Sydhavsøerne
Foto: Pomlenakke
Rejser

11 steder, du ikke må snyde dig selv for på Sydhavsøerne

af Cecilie Ingdal 4/09/2023
Lolland, Falster, Møn og småøerne omkring som Fejø, Femø og Bogø byder på et væld af lækre spisesteder, overnatningsmuligheder og ikke mindst smuk natur.

Sydhavsøerne det lidt kække kaldenavn for Lolland, Falster, Møn og småøerne omkring som Fejø, Femø og Bogø. Glem alt om mislyden i ordet Udkantsdanmark – for det lidt oversete område er med sin fortryllende natur, charmerende havnebyer, hypede restauranter (og ditto restauratører), lokale håndværkere, cool iværksætteri og (siges det) lidt mildere klima, i den grad ved at markere sig på Danmarkskortet

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

På vej mod syd
Det underskønne Fakse Kalkbrud er i den grad et stop værd på rejsen mod Sydhavsøerne. Med sine kridhvide omgivelser og det turkise vand giver stedet den mest korrekte reference til Stillehavsøerne. Kommer du nord fra, bør du også svinge forbi det kreative Holmegaard Værk, hvor nogle af tidens mest interessante kunstnere udstiller. Frem til 22. oktober kan du blandt andet opleve Louise Hindsgavl.

Foto: Shutterstock
Lagoon in the lake with turquoise water and trees growing on the limestone rocks. Faxe Kalkbrud, Denmark
Faxe Kalkbrud

The Norrmans Farmhouse
The Norrmans Farmhouse på Stevns er i den grad også den lille omvej værd på vej mod syd. Det charmerende ‘boutique bed and breakfast’, som parret bag kalder stedet, inviterer på autentisk stemning og velsmagende økologiske retter lavet af lokale råvarer pakket ind i bohemet æstetik.

Foto: PR
The Norrmans Farmhouse

Bogø Brød
Snyd ikke dig selv for et visit hos den lille hyggelige havn ved Bogø og stil sulten hos Bogø Brød, hvor den italienske ejer, Christian, fra morgenstunden serverer surdejsbrød, croissanter og kanel- og kardemommesnurrer bagt af økologiske, lokale råvarer og surdejspizza med sprød bund fra frokost til aften.

Foto: PR
Bogø Brød

Bandholm Badehotel
Ved siden af det betagende Knuthenborg Park (der i den grad også er et besøg værd), ligger Bandholm Badehotel. Stedet har levet et lidt tumultarisk liv de senere år, men sidste år indtog nye ambitiøse kræfter de hvide bygninger ved vandet. Så uanset om du overnatter eller din vej blot slår et smut forbi, bør du reservere bord på det nyåbnede Brasserie Alba.

Foto: PR
Bandholm Badehotel

Hesnæs Havn
Sticks'n'Sushi-stifterne Kim Rahbek og Thor Andersens ambition om at puste liv i deres gamle hjemstavn, Hesnæs, med de så velkendte charmerende stråhuse, er ved at lykkes. Traktørstedet Pomlenakke med udsigt over det gamle fiskerleje har med god grund været hypet længe, men også et af havnens tidligere garnhuse har de givet nyt, cool liv ved at åbne henholdsvis Køkkenhallen, der rummer bageri og kolonial og Spisehallen, der serverer lettere retter.

Foto: Pomlenakke
Pomlenakke

Søllestedgaard Gods
Det smukke gods, som desværre tidligere på året måtte lukke det ambitiøse projekt Den Grønne Verden med spiseri, køkkenhaver og gårdbutik, er nu klar med et nyt tiltag i samarbejde med Valby Brassierie. Restauranten åbner 1. juli, og menuen byder på et udvalg af delikate, franskinspirerede retter. Til godset hører også flere charmerende udlejningshuse blandt andet VIPP Farmhouse; et hyggeligt hvidkalket bondehus fra 1775, der er blevet moderniseret i samarbejde med VIPP som en del af brandets eksklusive hotelkoncept.

Foto: PR
Søllestedgård

Dodekalitten
Billedhugger Thomas Kadziola står bag Danmarks svar på Mount Rushmoore (næsten …) med sine 12 stenfigurer med udhuggede hoveder. Figurerne er placeret i en cirkel og udstyret med et indbygget lydanlæg, som giver musik i cirklen i døgnets lyse timer året rundt.

Godser & herregårde
Lolland-Falster er fyldt med smukke godser. Mange er naturligvis private, men nogle kan du komme tættere på – som eksempelvis det idylliske Krenkerup Gods, hvor greven i bryggeriet producerer – siges det af ølkendere – måske Danmarks (eller Europas, som de er kåret til hele seks gange) bedste øl. Der er både rundvisning og udskænkning i Krenkerup Traktørsted, som ligger i forlængelse af bryggeriet.

Området omkring det charmerende Engestofte Gods er også åbent ved forskellige lejligheder som Madens Folkemøde i juni (virkelig en anbefaling værd) og julemarkedet i starten af december. Du kan også leje laden til festligheder eller et af de tilhørende bedårende bondehuse til overnatning. Glem heller ikke en gåtur i den finurlige og snorlige barokhave ved Søholt eller i det storslåede område omkring den imponerende middelalderborg Ålholm Slot, som også er åbent for nysgerrige.

Foto: Shutterstock
Sakskøbing, Denmark – September 13, 2021: Castle at Krenkerup Gods originating in 14th century, formerly owned by the Reventlows.
Krenkerup Gods

Charmerende Nysted
Havnebyen Nysted er en tidslomme udover det sædvanlige med sine pastelfarvede bindingsværkshuse, brostensbelagte gader, stokroser og udsigten til det imposante Aalholm Slot. Slå et smut forbi Pirettehuset i Adelgade, hvor indehaver, Helle Pirette, håndplukker fine sager fra især svenske markeder og sælger dem til mere end rimelige priser.

Eller kig ind lidt længere nede ad gaden, hvor Rosas Saloner holder til med sit fine udvalg af brugskunst, service, plaider, puder, stearinlys med mere. Restaurant Ö, som holder til på havnen er uundgåelig, hvis du vil spise godt, men husk at reservere bord i god tid.

Foto: Privat
Nysted

Hotel Saxkjøbing
Det er næppe gået manges næse forbi, at kokken Claus Meyer også er fra Sydhavsøerne. Også han giver tilbage til rødder. Han har i den grad sat de velsmagende Lilleø-æbler på Danmarkskortet, men også det mere end 200 år gamle Hotel Saxkjøbing på byens lille torv, som han overtog i 2006. Du kan overnatte til rimelige priser, og køkkenet serverer delikate frokostretter og en velsmagende middagsmenu – ikke overraskende baseret på Meyers madfilosofi med fokus på lokale råvarer. Den tilhørende lille gårdbutik er også et besøg værd.

Foto: PR
Hotel Saxkjøping

Glamping
Drømmer du om at lave mad over åben ild, en stille stund i en loungestol svøbt i rensdyrskind med kig over søer eller marker, at overnatte i telt og vågne til lyden af parringskrig, kvækkende frøer eller fuglefløjt? Så findes der efterhånden flere muligheder i denne del af Danmark. Flere af stederne tilbyder også forskellige former for retreats.

Tjek blandt andet villahuno.com, byagergaard.dk, rolig.eu og ro-naturcamp.dk.

Foto: PR
Byagergaard

Så langt øjet rækker
Snyd ikke dig selv for synet af den smukke og nyligt renoverede badebro (nu med også med sauna til vinterbadere) i Hestehovedet. Omgivet af et vidunderligt naturreservat er området i den grad en udflugt værd.

Lyt til ELLEs podcast 'Klædt På', som er din månedlige podcast om tendenser, strømninger og insiderviden fra modens verden med Mads Emil Grove Møller som vært.

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her