Kultur

Winona Ryder fik et sammenbrud

af Rebecca Miller/ELLE UK 13/10/2009
Winona Ryder er en af de mest talentfulde skuespillerinder i sin generation. Forfatter og instruktør Rebecca Miller har talt med den smukke stjerne

I slutfirserne og starten af halvfemserne var Winona Ryder den ultimative kvindelige filmstjerne, hyldet som en skuespillerinde, der definerede en hel generation. Men hendes liv har ikke altid været let. Det har været turbulent, det har været offentligt, det har været bittersødt.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

De troede hun var bøsse
Winona blev født i 1971 som barn af to systemkritiske forfattere og opvokset i kollektiv. - Vi var virkelig fattige, siger hun. - Vi købte kun tøj i Frelsens Hær, og jeg fik sådan nogle 1970'er-jakkesæt i tre dele til drenge. Jeg havde helt kort hår, og efter tre dage i syvende klasse kastede nogle af de andre sig over mig, fordi de troede, at jeg var bøsse, og så gav de mig tæsk … Da det skete, tror jeg, at jeg gik ind i en film i mit hoved, for jeg kunne ikke rumme det, der skete.

Rebecca Miller

Instruktør og forfatter Rebecca Miller er datter af den verdensberømte dramatiker Arthur Miller og gift med skuespilleren Daniel Day-Lewis. Da hun havde færdiggjort manuskriptet til sin nye film, The Private Lives of Pippa Lee, sendte hun det med det samme til Winona. Syv ugers samarbejde på settet til filmen blev det til, og Rebecca virkede derfor som det perfekte valg til at afsløre den virkelige frøken Ryder …

Sammen med andre originaler
Efter den oplevelse var Winona panisk angst for at vende tilbage til skolen, og hun blev undervist hjemme resten af året. For at hun kunne have lidt socialt liv ved siden af, sendte hendes forældre hende til the American Conservatory Theater i San Francisco (en anerkendt rugekasse for fremtidige skuespillere, red.), så hun kunne -"være sammen med de andre originaler, få nogle venner, ikke for at jeg skulle begynde at spille skuespil", siger Winona.

Fik et stort sammenbrud
Det var fra den skole, at Winona blev castet til sin første film, Lucas. En film senere fik hun en rolle i Tim Burtons succesfilm, Beetlejuice. I syttenårsalderen kunne hun ikke længere holde sig fra at spille skuespil på fuld tid, så hun valgte at droppe skolen. Hun arbejdede intenst i flere år, og da hun var omkring de 20 år, fik hun det, hun selv kalder et "extra large sammenbrud": - Jeg havde lige færdiggjort Dracula og Edward Saksehånd. Jeg havde lige fået knust mit hjerte for første gang, siger Winona.

Har skabt sig et helt liv
- Det var jo virkelig ironisk, alle troede, at jeg havde alt, jeg kunne ønske mig, der var ingen grund til, at jeg var deprimeret, alt i mit liv var på sit højdepunkt. Jeg kan huske, at jeg tænkte: - Jeg kan ikke beklage mig over noget, for jeg er så heldig, jeg er så heldig. Efter det gik det op for mig, at jeg blev nødt til at holde flere pauser fra mit arbejde. Hvordan finder du så balancen i dit liv? - Jeg har i de seneste fem år virkelig arbejdet på at skabe mig et helt liv, så når jeg arbejder, så har jeg også noget andet at komme hjem til, svarer Winona Ryder.

Rundt om Winona Ryder

Winona Laura Horowitz (29. oktober 1971), født i Minnesota, USA, men flyttede som syvårig med familien til et kollektiv i Californien. Opkaldt efter byen Winona og forfatteren Aldous Huxleys kone, Laura, som var familiens venner. Ryder har hun taget efter sangeren Mitch Ryder.
I starten af 1990'erne udgjorde hun tidens it-par med Johnny Depp, og meget famøst fik han tatoveret Winona Forever på armen. Da de slog op, fik han ændret det til Wino Forever.
I 1990'erne var det også svært at se hende uden bedsteveninden Gwyneth Paltrow, men de "voksede fra hinanden," som hun har sagt.
Senest er hun aktuel i The Private Lives of Pippa Lee (2009, Rebecca Miller, ikke premieresat herhjemme, men bogen er udgivet på L&R)

Se galleriet af smukke Winona Ryder

Gwen Stefani: Havde ingen ambitioner

Penélope Cruz vil leve livet

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her