Foto: Daniel Stjerne
Kultur

Anne P. - 100 år og stadig stram

af Anne P. 2/06/2015
I 2015 fejrer Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold 100-året for kvinders valgret samt Grundloven af 1915. ELLEs skønhedsredaktør Anne P. blev spurgt, om hun ville skrive en tale, og du kan læse den lige her.

Kære Grundlov, min ven. For 100 år siden i dag marcherede kvinder klædt i lange hvide kjoler gennem Københavns stræder. De gjorde det for at fejre, at de efter lang tids kamp havde opnået stemmeret på lige fod med mændene. De seneste år har jeg rejst i modens og skønhedens tjeneste som redaktør på et modemagasin. Og det er interessant for mig som formidler af tidens udtryk at kigge på din og modens form tilbage i 1915, hvor mit køn fik stemmeret.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Det var nogle signifikante år omkring første verdenskrig, hvor korsettet røg sig en tur, Coco Chanel trak i bukserne i Deauville og blåstemplede dem som mode, ligesom håret blev kortere – ikke kun mændene skulle have nemt ved at komme ud ad døren. Definitionen af kvinden var i en rivende udvikling, og det samme gjaldt for dig, min ven. Du er også blevet gradvist justeret i sømmene, hevet og flået i og lagt op og ud. Ser man tilbage, er der ting ved både moden og dermed synet på kvinden og din før-verdenskrigs-form, der i dag er utrolig svære at forstå, og det er jo, fordi der er nogen før mig og min generation, der har kæmpet og taget diskussionen igen og igen. Jeg er dem mere end taknemmelig og bøjer mig i støvet af respekt.

Gabrielle Chanel

Læs også: ELLE Juli // Nyt magasin på gaden!

For nogle år siden blev jeg spurgt, hvilken kvinde i mit liv jeg var mest taknemmelig for. Hvem, der havde gjort mig til den, jeg er. Jeg er naturligvis mere end taknemmelig for at være blevet født sund og rask af min biologiske mor og opdraget af en fantastisk rummelig bonusmor, men jeg måtte smide al ydmyghed til side og tilkendegive, at den kvinde, jeg nok mest påskønnede, var mig selv. Jeg er ellers ikke synderligt selvfed, men jeg kender mit værd, og jeg er taknemmelig for de beslutninger, jeg har truffet gennem livet indtil videre, også de forkerte. Jeg har fået mange fantastiske muligheder tilbudt, og jeg har haft modet til at gribe dem og fået noget godt ud af langt de fleste.

Om det er venskaber på tværs af landegrænser, diverse uddannelser baseret på lyst og talent, uvirkelige luksuriøse oplevelser eller mennesker, der må betegnes som alt andet end almindelige, så har jeg med åbent sind stået klar til at suge det til mig, samtidig med at jeg har haft mig selv, danske, langbenede Anne fra Hillerød, helt med. Ikke gået på kompromis med mig selv eller det værd, jeg er blevet opdraget med. Og selv om den anden markante danske lov, janteloven, var nærværende i vores familie, så var det vigtigere for mig at kende til dens eksistens end at leve mit liv efter den.

PR

Jeg ved, at Jeg har været heldig, men jeg er også meget bevidst om, at disse ydre omstændigheder og min indstilling til livet og dets muligheder kun har været mulig, fordi jeg er vokset op med dig, min ven, Grundloven. Der er blevet kæmpet for at forme dig og få dig til at følge med tiden, og jeg synes faktisk alt i alt, det går godt. Heldigvis. For jeg hverken kunne eller ville da forestille mig et Danmark, hvor min søn og min datter ikke havde lige vilkår for uddannelse, rejse eller valg af livspartner. Jeg tager det som største selvfølge i verden, at de kan vokse op med ligestilling, demokrati og samfundsdeltagelse.

Læs også: Oplev udstillingen 'Kvinder i dansk møbeldesign' på Trapholt

Somme tider er man nødt til rejse ud over landets grænser for at forstå, hvor godt vi har det her i Danmark, og det har jeg gjort. Rejst jorden så tynd, at det er et vidunder, den stadig er rund. Og jeg er lykkelig og glad for at sætte mine fødder på den flade muld, der også er din, hver gang jeg vender hjem. Jeg har haft god tid til at blive mig. Blev mor til to børn i en forholdsvis sen alder, har kunnet træffe beslut-ninger ud fra kærlighed og ikke nød, kan skrive i mit eget navn i et fag, der forfører mig, og elsker, at de venner, der er blevet forelsket i en fra deres eget køn, i dag er gift og er blevet forældre. Og det har jeg dig at takke for, Grundlov, fordi du har vist dig så klog og rummelig på et tidligt stadie og dermed vist os andre, kvinder som mænd, vejen frem. Og ligesom vi alle skal være den bedste version af os selv hver eneste dag, må jeg da her komme med en kompliment og tilkendegive, at jeg synes, at du din fremskredne alder til trods står ret skarp. Du er den bedste version af dig selv indtil videre, min ven, og jeg vil gøre mit bedste for at være det samme. Lad os passe på hinanden.

Psst... Baum und Pferdgarten har samarbejedt med Trendsales og Dansk Kvindesamfund om at hylde 100'året for danske kvinders stemmeret og har derfor designet en limited edition-T-shirt (som Anne P. bærer i toppen af artiklen), hvor hele overskuddet går ubeskåret til Dansk Kvindesamfunds arbejde for ligestilling. T-shirten koster 349 kr. Tjek #100aarmedstemmeret på Instagram.

Thomas Frandsen

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her