ELLE Travel guider til Tel Aviv
Foto: Anne Absalonsen, Imaxtree
Rejser

ELLE Rejser: Hippe Tel Aviv

af Laura Marie Gotthardt 15/12/2015
ENJOY! Nyd det – livet, solen, maden. Sådan bliver man hilst overalt i Tel Aviv, når en lækker salat bliver serveret, eller Middelhavets måske bedste økologiske cappuccino rækkes over disken. 14 kilometer sandstrand, et delikat og sundt køkken og verdens største koncentration af hvide Baushaus-bygninger gør Tel Aviv til en af de hippeste destinationer lige nu.

Tekst: Anne Absalonsen

Hvis du synes, Barcelona er blevet for etableret, serviceniveauet i Paris for ringe, eller hvis du bare er træt af, at hovedstrøgene i de fl este europæiske byer ligner hinanden til forveksling, så skal du måske vende næsen mod Tel Aviv, næste gang du trænger til strand, mode og et af Middelhavets mest raffi nerede køkkener. Tel Avivs 14 kilometer lange kystlinje strækker sig fra den historiske fi skerby Jaffa i syd over lange, brede sandstrande til den nye, hippe havnefront New Port i nord, der er fyldt med restauranter og udkigsposter til solnedgangen. Langs Tayelet-strand-promenaden jogger tørklædeklædte kvinder, mens unge jødiske yummy-mummies i tracksuits og store solbriller skubber klapvognen foran sig. Gennem-snitsalderen er lav, og byen selv er ikke mere end blot 100 år gammel, grundlagt af europæiske jøder, der bl.a. tog den modernistiske Bauhaus-byggestil med sig. Over 4.200 Bauhaus-bygninger tegner i dag byens profi l og giver den tilnavnet ’Den hvide By’.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Hold juleferie i Rom

SHOPPING

Ung israelsk mode er både hip og anvendelig, lidt på samme måde som dansk design: enkle, gode snit i basic farver, der passer lige godt til en tur på stranden eller til en tur på en af de mange vinbarer. Handler du for over 400 NIS, kan du i lufthavnen få 15 procent moms tilbage. Det i forvejen rimelige prisniveau bliver derfor decideret attraktivt. Alber Elbaz, designer for Lanvin, oprindeligt fra Tel Aviv, har boostet selvtilliden hos en generation af designere, der næsten alle har gået på designskolen Shenkar ligesom hr. Elbaz selv. Flere har været assistenter hos ham i Paris eller hos andre store designere med jødisk baggrund.

MAYU Indehaveren af Mayu, Maya Zukerman, er uddannet designer og er med sine to butikker med til at præge modebilledet i retning af enkle basisting i gode snit og rene kvaliteter. De fleste ting er faktisk også produceret i Israel, ikke mindst de ultratynde toppe, T-shirts og fine kjoler i vasket silke, viskose eller enzymvasket bomuld. Mayu – 15 Shabazi St & 61 Ussishikin St.

SIGAL DEKEL Sigal Dekel har 14 butikker over hele Israel og også en i Neve Tzedek, det hyggelige, gamle kvarter med helsekostbutikker, boutique-hoteller og økobagere. Hun er kendt for sin lag-på-lag-stil, sådan lidt a la Donna Karan, ofte med detaljer eller folder og plisseer som Issey Miyake, og altid i grå/hvid eller sand/kaki tilsat masser af sort. Gå efter en af de enkle, hellange aftenkjoler eller fine toppe med detaljer. Sigal Dekel, 21 Shabazi St. & 228 Dizengoff St.

MIRIT WEINSTOCK sværmer ligesom mange andre unge israelere for 1920’erne og 30’erne, måske fordi netop det årti er så nærværende i alle Bauhaus-bygningerne, i espressokioskerne på Boulevard Rothschild eller i de chikke barer på Nahalet Binyamin-gaden. Hendes feminine kjoler har både sødme og kant, og på hendes hjemmeside kan man uploade billeder af sig selv iført Mi-kjoler. Herligt. Miritweinstock.com; Mirit Weinstock Studio, 20 Shnizler St.

INTERIØR-BUTIKKEN GAVRIEL, Tel Aviv, 13 Shabazi St. emmer af 1930'er-nostalgi, ikke mindst takket være den veteranbil, der er parkeret indenfor. Alt i glas, bestik og tekstiler fra en verden af i går.

INDSTIL GPS’EN PÅ SHOPPING Ud over Neve Tzedek-kvarteret og området omkring det farvestrålende Carmel Market/Allenby Street og den unge, hippe gade Shinkin Street er Hamedina Circle og Dizengoff Street stedet, hvis der skal shoppes igennem. Diezen-goff-shoppingcentret og det andet store overdækkede center, Azrieli, rummer blandt andre Golf- og Castro-butikkerne, der ligger side om side med Mango, Gap og Topshop. Både Golf og Castro byder på prisbillige sæson-items, lidt som Vero Moda, som Castro faktisk også ligner lidt. Husk, at åbningstider fredag og lørdag er som lørdag og søndag herhjemme.

TO DO

Tel Aviv er relativt overset af turisterne, der i stedet valfarter til den hellige by Jerusalem. Fra Central Station kører de blå Egged-busser til Jerusalem hvert tiende minut og for bare 19 NIS, og en times tid senere kan du gå ned ad Via Dolorosa mod Gravkirken, hvor Jesus blev korsfæstet, eller besøge Grædemuren, hvor jøder i 2.000 år har bedt og stukket små sedler med ønsker ind mellem de store sten i fundamentet. Jerusalem er den direkte modpol til det afslappede strand- og byliv i Tel Aviv; overalt sætter de sortklædte ortodokse jøder med store hatte og langt skæg deres alvorligere præg på stemningen.

GODE HIDEAWAYS I JERUSALEM Austrian Hospiz, Via Dolo-rosa 37, der både er hotel og wienersk kaffehus, drevet af nonner. Cinema-teket, 11 Hebron Road, der ud over at vise internationale fi lm også huser restaurant Lavan med udsigt over den gamle bydel. Terrassen er skænket af den norske skuespiller Liv Ullmann.

BATSHEVA DANCE COMPANY danser ofte i det smukke Suzanne Delal Center i Neve Tzedek og er Israels førende moderne danseteater, grundlagt af Martha Graham og Baroness Batsheva De Rothschild i 1964. Ohad Naharin har været den faste koreograf siden 1990 og er manden bag fl ere unikke værker, der kendetegnes ved nærmest eksplosiv energi. Dans er et sprog i sig selv, så und dig selv en aften i dansens tegn, nyd en bagel med feta i Cafe-Cafe restauranten ved ingangen, og bestil et glas israelsk Chardonnay til – tjenerne under dig det vel, når de skænker tre glas op i et. En billet koster cirka 120 NIS. Batsheva.co.il

BAUHAUS CENTER – med sine enorme koncentration af Bauhaus-bygninger er Tel Aviv i sig selv et levende museum. Gå med på en af de guidede ture, der udgår fra Bauhaus Center fredag morgen, for guiderne er både velinformerede og gode til at pege de detaljer ud, der adskiller Bauhaus fra for eksempel Art Deco. Bliv klogere på både arkitektur og på staten Israel, og find inspiration i de mange smukke bøger om byen og Bauhaus. Bauhaus Center, 99 Dizengoff; Bauhaus-center.com

LEJ CYKLER i surferbutikken ved Isrotel Tower – og tag turen langs promenaden fra Jaffa til New Port, 70 NIS/døgn.KABALLAH CENTER, 4 Ben Ami St, her kommer Madonna ofte for at studere den jødiske, mystiske tradition.

SPIS

Salater med tahindressing, tabouleh-salater eller hummus står som regel på menuen, og er man i tvivl, så spørg – betjeningen på restauranterne er både god og venlig, ikke mindst fordi tjenerne lever af drikkepengene. Læg 15 procent eller mere, hvis det har været en god oplevelse. Tel Avivs bedste hummus fås efter sigende hos Abu Hassan i Jaffa. Så ud på en lang gåtur over Jaffas antikmarked, gennem gyder med smedeværksteder og automekanikere og hen til Abu Hassans hemmelige adresse, hvor de lokale havnearbejdere styrker sig på en skål lun hummus (typisk udsolgt efter klokken 14). Nyd udsigten over Jaffa havn, og slut af med et stykke trefarvet lagkage. Manden bag disken kan endda lidt dansk, for hans mor har restaurant på Dyrehavsbakken. 1 Ha’Dolfi n St., Jaffa (men spørg om vej).

SEAFOOD Du får det ikke bedre end hos strandrestauranten Manta Ray, og når bølgerne slår ind mod træværket, er den nok det mest romantiske, man kan forestille sig, komplet med kreative fusions-salater og israelske vine. Til brunch mødes de unge og hippe også her, inden en tur på stranden eller i de fitnessredskaber, kommunen har stillet op lige udenfor. Bordbestilling anbefales. Alma Beach (sydlige del af stranden), tlf. (03) 517-4773. Er man først kommet ind i gårdhaven hos Jos & Los, 51 Yehuda Halevi St., er det let at blive hængende hele aftenen. Levende lys, blomstrende buske og et rustikt, enkelt køkken gør stedet til yndet gå-ud-sted for Tel Avivs mediefolk, kendisser og intellektuelle. Menukortet er håndskrevet og kun på hebraisk, men de cool tjenerinder oversætter gerne. Vi er nemlig midt i Tel Avivs buzzing gay-and lesbian zone, der er både hip, hardcore og alligevel hyggelig. Nyd en salvie- og verbena-te efter middagen.

LOVE EAT – kæde af økokaffebarer (bla. Dizengoff 232), der også serverer lette måltider, lækker citronlimonade med mynte og sprøde croissanter. Har mobilopladere til alle mærker liggende, gratis internet og mulighed for at låne en computer. Enjoy!

Psst... tjek galleriet for billeder og praktiske informationer.

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her