All over Press
Trends

Er moden blevet kønsneutral?

af Stine Braunschweig 26/01/2015
Med modeuge-sæsonen, der skydes i gang i Stockholm i denne uge, bliver det spændende at følge den kønsneutrale tendens, der spreder sig i modebilledet. At låne fra drengene er ikke noget nyt inden for mode, men alligevel synes den kønsneutrale inspirerede stil at forny sig selv. Her sætter vi fokus på det gennembrydende skifte rettet mod kønsneutralitet, som modebranchen ikke kan komme udenom.

Med modeuge-sæsonen der skydes i gang i Stockholm denne uge, bliver det spændende at følge den kønsneutrale tendens og se hvordan den udvikler sig med AW15 kollektionerne, der vil blive vist i Stockholm, København, New York, London, Milano og Paris over de næste par måneder.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Modebranchen synes at være på vej til at hæve sig over den ligefremme ide om at låne fra drengene og i stedet bevæge sig mod et mere udefinerbart kønsneutralt univers, hvor grænserne mellem mandlig og kvindelig mode smelter sammen. Det peger Laura Weir, Fashion Features Editor ved britisk VOGUE, blandt andet på i sin artikel ”Equal Opportunity”.

Læs også: Kom til modeuge med Copenhagen Fashion Festival

Skiftet drives af et samfund, der er mere åbent over for friheden til at udtrykke sig, som man har lyst, uafhængigt af køn. Flere og flere typer af tøj tilhører ikke længere enten mænd eller kvinder. Designer J. W. Anderson, der er kendt for at designe ud fra et kønsneutralt perspektiv, udtaler: ”T-shirts, jeans, duffel coats, bikker jakker – det betyder alt sammen det samme, lige meget om det er en mand eller kvinder der bærer det. De er en neutral zone.” Ligeledes er for eksempel jakkesættet blevet et fælleseje for mænd og kvinder, særligt blazeren har fået sit helt eget liv hos kvinder.

I Storbritannien er Selfridges, stormagasinerne med base i London, begyndt på et nyt pop-up detail projekt med titlen A Gender, der helt specifikt skal sælge kønsløst tøj. Projektet lanceres i marts.

Læs også: Interview med Cecilie Thorsmark fra Danish Fashion Institute

På catwalken har spørgsmålet om kønsroller også gjort sin entre. Designere som blandt andre Rick Owens, Thom Browne og J.W. Anderson er alle eksempler på dette. Canadiske Rad Hourani er en af de førende haute couture designere, når det kommer til kønsneutralitet.

Når alt dette så er sagt, er det trods alt vigtigt at huske, at hvor fleksible vores opfattelser af køn og mode end måtte blive, vil mange nok mene, at mænd og kvinders kroppe altid være forskellige. Skiftet mod kønsneutral mode er ikke nødvendigvis for alle, men vores syn på hvad der er sexet, og hvad der føles godt og lækkert vil altid være skiftende.

Her på ELLE.dk er vi ikke i tvivl om, at de utydelige grænser mellem mandlig og kvindelig mode er med til at holde branchen i konstant udvikling. Vi glæder os meget til at se det kønsneutrale perspektiv udfoldet på catwalks verden over i de kommende sæsoner!

Læs også: Se Cara Delevingne som herremodel for DKNY

I galleriet har vi udvalgt en række designs fra modeshows fra tidligere sæsoner, hvor kønsneutraliteten allerede er begyndt at træde mere i karakter.

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her