORDEN

Når det kommer til orden i skabet, er en af de typiske udfordringer, at du ikke har nok skabsplads. Det kan være svært at bevare overblikket i et propfyldt klædeskab, men når først du har gennemført det første punkt, har du sandsynligvis fået mere plads, og tøjet kommer til sin ret i skabet. Inddel nu dit tøj i kategorier, og placer det i skabet således: HYLDER: Bukser, T-shirts, toppe, trøjer og tunge items, der vil tage skade af at hænge på en bøjle. SKUFFER: Lingeri, strømper, tørklæder og bælter i skuffer. Brug gerne små kasser eller ruminddelere her, så de små sager ikke roder rundt i skuffen. BØJLER: Skjorter, frakker, jakker, kjoler, nederdele og pæne bukser på bøjler. Sørg for at have nogle ordentlige bøjler, og drop brug af renseribøjler. De laver mærker i tøjet. KASSER: Dine sko og støvler. Opbevar dem i kasser, så de ikke bliver støvede eller tager skade af sollys. Lån et polaroid-kamera, eller print billeder ud af skoene og sæt på skokassen. Så bevarer du overblikket. TIP: Læg en duftpose i skabet og kommoden for en frisk duft og ren fornemmelse, når du åbner skabsdøre og skuffer.

4. SÆT PRIS PÅ DET, DU HAR

Når du har samlet alt det, du vil beholde, kan det være, at nogle af dine ting har brug for lidt kærlighed. VASK det, der skal vaskes, og send det finere og mere porøse tøj til rens. Her anbefales de svanemærkede renserier, der ikke bruger skadelige kemikalier. Prøv også, om du kan spare en vask eller to. Mange gange er det nok at dampe tøjet eller hænge det op og luftrense. STRYG kraftige materialer som bomuld og denim, og damp de mere delikate materialer som uld og silke. SY knapper i, hvor de mangler. Sæt nye hæle på de slidte stiletter og puds dine sko. Hvis det drejer sig om større reparationer, kan det betale sig at gå til en skrædder. Her er der dog en tre måneders klausul: Har du ikke afleveret det til skrædderen inden for de tre måneder, kommer det aldrig til at ske. Overskrider du den deadline, skal tøjet afleveres til genbrug.

5. BRUG DIT TØJ

Dette punkt er vigtigt. For hvis du alligevel ikke bruger det tøj, du har, er der ingen grund til, at det optager plads i dit skab. Du burde nu stå tilbage med en samling af tøj, der giver dig glæde og dermed overskud til faktisk at bruge det. Sæt et par timer af, og prøv forskellige look, hvor du sætter dit tøj sammen på nye måder. Når du har fundet frem til de outfit, der fungerer for dig, så tag et billede af dig selv og gem i en mappe på din telefon, så du husker dem – du har nu fundet dine go-tolook. Dem, der redder dig ud af tøjkriser. Hvis fantasien svigter, så lad dig inspirere af modemagasiner, internettet eller din omgangskreds. Find en kvinde, hvis stil du synes om, og kopiér. Det er ligetil. Find frem til, hvem din muse er, og gør som hende. Der er utallige stilarter, så hold hovedet koldt, og vælg en kvinde med en stil, du mener passer til din smag, krop og livsstil.

6. FORTSÆT DIN MINDFULNESS

Og så er vi tilbage ved det første punkt. Vær bevidst om dine køb fremover! Med dine nye værktøjer er du nu klædt på til at bruge det, du har, og være en del af den nye generation af bevidstfulde modeentusiaster, der tager stilling til og ansvar for deres køb.

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her