Mode

De største modeøjeblikke i 2021 fra A - Zendaya

af Rose Maria Boelsmand 30/12/2021
Sikken et modeår 2021 skulle vise sig at blive. Chefdesignere har forladt deres poster, nogle har forladt denne verden, og indimellem har modehuse så vel som stjerner forsøgt at navigere i en stadig Covid-forvirret virkelighed, hvor der både hersker dystre påmindelser om det, vi har været igennem og samtidig er udpræget optimisme for fremtiden. Vi tager dig med på en alfabetisk rejse gennem de største modeøjeblikke i 2021.

Ved udgangen af 2021 står det klart, at vi i år har oplevet en form for genfødsel af moden. De røde løbere blev rullet ud igen og til de genindsatte internationale modeuger kastede designerne om sig med optimistiske farver og festlige snit, der indgød håb om, at verden, som vi kender den var på vej tilbage.

Modens celebre højdepunkt, Met Gala, vendte tilbage efter halvandet års dvale og de velklædte kendisser benyttede anledningen til at vise nogle af de mest mindeværdige øjeblikke fra den røde løber, vi længe har set.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Det blev også året, hvor mode for alvor blev politisk, hvilket startede med en rød Prada-hårbøjle ved Præsident Bidens indsættelse, og et par knap så chikke, men ligeså uforglemmelige strikkede luffer. Samtidig har Harry Styles været med til at skubbe til de forældede grænser for, hvad der definerer tøj til kvinder og til mænd.

Sidst, men ikke mindst har vi oplevet, hvordan modens magtbalance blev rykket.

Bottega Veneta sagde farvel til Daniel Lee og verden skulle tage afsked med indflydelsesrige talenter som Virgil Abloh og Alber Elbaz. Der blev dog pustet nyt liv i legenden Phoebe Philo efter flere års dvale, ligesom vi fik et gensyn med alle tiders originale streetstyle stjerne, Carrie Bradshaw.

Men få har i 2021 domineret billedet mere end Zendaya, der har gjort sig ekseptionelt bemærket hver eneste gang hun har vist sig på den røde løber.

Kig med nedenfor, hvor vi tager dig igennem modeåret 2021, fra A(lber Elbaz) til Z(endaya).

Foto: AZ Factory

A - Alber Elbaz

Den legendariske Lanvin-designer, Alber Elbaz døde i april med corona i en alder af 59 år, kun få måneder efter han havde løftet sløret for sit nye brand, AZ Factory. Elbaz var elsket af alle i branchen, og var kendt for at støtte sine designkollegaer, ligesom han var ekstremt generøs overfor nye designtalenter. Derfor valgte 40 designere, herunder Guccis Alessandro Michele, Jean Paul Gaultier, Valentinos Pierpaolo Piccioli og Alexander McQueens Sarah Burton at hylde Elbaz, ved at genfortolke udvalgte af hans signaturlooks i et fælles AZ Factory hyldestshow til ære for den afdøde designer.

Foto: Mega

B - Bottega Veneta

Hvis der er ét brand, der har skabt hype dette år, er det Bottega Veneta. De startede året med at slette deres Instagram-profil (the horror!) og har løbende spyttet det ene nye lædervareikon ud efter det andet og introduceret en ny signaturfarve; Bottega Grøn. Men størst ramaskrig påkaldte brandet sig dog i november, hvor det blev offentlig gjort at chefdesigner Daniel Lee, der kan tage ansvar og ære for ‘New Bottega’, blev smidt på porten, uden yderligere forklaring end, at man takkede ham for “… at være med til at skrive et unikt kapitel i Bottega Venetas historie”.

Foto: Mega

C - Couture

Hvis man vil lave et statement i 2021, skal man gøre noget ingen har gjort før… eller i hvert fald noget ingen har gjort i mange år. Det ved Demna Gvasalia, chefdesigner for Balenciga, og han satte trumf på sit virke hos det spanske modehus, da han viste den førte couture kollektion i 53 år. Verden stod praktisk talt stille et kort sekund, da skulpturelle kjoler, smukt skræddersyede trenchcoats, couture jeans etc. tonede frem under komplet stilhed, hvilket gjorde kreationerne endnu mere virkningsfulde. Demna kan altså andet end sneakers og logo-mania.

Foto: Mega & Netflix

D - Diana

Man kan ikke lave en ABC uden at dedikere D’et til Diana. I år har vi set mere til den afdøde Prinsesse af Wales end vi længe har gjort, idet det endelig blev hendes tur til at optræde i serien The Crown. Og Oh My et gensyn det var, da billederne af Elizabeth Debicki som Diana gik verden rundt, og man knap kunne se hvem der var hvem. Samtidig var der premiere på filmen Spencer, hvor man følger Diana (Kirstin Stewart) de skæbnesvangre dage, hvor hun beslutter sig for at forlade Prins Charles. Og den skuffer ingenlunde på modefronten. Fra hendes ikoniske casual jeans, til sofistikerede spadseredragter til de mest fortryllende gallakjoler genskabt til filmen af kostumedesigner Jacqueline Durran. Faktisk har Diana været så meget i vælten i år, at Gucci har gen-introduceret en hyldelagt klassiker, Diana-tasken; en firkantet tote-bag med håndtag i bambus.

Foto: Mega

E - Et hundrede år

Modens grand old lady og sprudlende stilikon, Iris Apfel, rundede 100 år i august og benyttede lejligheden til at annonce, at det (endelig!) er hendes tur til at sætte sit præg på en kollektion for H&M, der lander i butikkerne i starten af 2022. Om vi glæder os til at hylde Apfels’ skarpe hjørne ved at iklæde os en kreation, der er lige i hendes eklatante og farverige ånd? Det kan du bande på!

Foto: Mega

F - Free Britney

2021 blev året, hvor Britney Spears blev fri af sit voksenfangenskab. Og til det har vi ikke så meget andet at sige end: “Oops, I did it again”, da vi fandt vores 00’er-inspirerede outfits frem igen.

Foto: Sandra Semburg

G - Grøn

Man siger, at grøn er håbets farve, og håb er måske lige netop det, vi har haft brug for i 2021. Grøn blev nemlig, særligt takket være Bottega Venetas græsgrønne besættelse, spredt i alle afkroge af modebilledet og blev farven, du ikke kunne undgå, uanset om det var på tasker, sko eller top-til-tå-looks.

Foto: Mega

H - House of Gucci

Med premieren på House of Gucci, morddramaet om den hævngerrige italienske modefamilie, er der gået sport i at dyrke alt, der rimer på vintage Gucci. Allerede længe før præmieren i december, gik billeder Lady Gaga (som Patrizia Reggiani) og Adam Driver (som Maurizio Gucci) iklædt retro Gucci-looks verden rundt, og søgningerne på Gucci-tasker er siden filmens release steget med 40% på Vestiaire Collective. Årsagen kan udelukkende tilskrives Ridley Scotts mesterproduktion og Lady Gagas endnu engang Oscar-værdige skuespil; komplet med eminent 70’er-stil, gigantiske solbriller og tyk accent.

Foto: Mega

I - Inauguration

At moden skulle blive politisk i 2021, stod allerede klart i januar, da den unge digter og aktivist, Amanda Gorman, indtog Præsident Bidens indvielsesscene iført Prada fra top til tå, mens hun reciterede digtet “On the Pulse of the Morning”. Outfittet bestod af en lang, dobbeltradet solgul frakke og en oversized postkasserød silkehårbøjle. Alt fra poesi til påklædning gik op i en højere enhed, og hun naglede sig fast som både en stemme og en (stilmæssig) inspiration for sin generation. Og præsidentindvielsen bød på flere uforglemmelige stiløjeblikke. Lady Gaga mødte op i en skudsikker kjole fra Schiaparelli Haute Couture med en spurv på brystet (er vi de eneste, der får umiddelbare Hungergames: Mocking Jay associationer?) Og Bernie Sanders så til fra en klapstop på sidelinjen iført medicinsk mundbind og et par strikkede luffer, der med et blev årets meme - og årets musthave hjemmestikkeprojekt.

Foto: Camille Charriére

J - Jasmine Tookes

Victoria’s Secret-modellen Jasmine Tookes, lagde de sociale medier ned, da hun sagde ‘ja’ til sin mand, Juan David Borrero, under et bryllup af royale dimensioner i Equador. Den eventyrlige kjole var designet af Zuhair Murad og var inspireret af Grace Kellys brudekjole fra 1956. Under mere intime forhold gav Ariana Grande sit ‘I do’ til Dalton Gomez iført en slank halterneck kjole fra Vera Wang Haute. Emily in Paris, aka Lily Collins, blev gift iført en yndig skræddersyet fuldblondekjole fra Ralph Lauren. Og sidst, men ikke mindst, rundede modens første ‘rigtige’ blogger, Camille Charriére, året af med sit bryllup - og hun skuffede ikke på modefronten. Til vielsen bar hun en perlebesat top over en gennemsigtig midinederdel fra Celine Runway og klassiske ‘Romy’ pumps fra Jimmy Choo. Derefter skiftede hun til en upcyclet, gennemsigtig lang helblondekjole fra Harris Reed og one-of-a-kind stilletter fra The Attico. Flere bryllupper i 2022, tak. Vi svælger i det!

Foto: Mega

K - Kostumefest

Dem, der gjorde nar af Harry Styles, da han optrådte på forsiden af Vogue i en couturekjole har forhåbentligt ædt deres ord igen. Styles har nemlig som få formået at holde fast i sin stil, og ser stort på om det, han klæder sig i konventionelt set er til mænd eller kvinder. Og hans modekorstog fik fart i oktober, da han til sin længeventede tour i samarbejde med stylisten Harry Lambert skabte episke scenelooks bestående af flæseskjorter fra Gucci, 70’er suits og blondekjoler. Hele herligheden kulminerede i Madison Square Garden under Style’s to-dages Halloween-performance, som han døbte ‘Harryween’ og hvor flere af hans fans mødte up i DIY-udgaver af hans allerede ikoniske looks.

Foto: Josephine Aarkrogh

L - Loafers

Fra Pradas chunky moderne klassiker med trekantet logo på pråsen til Chanels quiltede udgave og Gannis similipyntede musthave med firkantet hæl, er der ingen tvivl om, at det hotteste fodtøj, du har kunne stikke fusserne i dette år, har været en par loafers. Oh, so chic!

Foto: Mega

M - Met Gala

Efter halvandet år i Covid-karantæne vendte The Met Gala retur. Blandt de utallige smukke looks; fra Kendall Jenner i en gennemsigtig rhinstenskjole fra Givenchy, til Bella Hadid i en skulpturel sort kjole fra Schiaparelli og Zoë Kravitz i en afslørende glimtende sag fra Saint Laurent, er det mest mindeværdige look (og det look der ubetinget har afstedkommet flest memes) klart Kim Kardashians komplet tildækkede dementor-look fra Balanciaga. Om det var en helgardering mod Covid-19, eller om hun ‘just couldn’t deal’ vides ikke.

Foto: Mega

N - Nye formater

I takt med at verden åbnede lidt op igen, vendte modeugerne også retur globalt. Men selvom mange brands gik tilbage til traditionelle shows, der kun kunne ses af dem med personlig invitation, åbnede flere brands også op for digitale hybrid-versioner, hvor alle kunne se med. Og ærligt talt, så er det en klædelig demokratisering af modeugerne, der ellers er lidt af en lukket fest.

Foto: Ritzau/Scanpix

O - Overconsumption = Extinction

Speaking of modeshows, så gik alt ikke helt efter planen under Louis Vuittons SS22 show i Paris, hvor en kvindelig klimaaktivist fra gruppen Extinction Rebellion brød ind på catwalken, for at vise sin foragt overfor den klimapåvirkning modeindustrien har på kloden. Hun holdt et banner op hvorpå der stod: "Overforbrug = udryddelse”. Om effekten blev som tiltænkt vides ikke, for hun blev hurtigt ført bort af vagter og showet fortsatte.

Foto: Mega

P - Phoebe Philo

Fans og tilhængere af det sagnomspundne “Old Céline”, der symboliserer den tidligere chefdesigner Phoebe Philos tid ved brandet, var ved at få cortardoen fra deres beige kaffekop galt i halsen, da nyheden om at Philo starter sit eget brand lækkede. Den helgenkårede designer trak sig helt væk fra modebranchen, efter sin Céline-tid, men nu er hun altså på vej tilbage i eget navn og med luksuskonglomeratet LVMH i ryggen. Kæmpe ‘Yay!’.

Foto: Mega

Q - Queer

2021 blev året hvor modebilledet endeligt blev mere diverst og inkluderende. Både i forhold til kønsnormer, seksualitet, størrelse og etnicitet. Vi håber på meget mere af det i 2022, for mode er ikke et lukket land, men til for alle.

Foto HBO Max

R - Reboot af Sex and the City… og et par ikoniske items

… And just like that, Carrie was back. Og det samme var et gensyn med ægte, nostalgiske Carrie-items. De blå Manolo-stilletter, som hun meget symbolsk runder sin tid med Big af i. Den lilla, paillietbestatte Fendi-baguette taske, som hun fik stålet med et par Manolo Blahnik stiletter i episoden “What comes around goes around” I sæson 3. Nittebæltet fra den første Sex and the City film, er tilbage - denne gang om livet på en voluminøs pink kjole tilsat kort perlekæde (modsat i filmen, hvor den pink kjole er kort og stram og perlekæden er lang), og Gucci-bæltetaske fra afsnittet “Time and Punishment” i sæson 4 fik også pustet nyt liv i sig. Hvad bliver mon det næste?

Foto: Gucci

S - Samarbejde

I år har vi virkelig set samarbejder, der batter. Guccis infant terrible, Alessandro Michele hackede til chefdesigner Demna Gvasalia store begejstring Balenciaga med en hel Gucci x Balenciaga kollektion. Her var virkelig stof til forvirring, da det klassiske GG Gucci-logo pludselig var to B’er og Balenciagas moderne klassiker, The Hourglass Bag, pludselig var klædt i klassisk Gucci monogram. Desuden slog de to italienske mastodonter Fendi og Versace pjalterne sammen i en ‘Fendace’-kollektion, og Fendi fortsatte sin færd i et samarbejde med Kim Kardashians shapewear-brand, Skims, hvilket der blandt andet kom et par yderst hypede logostrømpebukser ud af.

Foto: Netflix

T - TV

De fleste har set meget mere TV de sidste to år end normalt. Hvad har vi ellers kunne foretage os? Heldigvis har streaming-tjenesterne i den grad oppet sig og givet os serier, der virkelig leverer, og det særligt på tøjfronten. Bridgerton har indgydt en lyst til at klæde os i handsker, blonder og perler, mens Emily in Paris får den farverige frankofil op i os. Samtidig har the Serpent og Halston givet os lyst til at dyrke full on 70’er-looks, The Crown og Queens Gambit har opelsket en kærlighed for alt, der er klassisk og elegant, mens Squid Games har genintroducere en helt særlig iver til at finde vores hvide slip-on Vans frem igen. Faktisk har seriernes indvirkning på moden opnået så meget magt, at der er blevet lanceret flere sites, hvor man kan shoppe alt, hvad man ser på skærmen direkte, og flere brands melder udsolgt med det samme, når deres items har optrådt i en serie.

Foto: Mega

U - Undertøjet over tøjet

Med et utal af simili- og krystalbesatte party-BH’er båret uden på hvide t-shirts, trussekanter, der kigger op over lavtaljede bukser og BH- og korsetdetaljer på toppe, har vi set mere til de inderste klæder uden på tøjet dette år end det ellers er kutyme. Undertøjet er blevet hverdags-wear, og med den nye #nakedtrend, hvor særligt kropsnære og gerne gennemsigtige kjoler har listigt placerede cutouts, er der efterhånden meget lidt overladt til fantasien.

Foto: Mega

V - Virgil Abloh

Modehimlen mistede en stjerne alt for tidligt, da Virgil Abloh afgik ved døden i november. Den kreative direktør for Louis Vuitton og stifter af brandet Off-White havde i hemmelighed kæmpet en kamp mod cancer i mere end to år. Abloh var et stort talent og blev tilskrevet, allerede i sin levetid, æren for at give den til tider lidt stivnakkede luksusverden en tiltrængt saltvandsindsprøjtning af ‘street’, og det var det, der i 2018 fangede Louis Vuittons interesse og gjorde ham til det franske modehus første farvede kreative direktør.

Foto: Mega

X - X-Faktor

Årets nye talent er ubetinget albanske Nensi Dojaka. Hun er kvinden bag de stramme kjoler med asymmetriske cutouts, der viser mere end rigtig meget hud. Dojakas originale take på hvordan en kjole med masser af ‘wauwza’-effekt anno 2021 skal se ud, har allerede fået celebre fans, hvor både Dua Lipa, Rita Ora og Camille Charriére har klædt sig i hendes kropsnære kreationer. Sidstenævnte var sågar iført en specialsyet og meget gennemsigtig grøn sag til den årlige Fashion Awards i London. Og Nensi Dojakas design er heller ikke gået ubemærket hen i modens højeste haller. I september modtog hun den prestigefulde LVMH Fashion Prize for Young Designers, der er ensbetydende med en næsten stensikker og direkte vej til modestjernerne.

Foto: Mega

Y - Y2K

Moden går i ring, og der skulle kun gå 20 år, før lavtaljede bukser, croptops, miniskirts, halschokers, bindebånd, farvet øjenskygge og party-toppe fandt vej til vores garderober igen. Ja, man skulle tro det var planlagt, at bedst som Britney slap fri, kunne vi også løslade de 00’er-looks, der har været indespærret i to årtier. YK2 betyder ifølge Urban Dictionary ‘Year 2000 Kaos’, og ‘kaos’ passer i og for sig meget godt til modefænomenets tilbagekomst midt i en pandemi.

Foto: Mega

Z - Zendaya

Den sidste til ballet er som bekendt altid dronningen, og moden har i højeste grad fået en ny queen of style. Ladies and gentlemen, we give you: Zendaya. Man kan sige meget om 2021, men året kan ganske simpelt opsummeres som “Året Vi Måbede Over Zendayas Gode Stil”. Hver eneste gang hun skred op af en rød løber, blev hun dét, man talte om. Fra CFDA awardsshowet til filmfestivalen i Venedig, Oscar-uddelingen eller premieren på Dune efterlod hun sig kæber hængende i måbende beundring. Og nå, ja: Hun blev da også den yngste nogensinde til at modtage The Fashion Icon Award fra The Council of Fashion Designers of America (CFDA) i 2021. Zendaya, vi bifalder dig.

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-04-03/jacquemus-evt-med-buksen-til.jpg

Jakke, Jacquemus, 4.400 kr.

Køb her
/2023-04-03/jacquemus.png

Jeans, Jacquemus, 3.170 kr.

Køb her
/2023-04-03/prada-option-i-sort-og-hvid.png

Hæle, Prada, 6.400 kr.

Køb her
/2023-04-03/trine-tuxen2.png

Øreringe, Trine Tuxen, 1.200 kr.

Køb her
/2023-04-03/antipast-hos-another-nue.png

Sokker, Antipast hos Another Nue, 330 kr.

Køb her
/2023-04-03/anthurium.png

Blomster, Blomster Bjarne, 128 kr.

Køb her
/2023-04-03/skall.png

Cardigan, Skall Studio, 2.900 kr.

Køb her
/2023-04-03/masterpiece-2-in-1-lash-wow-aben-002.png

Masterpiece 2 in 1 Lash Wow Mascara, Max Factor hos Matas, 150 kr.

Køb her
/2023-04-03/marni-2_0.jpg

Taske, Marni, 4.100 kr.

Køb her
/2023-04-03/macfy23_lockedkiss_lipcolour_doyenne_open_3000x3000.png

Locked Kiss Ink 24HR Lipcolour Doyenne, Mac hos Zalando, 270 kr.

Køb her
/2023-04-03/louise-roe-hos-bahne.png

Champagne glas, Louise Roe hos Bahne, 600 kr.

Køb her
/2023-04-03/aiayu.jpg

Skjorte, Aiayu, 1.300 kr.

Køb her
/2023-04-03/flatlist.png

Solbriller, Flatlist, 1.600 kr.

Køb her
/2023-04-03/honey_300122_06311.png

Cleanser, Honey, 280 kr.

Køb her
/2023-04-03/sea-home.png

Pude, Sea home, 1.280 kr.

Køb her