Anbefaling

Kom væk fra hverdagen på det hyggeligste hotel i de schweiziske bjerge

af Katrine Fromberg Kiehn 20/09/2019
Trænger du til fuldstændig ro, er det helt rigtige sted kun en kort flyvetur væk. I den lille bjergby Vals i Schweiz kan du tjekke ind på det cool Brücke 49. Her er så stille, at du kun kan høre fårenes bjælder – og så lækkert, at du får lyst til at blive for evigt.

Ophold i bjergene gør godt. Det ved enhver med hang til prosa, kunst eller bare generel weltschmerz. De tyste vidder, bjergluften og udsigten føles uendeligt livgivende. Nærmest befriende.

For Ruth Kramer og Thomas Schacht var det tanken om et andet liv, der trak, da de for år tilbage lagde en fortravlet hverdag bag sig i Danmark og flyttede ned til den lille bjergby Vals i det sydøstlige Schweiz kendt især for stjernearkitekten Peter Zumthors termiske bade. I dag driver de Brücke 49; et indbydende, nærværende og hjemligt hotelkoncept, der over de sidste 7 år har tiltrukket højt estimerede verdensstjerner, kreative trendsættere og æstetiske sjæle på gennemfart.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Vals ligger 1.250 meter over havets overflade og cirka 2,5 times kørsel fra Zürich og er så underspillet i sin fremtoning, at du knap opdager, at byen begynder. Pludselig er den der bare. Med kirkespir og samlingspunkt i form af et stenbelagt torv.

Brücke 49 har til huse i en 100 år gammel bygning, der på den ene side står som den har gjort det i utallige år; med granit i bunden og store, synlige træbjælker i konstruktionen, og på den anden side synligt har været under kærlig behandling. Facadens koksgrå farve er ikke tilfældigt valgt.

Indenfor i huset er stemningen varm og hjemlig. Væggene er tonede i Farrow and Balls karakteristiske nuancer, designklassikerne er velvalgte, og lange, lyse gardiner, kunst og friske blomster binder bro mellem møbler og interiør i et opholdsrum, der med køkken, spiseplads, barvogn og sofahjørne er et fælles helle for husets gæster. Alle er velkomne til at bruge rummet, som var det deres eget, og kan i ro og mag slå sig ned i Finn Juhls enestående ’Høvdinge’-stol med et glas vin. En lækker espressomaskine står klar til brug, du kværner selv kaffen, der er ild i pejsen og musik på anlægget. Roen sænker sig øjeblikkeligt.

For Ruth Kramer, der selv står bag indretningen (og for øvrigt en hel række andre indretninger), har det været vigtigt at skabe en atmosfære, der får gæsterne ned i gear, men som samtidigt signalerer, at det her er et hus, hvor man også godt må have det skægt.

”For mig er det ekstremt vigtigt, at det er ægte. Jeg bryder mig ikke om kulisser, og jeg bryder mig ikke om, at man i sin indretning spiller teater. Så jeg prøver virkelig, når jeg laver noget, at tænke over, hvordan vi lever, og på, hvilken fornemmelse gæsterne skal have, når de kommer. De skal føle, de kan røre ved det hele, og at tingene kun bliver pænere af at blive slidt. Man må ikke blive bange for en indretning,” fortæller hun.

”Min stil er tidløs. Når jeg indretter, har jeg nok 10-12 ting, som jeg leger med hver gang. Og det har jeg det rigtig godt med. For selv om tingene skal være forskellige, skal grundtonen være den samme. Jeg elsker dansk design, jeg elsker naturting, jeg elsker kunst og bøger. Og jeg elsker en superfantastisk seng! Detaljer på gamle hoteller elsker jeg også. At se, hvad de har gjort for at give folk komfort.” At hun har sans for det med interiør, er uomtvisteligt. Wegners CH33-spisestuestol matcher langbordet, og to Safari-stole med fåreskind ved en væg beklædt med bøger kunne ikke være mere rigtige. Køkkenet er et mørkt Unoform-køkken med lameller, præcis som den danske arkitekt Arne Munk tegnede det for 50 år siden. Sengene er med naturmadras og redt op med lækre hørtekstiler af egen produktion i Litauen. Interiøret er forkælende. På alle måder. Og er man først trådt indenfor, har man lyst til at blive.
Når du tjekker ind på et af husets fire værelser, skal du ikke forvente at blive serviceret. Ikke forstået sådan, at gæstfriheden ikke er helt i top; den er nærmest rørende. Det er bare en anden og mere afslappet forkælelse, stedet tilbyder. Vil du mikse en gin og tonic, når klokken slår fem, er der høflig selvbetjening, for værtsparret har eget hus længere oppe ad bjerget og kommer kun ned ved lejlighed; når der skal fyres lidt ekstra op på køligere dage, nye gæster skal bydes velkommen, eller når den meget personlige (og fælles) morgenmad skal serveres i det åbne køkken. Ellers passer hver sit. På den måde får Ruth Kramer også tid til andet. For eksempel at passe parrets butik, Brücke 49 Guild, hvor de sælger et udvalg af de ting, de selv elsker at omgive sig med. Stedet blender naturligt ind i det lille bjegsamfund, der udover bjergene også byder på flod, bjergsø og edelweiss i græsset, et temmelig idyllisk sceneri for et sommergetaway. Og så er der selvfølgelig de nævnte termiske bade, der ud over at være en berusende spa-oplevelse også er en arkitektonisk oplevelse af helt enestående art. Peter Zumthors gedigne blik for materialer og bygningskunst er i en klasse for sig. Du mærker dagens gang i Vals. Og når bjergluft, varme skyl og tanker har fyldt dig op, søger du naturligt hjem til huset igen. Så meget andet er der heller ikke at se. Og heldigvis, for bogreolen bugner. Når det bliver aften, kan du lige så godt liste om i køkkenet, skænke et glas vin eller brygge en kande te og sætte dig til rette i den lille stue eller udenfor ved pejsen; vel vidende at bjergene, gederne og kilderne bag huset heller ikke sover.
Tekst: Mette Skjødt Strandberg Foto: Martin Morell og Mette Skjødt Strandberg

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her