Maggie Gyllenhaal: ”Der er mennesker, der falder i søvn og holder op med at leve. Men der er også nogle, som bliver klogere og klogere – og sådan vil jeg gerne være”
Foto: PR
Kultur

Maggie Gyllenhaal: ”Det er svært at forestille sig, hvordan det er at have sex med 8 forskellige mænd på én aften”

af Tina Jøhnk Christensen 20/02/2018
Maggie Gyllenhaal er sofistikeret, begavet og aktuel i tv-serien ’The Deuce’ som hun desuden selv har produceret. Læs et uddrag af ELLEs interview med skuespillerinden, produceren og stilikonet om det, at tage kontrol og gøre tingene på sin helt egen måde.

Uddrag af interviewet ”Maggies Moment” af Tina Jøhnk Christensen, bragt i ELLEs aktuelle februar-magasin 2018.

Maggie Gyllenhaal var fuldkommen sikker på, at hun ville producere The Deuce. Hun befandt sig til et møde med skribenten David Simon, som bl.a. stod bag den succesrige tv-serie The Wire, og hun insisterede på at få en producertitel på den serie, han ville have hende til at spille hovedrollen i. Det havde hun god grund til. Han ville hyre hende til at spille prosti­tueret i en serie om 1970’ernes 42nd Street på Manhattan. Hun ville gerne have rollen – men ikke uden forbehold.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hun skulle være medbestemmende i forhold til, hvordan Eileen ’Candy’ Merrell (seriens hovedperson, red.) skulle portrætteres – og det skulle være på en måde, hvor man undgik et stereotypt portræt af en prostitueret og ikke bare præsenterede hende som en krop, men også som en kvinde med hjerne og beslut­ningskraft. David Simon gik med på ideen, og det samme gjorde hbo, der var lige så interesserede som Maggie Gyllenhaal i, at serien skulle tiltrække et kvindeligt pub­likum og ikke blot være umotiveret sexunderholdning. Maggie Gyllenhaal fik den garanti, hun ønskede.

“En af grundene til, at det var vigtigt for mig at være producer, var, at jeg ikke ville spille den gængse arkety­pe-fantasi af, hvordan en prostitueret er,” siger Maggie Gyllenhaal.

Da David Simon holdt møde med Maggie Gyllenhaal, havde han kun tre afsnit klar, og hun kunne derfor være medbestemmende i forhold til, hvordan hendes karakter skulle udvikle sig i The Deuce. I se­rien ses Candy halvnøgen som por­noskuespiller i diverse seksuelle po­sitioner. Hun onanerer i afsnit fem, hvilket Maggie Gyllenhaal insistere­de på, at hun skulle – bl.a. for at vise, at Eileens personlige seksualitet var meget forskellig fra den, hun portrætterede med kunder eller på film.

Maggie Gyllenhaal påpeger des­uden med et smil, at det ikke bare var kvinderne, der var letpåklædte i serien – der er også mange nøgne penisser: ”Jeg syntes, at det var virkelig interessant at tænke på sex, magt, femininitet og kunst og undersøge alle disse ideer, som er vigtige for mig – og gøre det gennem en prostitu­eret."

Og til hjælp med at leve sig ind i rollen som prostitueret, fik Maggie hjælp af den amerikanske sexolog, Annie Sprinkle: ”Det er svært at forestille sig, hvordan det er at have sex med otte forskellige mænd hver aften. Det kan jeg ikke relatere til, så det var en stor hjælp at tale med et virkeligt menneske, som gjorde det.” Annie Sprinkle introducerede Maggie Gyllenhaal for mange kvinder, der arbejdede i sexindustrien i 1970’erne. Det var noget, den 40-årige skuespillerinde ikke tidligere havde kendt til, og hun var dybt fascineret.

Maggie Gyllenhaal har lavet mange film, der har handlet om kvinder og seksualitet. Hun havde sit store gennem­brud i 2002 med filmen Secretary og blev kendt som en ung kvinde, der ikke er bange for at udforske sin seksualitet på film. Den 25-årige Maggie Gyllenhaal spiller en sekretær, der indleder et sadomasochistisk forhold til sin chef, men hun gør det med en ynde, sårbarhed og blidhed, så filmen undgår at blive pervers. I filmen Sherrybaby fra 2006 spiller hun Sherry, en narkoman på afvænning, der lige er kom­met ud af fængslet og prøver at få styr på sit liv, bl.a. for at få et forhold til sin lille datter. Men Sherry har svært ved at finde sig selv og indleder komplicerede seksuelle for­hold. I Hysteria (2011) spiller hun Charlotte Dalrympe, der i modsætning til andre kvinder er bevidst om, at kvinder er præcis lige så seksuelle som mænd, og at ’hysteri’ er en fejldiagnose.

”Candy er, ligesom alle andre jeg har spillet, en del af mig,” siger Maggie Gyllenhaal. ”Hendes omstændigheder var meget anderledes end mine, men det er tilfældet for alle de kvinder, jeg har spillet. De fører alle sammen meget for­skellige liv, men deres ånd og den fase i deres liv, de gen­nemlever, mens jeg portrætterer dem, har en direkte for­bindelse til, hvor jeg selv befinder mig i mit liv.”

Læs også: Caroline Wozniacki: "Alt, hvad jeg gør, vil jeg gerne gøre godt"

Maggie Gyllenhaal fyldte 40 den 16. november 2017, og op til havde hun allerede været til mange 40-års fødselsdage med sine jævnaldrende venner. Hun var ikke nervøs for at fylde rundt, for hvis hendes indre liv for­bedres på samme måde, som det gjor­de, fra hun var i 20’erne, til hun var i 30’erne, kan det kun gå op ad bakke. Hendes karriere går også godt.

”Det er en meget spændende tid for mig,” fastslår Maggie Gyllenhaal, der snart er aktuel med filmen The Kindergar­ten Teacher: ”Jo ældre jeg bliver, jo mere kan jeg favne rent professionelt.”

Og hun er sikker på, hvordan hun gerne vil være i 40’erne: ”Der er nogle mennesker, der falder i søvn og nærmest holder op med at leve. Men der er også nog­le, som bliver klogere og klogere – og sådan vil jeg gerne være.”

Læs det fulde interview i ELLEs februar-magasin, der er på gaden netop nu, til og med den 22. februar 2018.

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her