Foto: Jasper Carlberg
Indretningsguide

Få gode råd til at indrette af indretningsarkitekt Natalia Sanchez

af Katrine Fromberg Kiehn 8/08/2019
Der skal mere til et harmonisk hjem end smukt interiør, men en vellykket indretning kan gøre meget for at forløse den gode stemning, der gemmer sig i maden, du laver, musikken, du spiller, og selvfølgelig de mennesker, du omgiver dig med. Det ved indretningsarkitekt Natalia Sanchez, som lever af at indrette rum, der spreder glæde. Her guider hun dig til, hvordan du skaber en helstøbt indretning derhjemme.

Tekst: Katrine Damgaard

Natalia Sanchez er mere legende i sin indretning end de fleste skandinaver, men har en mere stram stil end de fleste sydeuropæere. Når hun i sit virke som arkitekt, designer, stylist og konsulent transformerer private hjem og professionelle rum, handler det om at skabe glæde, og derfor tager hun altid udgangspunkt i personlighed og individuelle drømme.

"Min stil afspejler, at jeg er født og opvokset i Danmark, men har boet i Spanien i ti år. Den er en sammensmeltning af den rene, skandinaviske æstetik og Sydeuropas varme og legende tilgang til indretning. Jeg bruger farver til at skabe varme rum og arbejder altid med god kvalitet, uanset projektets størrelse. Det er ofte i detaljen – der, hvor overflader, farver og materialer mødes – at magien opstår. Æstetikken må gerne være høj, men det skal føles afslappende. Jeg er meget bevidst om, at målet er at skabe et resultat, der overgår kundens egne drømme og indretningsmæssige formåen.

Når du selv skal i gang med at indrette, er det vigtigt at lave et godt stykke forarbejde, hvor du definerer, hvilke ting du vil prioritere, og hvor mange midler du har til rådighed. Lav et budget, og indhent altid tilbud fra flere leverandører. Beslut, hvor du vil bruge de fleste penge. Skal du renovere et helt hjem, ligger fokus måske på køkken og badeværelse, og så må soveværelset i første omgang nedprioriteres. Tre faktorer, man aldrig kommer uden om, er tid, penge og kvalitet. Hvis noget skrider, kommer du enten til at bruge længere tid, flere penge eller gå på kompromis med kvaliteten.

Hvis du skal starte en kreativ proces, skal du først finde ind til kernen i dig selv. Hvem er du, og hvad drømmer du om? Undgå at lade dig påvirke af ydre stimuli for en tid. At gå en tur ved vandet virker for mig. For andre er det måske en tur i spa, en yogatime eller en løbetur. Gå herefter i gang med dine moodboards. Begynd bredt – det må gerne stikke i alle retninger. Inkluder alt fra et postkort til et stykke stof, en farve eller et smykke. Det gælder om at samle ting, du bliver glad af. Print inspirationsfotos ud og sæt dem sammen på for eksempel en opslagstavle, eller gør det digitalt, hvis det fungerer bedre for dig.

Indretningsguide

Når du sætter de ting, du har fundet, sammen, kan du begynde at danne dig et billede af din stil. Man kan også ret hurtigt fornemme, hvilke ting der hænger sammen og harmonerer, og hvilke der stikker for meget ud. Gå gerne væk fra dine moodboards og kom tilbage igen senere. Begynd at sortere i dine inspirationer, og tænk dine konkrete rum ind i moodboardet. Skal du indrette hele hjemmet, er det en god idé med et overordnet moodboard for boligen og derefter et for hvert enkelt rum. Rummene behøver ikke at ligne hinanden, men man skal gerne kunne se en overordnet rød tråd

Vælg med udgangspunkt i dine moodboards de møbler, du vil beholde. Mål dine rum op, og find ud af, hvor møblerne skal placeres. De største møbler er tit sværest at placere, så start med dem.

Kig herefter på dine overflader. Gulv, vægge, loft og træværk. Vælg varme nuancer, og gå efter støvede, knækkede og douce toner, som er vurdere farven i både lys og skygge. Leg også gerne med flere farvetoner på paneler, lister, vinduesrammer og vægge. Tag i processen højde for de møbler, der skal placeres i rummet.

Når overfladerne og de møbler, du vil beholde, er på plads, skal du ud og lede efter de specifikke ting, du mangler, for eksempel et sofabord, en ny lamper, et tæppe og noget kunst. Fordi jeg arbejder med interiør, er mit indre varekatalog stort, og jeg kan ret hurtigt spore mig ind på, hvilken reol jeg skal vælge til en specifik opgave. Den viden er ikke alle forundt, og derfor er det vigtigt at bruge tid på at finde de rigtige løsninger. Gå systematisk til værks med en plan, der skitserer dimensioner, stil, farver og priser. Lad din økonomiske ramme guide dig til, hvilke butikker og brands du orienterer dig hos. Er budgettet småt, kan en enkelt eksklusiv lampe også være stuens juvel.   Når du vælger belysning, skal du vide, at lyset kan afgøre, om et rum fungerer. Derfor er det en god idé at bruge penge på lamper. Du skal have en grundbelysning i loftet og punktbelysning i hjørnerne. Får du ikke gjort det, kan rummet godt virke dødt. Tænk over, hvilket behov lyset skal opfylde, og hvilken stemning det skal give. Spisestuen og køkkenet har brug for mere belysning end stuen.   Det hele behøver ikke komme på en gang. Byg det op stille og roligt, og lad der være plads til, at du finder noget nyt på en rejse. Når man rejser, står ens sanser åbne på en anden måde end i hverdagen, og de personlige fund er med til at skabe netop dit hjem. Koordinering af materialer og farver er dog altid en god idé, hvis du ønsker at skabe harmoni. Omvendt er de overraskende sammensætninger og unikke løsninger med til at skabe et udtryk, som gør dig glad hver dag – og som måske ovenikøbet kan være til inspiration for andre.   Guiden er tidligere bragt i ELLE Decoration nr. 27 fra maj 2018. 

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2022-05-17/arket-.png

Arket, 490 kr.

Køb her
/2022-05-17/gannishorts.png

Ganni, 1.400 kr. 

Køb her
/2022-05-17/costop.png

Cos, 320 kr. 

Køb her
/2022-05-17/arket.jpg

Arket, 490 kr. 

Køb her
/2022-05-17/guccimiinto.jpg

Gucci, Boozt, 2.090 kr. 

Køb her
/2022-05-17/esteelaudersephora.png

Estée Lauder, Sephora, 280 kr. 

Køb her
/2022-05-17/coskjole.png

Cos, 790 kr. 

Køb her
/2022-05-17/andotherstoriesballerina.png

And Other Stories, 650 kr. 

Køb her
/2022-05-17/ganniblazer.png

Ganni, 2.500 kr. 

Køb her
/2022-05-17/chanelmatas.jpg

Chanel, Matas, 380 kr. 

Køb her
/2022-05-17/ecooking.png

Ecooking, 240kr. 

Køb her
/2022-05-17/ginatricotbukser.png

Gina Tricot, 250 kr. 

Køb her
/2022-05-17/junabahne.png

Juna, Bahne, 750 kr. 

Køb her
/2022-05-17/hmtop.png

H&M, 180 kr. 

Køb her
/2022-05-17/framacareofcarl.png

Frama, Care Of Carl, 280 kr. 

Køb her
/2022-05-17/remainboozt.png

Remain Birger Christensen, 900 kr. 

Køb her
/2022-05-17/weekdayjeans.png

Weekday, 400 kr. 

Køb her
/2022-05-17/pernillecorydon.jpg

Pernille Corydon, 400 kr. 

Køb her
/2022-05-17/haykitchenone.jpg

Hay, Kitchenone, 400 kr. 

Køb her
/2022-05-17/hmtaske.png

H&M, 350 kr. 

Køb her
/2022-05-17/weekendbymaxmaraboozt.png

Weekend By Max Mara, Boozt, 1.700 kr. 

Køb her