Shopping

Den russiske modeklike

af Miriam Meyer 23/11/2012
Den russiske stilinvasion er i fuld gang. ELLE ser nærmere på russisk stilindflydelse og især fem russiske kvinder, bedre kendt som 'The Russian Fashion Pack'

En klike bestående af en supermodel, to designere og to moderedaktører. Det lyder umiddelbart ikke særlig unikt, men det unikke ved netop den klike, som denne artikel handler om er, at de alle er fra Rusland og tilsammen har startet en stilbølge, der uden varsel er væltet ind over den euro-amerikanske modebranche.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

En af klikens mest indflydelsesrige medlemmer har fyldt meget i modemagasiners spalter det sidste års tid -selv den amerikanske avis The New York Times så sig ikke for fin til at skrive om hende. Hun hedder Ulyana Sergeenko, er 32 år og gift med en russisk milliardær. Som en af haute couture-husenes største kunder, fik hun plads til modeshows, når der var modeuger, og her dukkede hun hver gang op i en overdådig couture-kjole, der fik streetstyle-fotografer til at gå i ekstase. Siden er hun blevet et stilikon, både i Rusland og i den vestlige verden, og i vinters debuterede hun som designer under haute couture-modeugen i Paris.

Modeverdenen har døbt Sergeenko og hendes stilige landsfæller The Russian Fashion Pack. Og navnet er på flere måder passende. De fem klikemedlemmer dukker nemlig op til modeshows sammen og hjælper hinanden til omtale og succes.

De russiske ikoner - hvad kan de?
Foruden Sergeenko, hedder de Miroslava Duma, Natalia Vodianova, Anya Ziourova og Vika Gazinskaya. Succes har de fået, men hvad skyldes den noget pludselige begejstring for det russiske? Er det en særlig stil, eller har det at gøre med den måde, de optræder på, når de poserer for modesultne streetstylefotografer? Det er blevet sagt om dem, at ingen 'skifter tøj oftere eller med mere 'se mig'-begejstring end denne gruppe'. Blandt andre Sergeenko og Duma skifter tøj flere gange i løbet af en dag, når de er til modeuge i Paris.

Det lyder måske noget excentrisk, men ifølge Anya Ziourova, der til dagligt arbejder som modedirektør på Tatler Russia, er der en god forklaring på den lidt karikerede sceneoptræden.

"Vi var et lukket land i lang tid, så i noget tid var det ligesom et barn i en legetøjsforretning; vi ville have det hele på en gang. Det er først nu, i løbet af de sidste fem år, at vores smag har udviklet sig til noget mere sofistikeret, noget der kan tiltrække folk udenfor Rusland," siger hun til The New York Times.

Fra kommunisme til couture
Den russiske modeverden er ved at udvikle sig og det har noget at gøre med en voksende økonomi og en nyetableret og velstående russisk elite. Det mener Miroslava Duma.

"Der var 70 år med ingenting overhovedet i det her land, og da folk så blev rige på olie, var der en kæmpe interesse i mode," siger hun."Selv hvis folk havde penge før i tiden, var de bange for at vise det."

Med interessen fulgte en viden om mode og den russiske stilklike taler i dag et modesprog, resten af verden kan forstå, eller i hvert fald gerne vil lære at tale. Stilen er farverig, utæmmet. Hvem skal dog føre arven videre? Rusland mangler et stilikon, mener Ziourova.

"USA har Jackie O og verden har Audrey Hepburn, men Rusland har aldrig haft et nutidigt stilikon," siger hun. "Måske er det dét, der er ved at ske: De moderne russiske ikoner er ved at blive født."

Se billeder af de russiske stilikoner i billedgalleriet nedenfor.

Psst: Læs også om de nyeste stilikoner via dette link.

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her