Foto: Alona Vibe
Interview

Frederikke Toftsø: ”Jeg valgte at stoppe med at deltage i julegaveræset, fordi jeg var begyndt at bryde mig meget lidt om julen”

af Katrine Kæmsgaard 5/12/2019
Julen er hyggens tid. Her får vi set den del af familien, som vi ikke ser så tit. Vi laver julegodter med veninderne, pynter op i hele huset, og så skal vi på julegavejagt. Men julegaverne har Frederikke Toftsø for længst sagt nej tak til, og hun giver dem heller ikke selv. For selvom hun elsker både at give og modtage gaver, så blev julen alt for stressende og dyr, og til sidst kunne hun ikke genkende den jul, hun ellers elskede som barn.

Du kender hende måske nærmere som Frede fra fredesblog.dk. Den naturligt smukke kvinde, der ikke er bleg for at give sine holdninger til kende. Kvinden, der er gået all in på klimaforandringer, som er mor til JJ, og som for længst har sagt farvel og tak til alt, hvad der handler om gaver i julen.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Men i det samfund, som vi lever i nu, hvordan kan man så undgå at modtage og give gaver? Og hvorfor har man overhovedet lyst til det? Det tog vi en snak med Frederikke Toftsø om.

Hvordan giver I julegaver i jeres familie?

Jeg har ikke givet julegaver i nogle år efterhånden, og min kæreste fulgte trop for 2 år siden. Så for os er det blevet en ny standard, og vi giver ikke til hinanden eller vores søn på lidt over et år. Men der er forskel på, at vi er to voksne, der har taget et bevidst valg om ikke at give og modtage gaver og så vores søn, som ikke kan tage sådan nogle beslutninger selv. Vi har derfor sagt til vores familier, at vi (som familie) ikke giver gaver, men vi vil selvfølgelig ikke nægte dem at give vores søn. Det er dog hverken hans eller vores behov, og hvis de gerne vil give ham gaver, er genbrug at foretrække.

Hvordan kan det være, I har valgt det?

Jeg valgte at stoppe med at deltage i julegaveudvekslingen, fordi jeg var begyndt at bryde mig meget lidt om julen. Den tid på året, som var så hyggelig, da jeg var lille, var blevet til en dyr og stressende tid. Forventninger, følelser og en helt masse energi blev brugt på at finde noget til "en, der har alt". Så jeg tænkte mig godt og grundigt om og vurderede, hvad jeg ikke kunne lide ved julen (gaver, stress og at bruge mange penge), og hvad jeg godt kunne lide ved julen (samvær med dem jeg holder af, lysene i mørket og maden). Og så var det egentlig meget klart, at jeg bare skulle fokusere på det, der gav mig energi og glæde i julen og skære det andet fra.

Hvad tænker I fremadrettet, når jeres søn bliver ældre og mere bevidst og måske begynder at sammenligne sig med venner, der får gaver?

Når han bliver ældre og mere bevidst om sociale normer og, hvad "alle de andre" gør, så må vi genoverveje situationen. Det kan være, vi begynder at give ham en gave fra os, men jeg tror ikke, vi selv begynder at udveksle gaver igen. Hvis han selv giver udtryk for, at han gerne vil give julegaver, så vil jeg selvfølgelig støtte ham i det og hjælpe ham med at finde på gaver, han selv kan lave, indtil han får råd til at købe dem selv.

Foto: Alona Vibe

Hvad er jeres holdning til, at andre af jeres familiemedlemmer giver og får gaver?

Det er helt op til den enkelte, hvad der giver dem glæde og energi i julen, og jeg vil aldrig pådutte andre min egen overbevisning, hvis det ikke involverer mig. Det har aldrig været noget problem, at andre udveksler gaver juleaften, selvom jeg ikke selv gør. Det er stadig hyggeligt at se, hvad andre får, drikke portvin og spise konfekt.

Hvordan har jeres familier taget imod det?

Vores familier er så gode til at forstå og respektere vores valg og går meget op i ikke at overskride vores grænser. Det har selvfølgelig krævet, at jeg har forklaret børnene i min familie, hvorfor de ikke får gaver af mig mere. Heldigvis har min nevø og niece på 5 og 8 år ikke haft svært ved at forstå mit valg. Jeg forklarede dem blot, at jeg ikke syntes, gaver var så fede juleaften, men at jeg meget hellere ville bruge tiden på at være sammen med dem og se Disneys Juleshow.

Kan du slet ikke lide konceptet ’gaver’?

Det er slet ikke, fordi jeg hader gaver. Jeg både ELSKER at få og give gaver, men for mig har det givet mening at fjerne gaveræset fra julen. Og jeg bliver heller ikke vred, hvis jeg får en gave eller nægter at modtage den. Jeg vil bare gerne nå til et sted, hvor jeg giver gaver, fordi jeg finder noget, som en bestemt person vil blive glad for eller har brug for, og ikke fordi det er sådan en byttehandel, hvor man ender med uldnesokker til fætter Kaj, fordi man egentlig ikke aner, hvad han kan lide eller mangler, men det er en pligt. Og jeg håber også, at andre, der giver mig en gave, vil give den af lyst og ikke pligt.

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her