sommerhus indretning
Foto: Dianna Nielsson
Bolig

17 budgetvenlige hacks, der giver sommerhuset nyt liv

Af Katharina Schüler, Anita Nattestad Karlsen, Marion Smith og Ulla Johanne Johansson. Redigeret af Laura Frederikke Nielsen 30/05/2023
Trænger dit sommerhus til en opgradering? Med få kneb kan du forvandle det til en hyggelig sommeroase, som du ikke har lyst til at tage hjem fra.

Fungerer dit sommerhus som et frirum med plads til afslapning, eller giver tanken om at tilbringe sommerdagene i det lille hjem dig hovedpine?

Sommeren er over os, og derfor rykker mange i sommerhus, hvor den står på familiehygge, strand og gode stunder.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Men hvis du frygter denne årstid, og ikke lige kan overskue sommerhuslivet, er det måske på tide at give dit sommerhus en mindre makeover, så du kan gøre det til dit eget personlige åndehul.

Dit sommerhus bør være et sted, hvor du kan slappe af på varme sommerdage, men også et som egner sig til en regnfuld efterårsdag.

Selv om et sommerhus skal fungere praktisk, hvor der er plads til alle, og tingene kan tåle at blive brugt, bør der også være plads til pynt og hygge.

Nedenfor har vi samlet 15 tips til indretningen af dit sommerhus, som vil tage det fra hovedpine til hideaway, med naturen i fokus.

1. MAL DE SLIDTE MØBLER

Foto: Charlotte Schmidt Olsen

Det er de færreste ting, som ikke kan fikses med en lille klat maling. Et gammelt vitrineskab, en skammel eller køkkenlågerne får nemt nyt liv på et lille budget. Find en farve som matcher væggene, eller måske en farve med knald på som skaber kontrast.

2. BLOMSTERPRINT

Foto: Christina Kayser O.

Det er som om, vores tolerance for blomsterprint­ og halvkiksede keramikgenstande­ bliver lidt større, når kalenderen­ ­siger sommer. Giv den gas med puder, plaider, lamper, lysestager og alt derimellem, for hvem siger, man ikke kan pynte op til sommer på samme måde, som man pynter op til jul?

3. HVID, HVID OG HVID

Foto: Peter Kragballe

Et sommerhus med mørke farver og møbler kan hurtigt blive kedeligt og trist at se på. Sørg i stedet for at få så meget lys ind som muligt ved at indrette med transparente gardiner og lyse farver. Hvide lofte og vægge får dit sommerhus til at syne større, og samtidig får du fri leg til at indrette dig med materialer, mønstre og farver, som kan fungere som kontrast.

4. DEKORATIVE BLOMSTER

Foto: P. Wessel

Gå på opdagelse i naturen, og find smukke blomster, som kan pynte i vindueskarmen eller på bordet. På den måde får dit sommerhus nyt liv, hver gang du besøger det, samtidig med at de friske blomster leder tankerne hen på sol og sommer. Du kan også tørre nogle af blomsterne og hænge dem op som dekoration.

5. VINTAGE- OG LOPPEFUND

Foto: Peter Kragballe

Et sommerhus behøver ikke at være en dyr investering. Det skal tværtimod gerne indrettes med gamle møbler og loppefund, der giver sommerhuset en hyggelig stemning. Trænger dit sommerhus til fornyelse, burde du derfor tage et kig i nogle af de antikbutikker, der ligger rundt omkring i landet. DBA er også et godt sted at finde unikke loppefund. Med lidt knofedt og kreativitet, kan selv de mest slidte møbler stå flot igen.

6. LAD INDE OG UDE SMELTE SAMMEN

Foto: Julie Vöge Hansen

I sommermånederne bruger de fleste mere tid ude end inde. Hvis du vil opgradere dit sommerhus, er uderummet derfor et godt sted at starte. Et simpelt tip er at prøve at indrette ude, som du gør inde. Plaider, puder og lysestager tager sommerhushyggen på terrassen til et helt andet niveau – og så findes der efterhånden et hav af udendørs tekstiler, som sagtens kan klare en gang regnvejr, hvis de bliver glemt udenfor.

7. PERSONLIGE NIPS

Foto: Julie Vöge Hansen

Et sommerhus skal være personligt og gerne fyldt med minder. Flotte vaser, lysestager og kunstobjekter kan derfor sagtens skiftes ud med muslingeskaller og andre fine fund fra stranden. Det er en simpel måde at gøre sommerhuset mere personligt og hyggeligt.

8. RUSTIKT OG AUTENTISK

Foto: Camilla Hey

Er spisebordet og stolene lidt slidte, behøver du ikke altid hoppe i malertøjet. Det gør nemlig ikke altid noget, at malingen ikke er perfekt, da stilen i et sommerhus gerne må være lidt rustik. Møbler med skrammer giver indretningen sjæl.

9. INDBYGGET SLAGBÆNK

Foto: Dianna Nielsson

En indbygget slagbænk løser mange pladsproblemer og indeholder masser af opbevaringsplads. Udnyt pladsen, og få et par ekstra sovepladser med i købet. Køb en skumgummimadras, og skær den til. Sy evt. et nyt betræk, og pynt med masser af puder.

10. BLØDE TEKSTILER

Foto: Dianna Nielsson

Bløde møbler og tekstiler giver dig lyst til at slappe af – præcis som man skal i et sommerhus. Derfor kan et sommerhus aldrig have for mange puder og tæpper. Køb et par nye puder i fine farver eller sy dem selv, hvis du er den kreative type. En anden mulighed er at rykke rundt på puder og tæpper i soveværelset og stuen, så begge rum får et helt nyt udtryk.

11. DEKORATIVT BRÆNDE

Foto: Brock & Wotkjær

Brænde kan sagtens opbevares indenfor. Gør som her, og placer dit brænde ved siden af pejsen. Det giver et hyggeligt udtryk og emmer af sommerhus-strømning.

12. UDENDØRSKØKKEN

Foto: Christina Kayser O.

Har du en stor terrasse, er det en oplagt mulighed at indrette et udendørskøkken, så du kan tage madlavningen med udenfor. En vask og en bordplade er næsten det eneste, du behøver for at lave et funktionelt udendørs køkken.

13. OVERDÆKKET TERRASSE

Foto: Birgitta Wolfgang

En anden måde at opgradere terrassen er ved at lave en overdækket terrasse. Så kan du slappe af og spise hyggelige middage uanset vind og vejr.

14. GIV BADEVÆRELSET ET LØFT

Foto: Dianna Nielsson

Badeværelset er et rum, der hurtigt kan blive slidt at se på, men frygt ej, for med få kneb kan du få dit badeværelse til at skinne igen. Start med at rydde op. Er der nogle ting, der bare fylder og gør badeværelset rodet? Så gem det væk i skuffer eller pak det ned i kasser, hvis du slet ikke bruger det. Derudover kan en gang maling gøre underværker. Vælg en douce farve, der gør badeværelset hyggeligt og dekorativt – også selv om det er småt. Et nyt spejl gør også en kæmpe forskel for udtrykket på badeværelset. Du kan finde mange fine og unikke spejle i antikbutikker til ingen penge.

15. UDENDØRS BAD

Foto: Christina Kayser O.

Et udendørs bad tager virkelig dit sommerhus til det næste niveau. Og om sommeren, når solen står højt, vil du elske at kunne tage et koldt bad i naturens skønne omgivelser. Har du børn, er det også super praktisk med et udendørsbad.

16. STILLEBEN MED BØGER

Foto: Birgitta Wolfgang

I de varme sommermåneder er der intet bedre end at ligge udenfor i solen med en god bog. Men hvor gør du af alle de bøger, som du allerede har læst? Giv dit sommerhus et personligt og hyggeligt udtryk ved at placere dine gamle bøger i fine stilleben, f.eks. på en bænk. Suppler evt. med en dekorativ lampe eller farverige vaser.

17. HÆNG DIT KØKKENGREJ OP

Foto: Birgitta Wolfgang

I et småt sommerhus kan det ofte knibe med opbevaringspladsen til alle de ting, man med årene har samlet sammen. Her er en simpel løsning at hænge dit køkkengrej i kroge over dine køkkenskabe. Det er både dekorativt og sparer en masse plads.

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-04-03/jacquemus-evt-med-buksen-til.jpg

Jakke, Jacquemus, 4.400 kr.

Køb her
/2023-04-03/jacquemus.png

Jeans, Jacquemus, 3.170 kr.

Køb her
/2023-04-03/prada-option-i-sort-og-hvid.png

Hæle, Prada, 6.400 kr.

Køb her
/2023-04-03/trine-tuxen2.png

Øreringe, Trine Tuxen, 1.200 kr.

Køb her
/2023-04-03/antipast-hos-another-nue.png

Sokker, Antipast hos Another Nue, 330 kr.

Køb her
/2023-04-03/anthurium.png

Blomster, Blomster Bjarne, 128 kr.

Køb her
/2023-04-03/skall.png

Cardigan, Skall Studio, 2.900 kr.

Køb her
/2023-04-03/masterpiece-2-in-1-lash-wow-aben-002.png

Masterpiece 2 in 1 Lash Wow Mascara, Max Factor hos Matas, 150 kr.

Køb her
/2023-04-03/marni-2_0.jpg

Taske, Marni, 4.100 kr.

Køb her
/2023-04-03/macfy23_lockedkiss_lipcolour_doyenne_open_3000x3000.png

Locked Kiss Ink 24HR Lipcolour Doyenne, Mac hos Zalando, 270 kr.

Køb her
/2023-04-03/louise-roe-hos-bahne.png

Champagne glas, Louise Roe hos Bahne, 600 kr.

Køb her
/2023-04-03/aiayu.jpg

Skjorte, Aiayu, 1.300 kr.

Køb her
/2023-04-03/flatlist.png

Solbriller, Flatlist, 1.600 kr.

Køb her
/2023-04-03/honey_300122_06311.png

Cleanser, Honey, 280 kr.

Køb her
/2023-04-03/sea-home.png

Pude, Sea home, 1.280 kr.

Køb her