dokumentarfilm
Foto: MEGA
Must-see

12 dokumentarfilm, du ikke må gå glip af

af Anna Birch Jakobsen 15/10/2020
Streamingtjenesterne boomer af spændende dokumentarfilm, som er både øjenåbnende, utrolige, hårrejsende og lærerige. ELLE har samlet 12 dokumentarfilm og -serier, som du ikke må glip af.

Det kan være svært at følge med i alt, der foregår i verdenen - heldigvis er streamingtjenesterne proppet med både lærerige og underholdende fortællinger fra virkeligheden, som kan gøre dig klogere.

Inspirerende mennesker, utrolig natur, kriminalsager, kultur og livsstil, vild teknologi og forfærdelige sygdomme - der er uendeligt mange spændende emner at dykke ned i. Se hvilke 12 lærerige dokumentarer, som du ikke må glip af.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

The Social Dilemma
'The Social Dilemma' handler om de sociale medier, og hvordan de desværre kan have en negativ indflydelse på vores liv. Her fortæller tidligere programmører fra blandt andet Google og Facebook om de mange negative årsager, som gjorde, at de ikke længere kunne fortsætte deres job med god samvittighed. En film der er god at se, hvis du vil vide mere om, hvordan du bedst kan forholde dig til de sociale medier og sikre dig dit privatliv bedst muligt.

Du kan se filmen på Netflix HER.

Lagerfeld Confidential
En dokumentar om den ikoniske designer Karl Lagerfeld, som udover sit designermærke i eget navn også var kreativ direktør for både Chanel og Fendi. Han var en meget privat mand, derfor er det meget eksklusivt, at vi i denne dokumentar får lov at følge hans liv, både i det professionelle og det private rum, hen over hele 3 år. Dokumentaren giver et spændende indblik i en af verdens mest succesfulde designeres liv og hans arbejde - helt fra idéens oprindelse til resultatet, hvor den udfoldes på catwalken.

Du kan leje filmen på bibliotekernes filmtilbud.

Diana - med egne ord
En ny fortælling om prinsesse Diana og hendes offentlige liv, som med et kriseramt ægteskab og personlige problemer ikke ligefrem var en dans på roser. Her bliver arkivmateriale og personlige optagelser flettet sammen til en dokumentarfilm, som fortælles helt uden interviewere, fortællere eller andre mennesker - den eneste stemme, du hører, er Dianas egen.

Du kan se filmen på Netflix HER.

Minimalism: A Documentary About the Important Things
En dokumentarfilm, som sætter vores materialistiske forbrugssamfund på spidsen, hvor det at købe og eje både mange og dyre ting fylder alt for meget. Når der bliver talt om minimalisme, så tænker mange på den minimalistiske indretning. Men der er forskel på en minimalistisk indretning og den minimalistiske livsstil, som i virkeligheden handler om, hvordan du bliver gladere ved at have færre ting - fordi du i stedet kan bruge din energi på de ting, som virkelig betyder noget.

Du kan se filmen på Netflix HER.

Hvorfor sulter jeg?
En dokumentar om Alina, der fortæller om sine tanker og følelser i kampen mod hendes spiseforstyrrelse, som dagligt har en urimelig magt over hendes krop og sind. Dokumentaren kan hjælpe med at forstå, hvordan det er at være syg med spiseforstyrrelse, og hvorfor det kan være svært at blive rask igen.

Du kan se serien på DR HER.

The Cave
En dansk Emmy-vindende dokumentarfilm om et hemmeligt underjordisk hospital i Syrien, hvor syriske kvindelige læger for første gang arbejder på lige vilkår med de mandlige kollegaer. Her følger vi de modige kvinder i deres arbejde, hvor der konstant lurer dødbringende trusler, som bombardementer og kemiske angreb, rundt om hjørnet. Det er en spændende film om modstandskraften og kvindelig solidaritet.

Du kan se filmen på Viaplay HER.

Athlete A
En dokumentar om det OL-vindende gymnastiklandshold fra USA, der på trods af sin store succes har levet under en tragedie i mange år. Holdets læge har nemlig gennem to årtier begået seksuelle overgreb på omkring 500 atleter. En tragedie, der stod på i så mange år, fordi organisationen prioriterede succes og medaljer over deres atleters sikkerhed og sundhed. Det er en meget skræmmende og øjenåbnende dokumentar, som heldigvis ender ud i retssag, hvor utallige kvinder står frem, støtter hinanden og sammen afgiver deres vidneforklaringer, som giver den skyldige 60 års fængsel.

Du kan se filmen på Netflix HER.

Min sindssyge tvilling
Min sindssyge tvilling er en dansk miniserie, der handler om de enæggede, adopterede tvillinger, Anna og Andrea, der både er meget ens og meget forskellige. Her kommer vi tæt på pigernes søsterskab, deres jagt på hvor de kommer fra og deres fælles psykiske sygdom bipolar lidelse, som kommer til udtryk på to helt forskellige måder.

Du kan se serien på DR HER.

He Named Me Malala
'He Named Me Malala' er en dokumentar om den unge pakistanske aktivist Malala Yousafzai, som i sin kamp om pigers ret til at gå i skole blev forsøgt myrdet af Taliban allerede som 15-årig. I 2014 modtog hun Nobels Fredspris for sin kamp mod undertrykkelse af børn og unge og retten til uddannelse. Det er en film, der portrætterer en vigtig kamp og en ung kvindelig ildsjæl på samme tid.

Du kan se filmen på Viaplay HER.

The Great Hack
Har du nogensinde haft følelsen af, at mikrofonen i din telefon optager dine samtaler? Denne dokumentar handler om Cambridge Analytica-skandalen, hvor det i 2018 kom frem, at det britiske selskab ulovligt havde indsamlet personlige data fra millioner af mennesker på Facebook. Dataene blev blandt andet brugt i nogle målrettede politiske reklamer, som kan have haft indflydelse på Donald Trumps sejr som præsident.

Du kan se filmen på Netflix HER.

David Attenborough: Et liv på vores klode
Den 93-årige naturforsker David Attenborough har hele sit liv været tæt på naturen - og han føler sig meget heldig, fordi han har fået lov at opleve den frodige natur, før klimakrisens mange konsekvenser for alvor trådte i kraft. I denne dokumentar ser han tilbage på nogle af de mest afslørende øjeblikke i sit arbejde med naturen for at tydeliggøre, hvor store konsekvenser det åbenlyst har på naturen, når vi ikke passer på miljøet.

Du kan se filmen på Netflix HER.

Corona, Explained
I denne dokumentarserie dykker de ned i coronavirussen og forklarer pandemien på en måde, så det bliver nemmere for alle at forstå, hvorfor den opstod, og hvad vi kan gøre for at komme igennem krisen på bedst mulig måde.

Du kan se serien på Netflix HER.

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-04-03/jacquemus-evt-med-buksen-til.jpg

Jakke, Jacquemus, 4.400 kr.

Køb her
/2023-04-03/jacquemus.png

Jeans, Jacquemus, 3.170 kr.

Køb her
/2023-04-03/prada-option-i-sort-og-hvid.png

Hæle, Prada, 6.400 kr.

Køb her
/2023-04-03/trine-tuxen2.png

Øreringe, Trine Tuxen, 1.200 kr.

Køb her
/2023-04-03/antipast-hos-another-nue.png

Sokker, Antipast hos Another Nue, 330 kr.

Køb her
/2023-04-03/anthurium.png

Blomster, Blomster Bjarne, 128 kr.

Køb her
/2023-04-03/skall.png

Cardigan, Skall Studio, 2.900 kr.

Køb her
/2023-04-03/masterpiece-2-in-1-lash-wow-aben-002.png

Masterpiece 2 in 1 Lash Wow Mascara, Max Factor hos Matas, 150 kr.

Køb her
/2023-04-03/marni-2_0.jpg

Taske, Marni, 4.100 kr.

Køb her
/2023-04-03/macfy23_lockedkiss_lipcolour_doyenne_open_3000x3000.png

Locked Kiss Ink 24HR Lipcolour Doyenne, Mac hos Zalando, 270 kr.

Køb her
/2023-04-03/louise-roe-hos-bahne.png

Champagne glas, Louise Roe hos Bahne, 600 kr.

Køb her
/2023-04-03/aiayu.jpg

Skjorte, Aiayu, 1.300 kr.

Køb her
/2023-04-03/flatlist.png

Solbriller, Flatlist, 1.600 kr.

Køb her
/2023-04-03/honey_300122_06311.png

Cleanser, Honey, 280 kr.

Køb her
/2023-04-03/sea-home.png

Pude, Sea home, 1.280 kr.

Køb her