Foto: Marco van Rijt
Love is not a crime

Freja: ”Mit forhold er ikke baseret på en seksuel tiltrækning, men en romantisk”

af Nikita Hoffmann Andersen 29/07/2021
August står i Pridens tegn, og selv om dele af den er omlagt pga. corona, er begivenheden ikke mindre væsentlig. ELLE støtter det vigtige budskab i samarbejde med Scoop Models, der igen i år står bag kampagnen Love Is Not A Crime (LINAC). Mød en stribe af Pride-miljøets personligheder her.

Vil du præsentere dig selv?

”Mit navn er Freja Jørgensen, jeg er 21 år gammel, bruger pronomenerne hun/hende og er bosat i København.”

Vil du fortælle om den seksuelle orientering, du identificerer dig med?

”Jeg kom først ud som biseksuel og holder mig stadig til det, men senere er jeg også kommet ud som aseksuel. Så jeg bruger begge to. Der findes lidt blandingsnavne, man kan for eksempel kalde sig selv biromantisk, men det kan godt være svært for andre at huske, hvad det er. Aseksuel er allerede sådan lidt fjernt for folk. Så jeg plejer at sige biseksuel og aseksuel.”

Så i virkeligheden kan du godt identificere dig med at være biromantisk? Vil du fortælle lidt om det?

”Det lå mere til højrebenet for mig at ”komme ud” som biseksuel end aseksuel eller biromantisk, for det sidste er jo i virkeligheden ret privat. Men jeg vil gerne fortælle om det, for jeg synes ikke, at sex skal være et tabu. Heller ikke det faktum, at nogen ikke har lyst til det. At være aseksuel kan variere fra nedsat sexlyst til følelsen af at blive komplet frastødt af tanken om sex. For mig betyder det, at mit forhold ikke er baseret på en seksuel tiltrækning, men derimod en romantisk.”

Vil du fortælle om din kønsidentitet?

”Jamen for nu vil jeg sige, at jeg blev født kvinde, og føler mig stadig og identificerer mig som værende kvinde.”

Foto: Marco van Rijt

Du siger for nu?

”For nu er jeg en ciskvinde, men jeg synes, fremtiden er så spændende, for jeg føler, at alt kan skifte. Det er en meget flydende verden, især med min omgangskreds, så tror jeg egentlig godt, at jeg på et eller andet tidspunkt kan se min kønsidentitet ændre sig.”

Kan du fortælle om, hvordan og hvornår det gik op for dig, at du var henholdsvis biseksuel og aseksuel?

”Biseksuel var ret tidligt, og der var jeg ikke lige så kendt med hele LBGTQIA+-miljøet, men jeg kunne godt se, at okay jeg har ikke en stærk holdning til, om det skal være en mand eller kvinde, eller derimellem eller derudover. Jeg kunne aldrig rigtig forstå idéen om, at man skulle være til enten eller, og da jeg så blev ældre og kunne sætte nogle flere ord på det, så indså jeg at jeg var biseksuel. Jeg har aldrig haft en stor coming-out-oplevelse. Jeg nævnte det for min mor, og så var hun sådan, ”jamen det er jeg jo også”. Det kunne hun jo godt lige have sagt, så havde jeg da vidst det.

Det havde hun aldrig sagt?

”Nej, det havde hun ikke lige fået nævnt. Jeg tror, at det var en selvfølge, der hvor jeg kommer fra, behøver alt ikke at blive sagt, vi tager bare armene om folk og siger, at det er okay. Den aseksuelle del kom senere med en kæreste, som jeg prøvede at komme ud til første gang, og det var en dårlig hændelse, hvor jeg ikke helt blev respekteret. Og det var faktisk den dårlige oplevelse, som gjorde mig mere sikker på, hvem jeg var. Jeg kunne mærke, at nu kom jeg ud til en person, som ikke respekterede det og ikke kunne forstå mine grænser og overholde dem, men det gjorde kun, at jeg kunne mærke, det var rigtigt nok.”

Foto: Marco van Rijt

Hvad betyder det for dig at være her i dag?

”Det betyder rigtig meget! Da jeg hørte, hvad det handlede om, der kunne jeg mærke, at der var et kald, der sagde: det der, det skal du bare være med i, og så er det lige meget om du ikke føler, at du er flot nok eller god nok, eller whatever. Jeg lægger bare janteloven bag mig.”

Hvad drømmer du om for samfundet i fremtiden?

”Det er et rigtig godt spørgsmål. Under pride month, er der jo mange brands, der er hurtige til at komme ud med merch, men så er det som om, at de i de resterende 11 måneder trækker i land og støtter alle mulige andre grupper, som måske ikke har det her communitys bedste i sinde. Jeg synes, det er ærgerligt, at vi skal huske at google, om diverse brands mon også har doneret til nogle, som støtter alt muligt dårligt, inden vi kan købe en regnbue-T-shirt, fordi vi jo også selv er stolte. Det kunne være dejligt at have mere up-front positivitet fra brands, butikker og folk generelt – den der tydeliggørelse af om man for eksempel er en ally eller selv er en del af communytiet.

Hvis du skulle give et godt råd til henholdsvis andre queer-personer og allies, hvad ville du så sige til dem?

”Til dem begge to ville jeg sige, at det ikke er bokse og båse, der gælder. Vi skal huske at give hinanden plads. Både os, som er queer, men også dem, som er allies. Lad der være en åben kommunikation og åbenhed overfor hinandens personligheder.”

Hvordan er man en god ally?

”Det er man ved at have et åbent sind. Ved hele tiden at lære og være opmærksom på, at du er privilegeret og at en given situation måske ville være anderledes for queer personer.”

Foto: Marco van Rijt

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her