Foto: Kavian Borhani
ELLE Runway

Stine Goya om sit hemmelige show: "Det er et af de shows, jeg har været mest spændt op til"

af Rose Maria Boelsmand 12/08/2021
Onsdag morgen under Copenhagen Fashion Week holdt Stine Goya et ultra-hemmeligt show for ganske få udvalgte gæster. ELLE så med og mødte en storsmilende designer fem minutter efter showet. Læs med her.

Klokken 09.00 onsdag morgen, på modeugens anden dag, mødte en lille, eksklusiv skare af den danske og internationale modebranche op på Mineralvandsfabrikken i Carlsbergbyen, hvor Stine Goya holdt et helt tys-tys show.

Showet var nemlig ikke en del af modeugens officielle program, og hvis man kiggede nærmere efter, stod Stine Goya listet som en digital præsentation torsdag formiddag. Ikke desto mindre havde de omtrent halvtreds særligt inviterede en utrolig smuk oplevelse i vente.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Det store, åbne tidligere fabrikslokale var draperet ind i gennemsigtigt orange tekstil, der omkransede en catwalk med fladt udskårne, geometriske figurer i rigtig Goya-pink. Væggene var pyntet med udvaskede, pastelfarvede akvareller, der med det samme fik tankerne hen på det håndmalede print, der kendetegner Stine Goyas farverige og kunstneriske udtryk.

Samme følelse af ægte Goya-stil blev kun underbygget, da modellerne en efter en gled ned mellem de to stolerækker langs catwalken i looks, der for alvor tog en tilbage til det, der er original Stine Goya: Voluminøse silhuetter, guldbrokade, pailletter, farver som grøn, pink, orange og sart gul samt unikke print. Alt sammen tilsat en kunstnerisk overlægger i form af et levende lydspor leveret af fire Goya-klædte kvindelige poeter, der reciterede dramatisk poesi lavet særligt til showet mens modellerne viste SS22 kollektionen. Indsæt små bølger af kuldegysninger her.

De sidste par sæsoner har Goyas shows været meget performance-drevet med dans og diversitet i cast og show, så det at se Stine Goya gå tilbage til rødderne, både i forhold til en traditionel catwalk og i forhold til sit designmæssige DNA var en smuk – og poetisk – fornøjelse.

ELLE mødte en glad designer fem minutter efter showet:

Hvordan har du det lige nu?
”Jeg har det så godt. Jeg har været virkelig spændt for der har været virkelig mange ting, der skulle falde på plads med film- og show-produktion samt poeter som skulle skabe hele lyddesignet til showet, så denne morgen har været helt… Phew! Jeg føler næsten, at det er et af de shows, jeg har været mest spændt op til, hvilket jo egentligt er specielt, når man som jeg har lavet det i mange år. Måske er det fordi det alligevel er noget tid siden jeg sidst har lavet et fysisk show. Men jeg har det virkelig godt nu, og jeg synes de (modellerne, red.) så så seje ud.”

Hvorfor er showet hemmeligt?
”Da vi startede med at planlægge showet for et par måneder siden, var det stadig svært at planlægge så langt ud i fremtiden i forhold til restriktioner og så videre. De digitale ting vi har lavet det seneste år, har i og for sig fungeret virkelig godt, og vi (Stine Goya, red.) er vilde med den måde de digitale initiativer har demokratiseret moden på, men vi savede også at lave noget, der var fysisk. Så vi tænkte, at vi ville prøve at finde ud af at lave en kombination. Vi havde ikke lyst til ’bare’ at lave en live stream, for jeg synes ikke det er den rigtige måde at se en kollektion på første gang. Så vi besluttede os for at lave en lille, hemmelig fysik ting, uden for modeugens officielle skema, og lægge os på en digital visning dagen efter på modeugens officielle program, hvilket har givet os 24 timer til at klippe en film sammen. Så det ’hemmelige’ show var kun for de særligt inviterede, og på denne måde kunne vi også holde det særligt og intimt. Og så var Copenhagen Fashion Week super søde til at hjælpe os med at få gjort vores skøre idé til virkelighed. De er så gode til at tænke ud af boksen.”

Læs også: Se den bedste streetstyle fra modeugens dag 2

Hvad betyder, det at der står ’How much can we grow’ på alle modellernes strømpebukser?
”BMS, som de fire poesipiger, der optrådte under showet hedder, har lavet en tekst, som handler om – altså i min fortolkning - ens personlige udvikling. Det handler om, hvor meget man egentligt kan udvikle sig ved at være drømmende og modig. For mig lægger det sig meget op ad personlig udvikling.”

Foto: Stine Goya

… og hvordan har du selv udviklet dig det seneste år, hvor der er sket så meget i verden?
”Jeg har virkelig fået sat tingene i perspektiv, fordi jeg, som de fleste netop har haft tid til at tænke mig om. Jeg føler, at jeg har fået reflekteret over at vi som modehus ikke længere ’bare’ kan lave tøj, men at vi bliver nødt til at forholde os til flere lag og flere værdisæt. Jeg er personligt meget glad for at jeg har fået arbejdet det lag ind under vores brand (Stine Goya arbejder blandt andet aktiv med inklusion både internt og eksternt og er meget optaget af at producere bæredygtigt, red.). Jeg har også fundet ud af, at ikke altid at ønske ’mer vil have mer’. Vi er vokset og vokset og det kørte derudaf, men da Covid-19 ramte, blev vi nødt til at opsige en del mennesker og det var enormt hårdt. Men man finder ud af at man kan godt klare det selvom man er færre. Vi har tænkt ting om og lavet kollektionerne mindre, og vi har virkelig prøvet at omstrukturere, så vi kan komme stærke ud på den anden side.”

Hvad skal du lave resten af modeugen?
”Vi holder en middag i aften på Apollo og så skal Goya-teamet mødes bagefter og se den færdigklippede film, der har præmiere i morgen (torsdag, red.). Og i morgen har min søn fødselsdag så jeg skal også hjem og pakke gaver ind.”

Du kan se hele Stine Goyas SS22-kollektion HER.

I galleriet nedenfor kan du se stemningen backstage lige efter Stine Goya showet

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-04-03/jacquemus-evt-med-buksen-til.jpg

Jakke, Jacquemus, 4.400 kr.

Køb her
/2023-04-03/jacquemus.png

Jeans, Jacquemus, 3.170 kr.

Køb her
/2023-04-03/prada-option-i-sort-og-hvid.png

Hæle, Prada, 6.400 kr.

Køb her
/2023-04-03/trine-tuxen2.png

Øreringe, Trine Tuxen, 1.200 kr.

Køb her
/2023-04-03/antipast-hos-another-nue.png

Sokker, Antipast hos Another Nue, 330 kr.

Køb her
/2023-04-03/anthurium.png

Blomster, Blomster Bjarne, 128 kr.

Køb her
/2023-04-03/skall.png

Cardigan, Skall Studio, 2.900 kr.

Køb her
/2023-04-03/masterpiece-2-in-1-lash-wow-aben-002.png

Masterpiece 2 in 1 Lash Wow Mascara, Max Factor hos Matas, 150 kr.

Køb her
/2023-04-03/marni-2_0.jpg

Taske, Marni, 4.100 kr.

Køb her
/2023-04-03/macfy23_lockedkiss_lipcolour_doyenne_open_3000x3000.png

Locked Kiss Ink 24HR Lipcolour Doyenne, Mac hos Zalando, 270 kr.

Køb her
/2023-04-03/louise-roe-hos-bahne.png

Champagne glas, Louise Roe hos Bahne, 600 kr.

Køb her
/2023-04-03/aiayu.jpg

Skjorte, Aiayu, 1.300 kr.

Køb her
/2023-04-03/flatlist.png

Solbriller, Flatlist, 1.600 kr.

Køb her
/2023-04-03/honey_300122_06311.png

Cleanser, Honey, 280 kr.

Køb her
/2023-04-03/sea-home.png

Pude, Sea home, 1.280 kr.

Køb her