Foto: Emil Jakobsen
Kultur

Soleima: “Der er stereotyper i forhold til, hvordan man er kvinde som popmusiker”

af Christoffer Mygind Juul 25/10/2022
Da Sarah Mariegaard, også kendt som Soleima, begyndte at synge på dansk, var det en ny side af sig selv, hun opdagede. Den udforskede hun i TV2s ‘Toppen af Poppen’, og her fortæller hun om sin oplevelse og om, hvad det at være blevet mor har betydet for hendes musik.

Hvorfor valgte du at sige ja til ‘Toppen af Poppen’?
“Jeg havde gjort mig nogle overvejelser omkring det, da jeg måske har søgt et lidt mere alternativt rum tidligere og kun har skrevet og udgivet på engelsk. Men fordi jeg har lavet min første plade på dansk, gav det ret god mening for mig at være på så stor en flade. For ved at have skiftet til det danske sprog har jeg turde gå mere ind i det rum, hvor flere har kunnet få mulighed for at høre musikken. Så da jeg blev spurgt, syntes jeg, det gav rigtig god mening.”

Hvorfor skiftede du til dansk?
“Lige inden corona lukkede alt ned, kom jeg hjem fra en tour, og så blev alt aflyst. Så lige pludselig havde jeg et helt år, hvor jeg ikke vidste, hvad der skulle ske, hvor udlandet var så langt væk, og verden virkede lille igen. Så jeg begyndte at sidde meget alene ved klaveret og skrive, og det var en ret stor åbenbaring. Og af en eller anden årsag var det danske tekster, der kom ud. Jeg tror, der var noget trygt og sikkert i det danske sprog, som jeg havde brug for i den periode. Det var noget med at vende hjem igen. Der var noget ved at skrive kun for sig selv og ikke for andre, der var helt magisk. Der var en frihed i det, og det havde jeg brug for.”

Foto: Emil Jakobsen
Soleima debuterede med singlen 'My Boi' i 2015.

Hvorfor havde du brug for det?
“Jeg tror, der er, fordi jeg tør være mere ærlig på dansk og røre ved nogle sider af mit følelsesliv, som ikke er de kønneste. Det ville jeg ikke kunne finde ud af på engelsk, så det var på en måde også en meget kærlig proces at være i for mig.”

Hvordan har det været at være med i ‘Toppen af poppen’?
“Det har været fedt. Det program handler om at finde ind til sine tanker om sit liv og sin sangskrivning og turde dele ud af nogle ting, som man ellers ikke ville. Sådan har det i hvert fald været for mig. I forbindelse med det så jeg nogle ting ved mig gennem andres fortolkninger, som jeg ellers ikke havde set. Nogle private ting. Så det kom bag på mig, hvor vild en oplevelse det var at være med. At møde de andre musikere og opleve musikken med dem. Det var en smuk oplevelse, hvor man får et helt syret bånd, som er vildt at opleve som voksen. Det er meget særligt.”

Hvordan var det at fortolke andres værker?
“Jeg har taget mere hårdt fat i andres værker ved at oversætte alle sangene til dansk. Bare det oversætte andres tekster er et hårdt greb, så jeg var meget spændt på at se, hvordan de tog imod det. Men det var et enormt kærligt rum, hvor folk virkelig gjorde sig umage med at behandle værkerne med respekt. Så det blev heldigvis taget virkelig godt imod af dem.“

Foto: Emil Jakobsen
Det første, fulde studiealbum fra Soleima udkom i 2020 med titelen 'Powerslide'.

Var der en særlig oplevelse, der gjorde et indtryk på dig?
“Der var en sang, der handler om at være blevet forældre – ikke kun igennem det smukke, men også gennem det svære og det grimme, som rørte mig meget, fordi jeg selv er blevet mor for nylig. Der er nogle grumme tjanser i forældreskabet som for eksempel at skulle fortælle sine børn om verdens uretfærdigheder. Og det ramte den lige ned i.”

Har du brugt dit nye moderskab i dit virke som musiker?
“Jeg blev gravid, mens jeg skrev pladen, og det har manifesteret sig i mange af sangene. Men jeg har brugt en sensitivitet, som jeg har fået adgang til på anden måde, end jeg troede, jeg ville. Det har måske været brugt lidt mere direkte end først tiltænkt. For der er jo nogle stereotyper i forhold til, hvordan man er kvinde som popmusiker, hvilket jeg er blevet mere opmærksom på nu. Der er for eksempel stadig en idé om, hvordan kvindelige musikere skal se ud, og hvor gamle de skal være. De blinde vinkler er stadig indlejret i os, men det er ikke altid bevidst, vi har de tanker. Så det er vigtigt at have samtalen om, hvordan man kan være popstjerne på mange måder. Kan man være med til at skubbe til det, så er jeg virkelig glad for at kunne være en del af det.”

Soleima er aktuel i programmet ‘Toppen af Poppen’ på TV2 og aktuel med ny single fra den 18. oktober.

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her