Billedrettigheder Emily Ratajkowski køber sig selv tilbage, efter at være solgt for en halv million kr. uden selv at opnå profit

Foto: @emrata

Tilbage i 2020 skrev modellen og den nybagte mor, Emily Ratajkowski, sit imponerende og foruroligende essay, ’Buying Myself Back: When does a model own her own image?’, i New York Magazine.

Essayet fortalte om, hvordan Emilys Instagrambilleder var blevet brugt af kunstneren Prince, og gennem ham blev solgt for knap en halv million kr. – altså uden at Emily tjente noget på dem.

Herudover beskriver hun også, hvordan fotografen Jonathan først tog udfordrende og vovede fotos af den dengang 20-årige Emily, senere forgreb sig på hende og flere år efter udgav en bog med de mest vovede af billederne til den nette sum af 500 kr. – igen uden at Emily tjente så meget som en øre på det.

Læs også: Billie Eilish er på forsiden af Vogue med et helt nyt look, der slår alle Instagramrekorder

Bogen blev senere til en galleriudstilling, og den tillid Emily havde til sin agent forsvandt, da hun opdagede, at agenten havde underskrevet en kontrakt om, at Jonathan måtte bruge billederne – men ingen havde spurgt Emily, hun havde aldrig godkendt noget og aldrig underskrevet noget. Der var ingenting at gøre. Igen blev Emilys billeder brugt uden hendes samtykke, og uden at hun selv opnåede nogen form for profit.

Læs også: Freja Kirk udgiver ny intim single om eget parforhold

I samarbejde med en af verdens førende auktionshuse, Christie’s, køber Emily nu sig selv tilbage. Hun sælger nemlig et fotografi af sig selv foran det Prince-kunstværk med Instagrambilledet af Emily, som i 2016 gik til en halv million kr. – nu kommer hun til gengæld også selv til at tjene på salget af billedet.

Emily skriver til sit Instagrampost:

”Jeg introducerer ’Buying Myself Back: A Model for Redistribution’ en NFT mulig på auktion @christiesinc den 14. maj.

Det digitale terræn burde være et sted, hvor kvinder kan dele, hvad de ønsker, og kontrollere brugen af deres billeder samt modtage den potentielle profit. I stedet har internettet oftest været et sted, hvor andre udnytter og bruger billeder af kvinders kroppe uden deres samtykke og for en andens profit.

Kunst har historisk fungeret på samme måde: Billeder af ukendte muses sælges for millioner af dollars, og opbygger karriererne for traditionelle mandlige kunstnere, imens subjektet af kunsten ingenting optjener. Jeg er blevet alt for vant til dette narrativ, som beskrevet i mit 2020 essay for New York Magazine, ’Buying Myself Back’.

NFT har potentialet til at give kvinderne kontrollen tilbage over deres billeder, og muligheden for at modtage den retsmæssige kompensation for billedets brug og distribution.”

Du kan læse hele Emilys essay lige HER, og du kan se, eller for den sags skyld byde, på Emilys værk, ’Buying Myself Back: A Model for Redistribution’, HER.

Læs også: Ny netflix-funktion kan spare dig for at browse i timevis