Med topmodellen Josephine Skriver til modeuge
Foto: Lasse Bak Mejlvang
Trends

Med topmodellen Josephine Skriver til modeuge i København

af Emilie Bech Zerlang 2/02/2016
Copenhagen Fashion Week banker på, og under S/S 2016-modeugen i København fulgte ELLE i hælene på en af Danmarks mest succesfulde modeller: Victorias Secret-modellen Josephine Skriver. Få et indblik i hvordan modeugen foregår, når man hedder Josephine Skriver her...

Tekst: Artiklen 'Topmodel Josephine Skriver - Almost An Angel' blev bragt i ELLEs februar-nummer 2016 og er skrevet af Lasse Cato Spang-Hansen. Følgende er et udrag af Lasse Cato Spang-Hansens artikel om Josephine Skriver, og er redigeret af Emilie Bech Zerlang.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

For fire år siden valgte Josephine Skriver at droppe gymnasiet for at prøve lykken som model. I dag går den 22-årige dansker målrettet efter at blive så stor en verdensstjerne, at hun kan leve af det resten af sit liv. Samtidig vil hun beholde sin forbindelse til Danmark, sin familie og sine venner. Da hun var hjemme i København under S/S 2016-modeugen, fulgte ELLE med hende rundt.

Nedenfor kan du komme med behind-the-scenes, da ELLEs udsendte Lasse Cato Spang-Hansen og fotograf Lasse Bak Mejlvang fulgte Josephine Skriver under den sidste modeuge i København i august 2015.

Onsdag kl. 10.50, Unique Models' hovedkontor:

Der sidder kun én person i køkken-alrummet på modelbureauet i Indre København: En lyshåret model, der ser ud til at være i sine sene teenageår og travlt optaget af sin iPhone. I hvert fald kigger hun kun op fra sin plads i sofaen, når der med jævne mellemrum kommer folk ind i køkkenet, og når hun har set, hvem det er, slår hun straks blikket ned på skærmen igen. Efter vi har ventet side om side i tavshed i et kvarters tid, sker der imidlertid noget, der bryder monotonien. Hende, ELLEs udsendte venter på, viser sig nemlig at være den første person, der kan konkurrere med den unge models iPhone om opmærksomheden.

Da Josephine Skriver med et stort smil træder ind ad døren i en vintagekjole, vest og Givenchy-støvler, forbliver øjnene i sofaen nemlig fæstnet på hende. Den danske Victoria’s Secret-model er for en sjælden gangs skyld hjemme i København for at arbejde under modeugen, og det kan den ventende modelkollega åbenbart ikke bare sådan lade passere. “Ej, jeg må lige sige hej. Jeg er kæmpe fan af dig,” siger hun, mens hun rejser sig for at give et lettere akavet kram. “Jamen, selvfølgelig – hej!” siger Josephine Skriver med overraskelse i stemmen og følger straks op med et spørgsmål: “Hvor lang tid har du været her på Unique?” “Omkring to år.” “Nåh, det er også lang tid siden, jeg har været hjemme, men hvor var det dejligt at møde dig.”

Josephine Skriver vender sig høfigt mod mig og introducerer sig ved fornavn, mens en agent viser hendes kollega og fan videre til et reelt venteværelse. Vi sætter os ved et bord på terrassen lige uden for køkkenet for at lave interviewet, der skal indlede vores næste dage sammen. Den 22-årige topmodel reflekterer over, hvordan det er at være blevet kendis i sit hjemland: “Jeg tror ikke helt, at jeg har forstået, at folk er begyndt at genkende mig herhjemme. At jeg får beskeder på Twitter, om jeg ikke kan komme og møde folk på en cafe. Det får jeg ikke i udlandet, men jeg tror, det er, fordi Danmark er så lille, at hvis der er nogen, der klarer den i udlandet, er det lidt stort,” siger hun med en spinkel stemme.

Onsdag kl. 17.10, forberedelse til Freya Dalsjø-show i Kødbyen

For det meste smiler Josephine Skriver. Selv når arbejdet kræver, at hun må klare sig med fem timers søvn eller skal vente i timevis bag scenen til et show, har hun overskud til at grine og lave fjollede grimasser til folk omkring sig. Men den glade attitude er ikke til at få øje på, da hun dukker op fra backstageområdet til det første af de tre shows, hun skal gå i løbet af de to dage i København. “Min første kjole er helt gennemsigtig. Det skal jeg lige snakke med Jesper om,” siger hun bestemt med reference til sin agent, Jesper Thomsen, og tilføjer: “Jeg ved godt, at jeg har fået taget nøgenbilleder, men det betyder ikke, at jeg bare går nøgen rundt – sådan noget skal jeg have at vide.”

Efter agenten har været i røret, dukker Freya Dalsjö selv op for at snakke med den største model til sit show, der har fundet sit sædvanlige imødekommende smil frem igen. Efter lidt forhandling indgår de et kompromis: Der bliver lavet et par runde stykker stof til hendes brystvorter, så de ikke bliver vist frem under showet.

Onsdag kl. 18.35, Freya Dalsjø-show i Kødbyen

Josephine Skriver åbner showet i den gennemsigtige kjole, og herefter følger hendes andet catwalklook, en lyseblå kjole, der ender med at være på forsiden af næste dags modeugeavis og på flere af de toneangivende danske modemagasiners sociale medier. Hun ser ud til at være den ældste af modellerne på catwalken, og mens flere af de andre hurtigt skifter til deres almindelige tøj efter showet, bliver hun i sin kjole i en halv times tid efter showet, mens hun tager sig tid til at storkramme Freya Dalsjö og give et interview til DR K.

Efter interviewet med DR K vender hun sin opmærksomhed mod sin mor, moster, bror, hans kæreste og en barndomsveninde, der alle sammen står og sludrer midt i backstagemylderet af designere, modeller og pressefolk. Flere af dem er vant til det, fordi Josephine Skriver bevidst har valgt at involvere sine nærmeste direkte i sin modelkarriere.

Onsdag kl. 19.10, på vej til Paté Paté

Det entourage, den hjemvendte superstjerne forlader Freya Dalsjø med, er ikke ligefrem det, man ser hos de fleste topmodeller. Men for Josephine Skriver er det normalt at have familien med. Hendes moster, Marianne Karlsen, er hendes chauffør i sin Volkswagen Polo – hun har sammen med Josephine Skrivers mor, Mette Skriver, skiftedes til at rejse med rundt til modeuger siden starten på modelkarrieren. De to søstre er et par lyshårede midaldrende kvinder, der ligner hinanden af udseende og deres livlige, åbenmundede facon, men adskiller sig ved deres interesser (mosteren følger med i mode, mens moderen har spillet fodbold hele sit liv og ikke kunne forstå, hvorfor hendes datter skulle være i et magasin om ’Dansk El’, første gang hun optrådte i ELLE).

“Det har betydet rigtig meget for mig, at jeg har haft min mor og moster med mig rundt,” siger Josephine Skriver og forklarer, at for eksempel seancerne med tilpasning af tøj før et show kan være svære at forstå, hvis man ikke kender til branchen: “Det var enormt vigtigt for mig, at de vidste, hvad jeg gik igennem. Så de forstår, hvad det vil sige, hvis jeg siger: ’Jeg har siddet til den her ’fitting’ i seks timer og kigget ind i en hvid væg”.

Derfor tager hun også nogle af sine veninder med, når hun har tid til det. Til denne mode­uge er det barndomsveninden Agnes Ri­parbelli, der agerer ledsager og Instagram­-assistent. De to holder til daglig kontakten ved lige over Skype. Men ud over deres måde at kommunikere på er der faktisk ikke meget, der er blevet lavet om i venskabet, efter den ene af dem har opnået verdensomspænden­de berømmelse, fortæller Agnes Riparbelli: ”Det er noget af det bedste ved Josephine – at hun ikke har ændret sig efter at være blevet en stor model. Hun er lige så meget nede på jorden som altid, og det betyder rigtig meget for mig som veninde.”

Torsdag kl. 06.45, Go’morgen Danmark i Tivoli

“Jeg er ikke så meget til de der modefester. Jeg sørger for at komme og sige hej, men jeg kan ikke overskue at være der hele natten,” siger Josephine Skriver lidt i syv morgenen efter, da hun i selskab med sin mor og Agnes Riparbelli spadserer målrettet gennem Tivo­li for at deltage i TV 2’s Go’morgen Danmark iklædt et rockchick­-outfit med en Proenza Schouler-­taske og Givenchy-­støvlerne fra dagen før. Det er ikke første gang, Josephine Skriver skal interviewes på live­-fjernsyn.

Hun har nemlig valgt at tale åbent om at være barn af en lesbisk mor og en far, der også er homoseksuel, for at kæmpe mod fordomme over for så­kaldte ’regnbuebørn’. “Jeg har et budskab, og jeg har en platform, som jeg kan bruge til noget. Og det gør, at jeg har et endnu større ønske om at være noget i modelverdenen, for jeg ser nu, hvor meget jeg kan give til­bage den anden vej. Det er vigtigt for mig, for det er en overfladisk verden – vi sælger en drøm, en fantasi,” fortæller hun.

Torsdag kl. 14.22, By Malene Birger-show på Lokomotivværkstedet

Efter at have været på morgen-tv og nået en lur hjemme hos mor går den åbenmundede model et af de største shows til modeugen, By Malene Birger, der bliver afholdt i grænselandet mellem Vesterbro og Sydhavnen. Blandt publikum er folk som kronprinsesse Mary og sangerinden Oh Land.

Torsdag kl. 19.00, Ganni-show på Fabrikken for kunst og design

Med til at gå showet er der, til forskel fra de to andre opgaver under den københavnske modeuge, masser af modeller, hun kender fra branchen – blandt andre Nadja Bender, Veneda Budny og Emma Oak. Til de andre shows har der primært været nye modeller, Josephine Skriver ikke har arbejdet med før. Udskiftningen i kollegaer er ikke lige så voldsom på de kommercielle job, og det er noget af det, hun ikke savner ved at arbejde for de dyre mærker, der altid er på udkig efter nye ansigter til deres catwalk.

Gensynsglæden hos modellerne lader til at gå ud over gangprøven, der flere gange må afbrydes, fordi en model glemmer ruten, der består af to firkanter. Omkring klokken 20.30 er gæsterne på plads, og modellen Nadja Bender indtager gulvet som første levende og selvsikre billede. Efter hende kommer Josephine Skriver, og de to ender showet med at stå ved siden af hinanden, hvor de bliver et tilløbsstykke for kameraer og iPhones. Da det hele er ovre, og modellerne er kommet i deres normale tøj, er der en spændt atmosfære i den københavnske natteluft. Mens en betydelig del af resten af salen lader til at være på vej ud i nattelivet, venter Josephine Skriver på at blive hentet af sin mor. Hun skal hjem og have en rimelig nats søvn for at kunne være frisk på arbejde dagen efter.

Psst... I galleriet har vi samlet en masse backstage-billeder fra den københavnske S/S 2016-modeuge, set fra Josephine Skriver perspektiv.

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her