Foto: Kavian Borhani
Kunst, bøger og musik

Eksperten guider: 6 gode råd til at købe kunst

Af Rose Maria Boelsmand 15/06/2021
Få her til lands er lige så kunstkyndige som Bente Scavenius, der er uddannet kunsthistoriker og har fungeret som kunstkritiker siden 1972. Selv siger hun, at det er kritikervirket, der holder hendes aktualitet i live, fordi hun hele tiden skal forholde sig til samtidskunsten og ikke blot kan gå historisk til værks og isolere sig i bøgerne. Her giver hun sine bedste råd til, hvordan du kan komme 
tættere på kunsten.

BENTE SCAVENIUS’ INTERESSE FOR KUNST startede allerede, da hun som 12-årig besøgte Amsterdam med sine forældre og så Rembrandt-værket ’Nattevagten’.

”Oplevelsen var som et kick og gjorde dybt indtryk på mig og igangsatte min interesse for malerkunst,” fortæller Bente Scavenius, der som 18-årig forfulgte sin kunstinteresse med et halvt år i Italien, inden hun blev student.

”Jeg gik til forelæsninger, fik undervisning, besøgte museer og var allerede på dette tidspunkt klar over, at kunsten var det, jeg ville beskæftige mig med,” siger hun.

Bente Scavenius er uddannet kunsthistoriker og har siden 1972 været aktiv som kunstkritiker, blandt andet for Børsen. Hun samler ikke selv, for ifølge Scavenius kræver det noget helt specielt at kunne kalde sig kunstsamler.

”Det er en mani og passion at samle på kunst, og samlerne er et folkefærd for sig. Det er ikke noget, man bliver, men det er et gen, man skal have. Jeg besidder det ikke, og det er jeg glad for, for hvis jeg gjorde, var jeg blevet ruineret for længst med al den kunst, jeg ser,” fortæller hun. Ikke desto mindre er hun blandt Danmarks mest kunstkyndige, og her giver hun sine bedste råd til dig, der gerne vil samle på kunst en dag.

Foto: Kavian Borhani

1. HOLD DIG INFORMERET OG VELORIENTERET
Hvis du har et ønske om at købe kunst og måske skabe din egen samling, er det vigtigt, at du holder dig opdateret kontinuerligt og er informeret om, hvad der sker på gallerier og udstillinger både herhjemme og internationalt samt på de store udenlandske kunstmesser som Art Basel, Arco og Fiac. Læs dertil kunstanmeldelser, så dine referencer altid er ajour. Jo mere du holder dig informeret, jo større indsigt har du, og du kan træffe velovervejede valg. Det er utrolig vigtigt at have viden, når man samler på kunst, både så man ved, hvad der rører sig, men også hvad der sker økonomisk.

2. BRUG DIT NETVÆRK
Et godt netværk er altafgørende. Brug gallerierne aktivt, og skab en god dialog med galleristerne. Meld dig ind i kunstforeninger som Kunstforeningen Gammel Strand eller Louisianas Venner, hvor man bliver introduceret til både samtidskunst og klassiske værker. Det kan være givende at benytte de tilbud, der er gennem foreningerne og institutionerne, hvor man har adgang til udstillinger, foredrag og kunstaktiviteter, som opbygger viden og indsigt, og som man deler i et interessefællesskab.

3. KØB MED HJERTET
Køb altid med hjertet frem for hjernen, og køb ikke et værk, kun fordi det er trendy eller er en potentiel god investering. Det kan koste dyrt. Tro på din egen indsigt, som du opnår via din dygtiggørelse. Indimellem vil du opleve, at din mavefornemmelse svipser, men hvis det, du køber, altid er noget, du oprigtigt selv godt kan lide, er det aldrig en dårlig investering, da du i så fald selv har glæde af det.

4. FÅ HJÆLP, HVIS DU ER I TVIVL
Har du interessen, men mangler råd, er der flere nye kunsthistorikere, der arbejder som kunstkonsulenter og art advisers, og de kan hjælpe dig med at identificere værker og bygge en samling op.

5. KIMS IKKE AD NYE TALENTER
Følg med i, hvad der sker på ´de unge´ gallerier, og kims ikke ad den årlige afgangsudstilling på Kunstakademiet i København (Charlottenborg, red.). Afgangsudstillingen er et pejlemærke, der er vigtigt, hvis man er en dristig samler og vil være på forkant. Er der nogle, der skiller sig positivt ud, er der en stor chance for, at det er dem, der også vil gøre sig bemærket de kommende år.

6. VÆR NYSGERRIG
od kunst er kunst, der gør dig nysgerrig, får dig til at stille spørgsmål og har et kunstnerisk æstetisk niveau, der gør, at man drages og involveres i det. Gør det dig nysgerrig på mere, og tillader det, at du kan arbejde dig ind i det, du ser, har du sandsynligvis fat i noget godt.

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her