Anne Kirstine Cramon manual til dårlig stemning
Foto: Les Kaner
Kunst, bøger og musik

Bogaktuelle Anne Kirstine Cramon: "Kvinder har ikke et medfødt omsorgsgen"

Af Nikita Hoffmann Andersen 6/05/2024
Radioværten er aktuel med bogen 'Manual til Dårlig Stemning'. Her tager hun tager til genmæle om alle de fordomme om kvinder, hun selv har mødt

Hvorfor har vi brug for en manual til dårlig stemning?
Stemningen bliver desværre ofte lidt ’iffy’, når snakken falder på ligestilling, fordi det er et område, der er meget præget af fordomme og myter og meget mindre af fakta. Min manual giver en lang række videnskabelige forklaringer – og dermed argumenter – som kvinder kan anvende, når der er brug for at hulle igennem muren af vås.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hvordan har det været at skrive bogen?
Overraskende. Der er mange ting, jeg er stødt på undervejs, som jeg ikke anede fandtes eller var en ting. En af dem var at opdage, at mange kvinder, der er udsat for en voldtægt, oplever det, der hedder tonisk immobilitet – en helt naturlig reaktion, hvor de i situationen fryser frem for at handle. Det er noget, som de tit bebrejder sig selv for efterfølgende – og som omverdenen bebrejder dem. Hvorfor sagde du ikke noget? Hvorfor gjorde du ikke noget? Men det er der altså en helt naturlig forklaring på.

Foto: PR
'Manual til Dårlig Stemning' af Anne Kirstine Cramon, 250 kr.

Hvilke af de mange fordomme om kvinder ville du eliminere først?
Den om, at kvinder har det her helt særlige omsorgsgen, der gør at de er særligt dygtige til at tømme opvaskeren på arbejdet eller at arrangere sommerfest. Eller i det hele taget drage omsorg for andre. Alle, der får børn, udvikler et omsorgsgen. Men kvinder har ikke et medfødt omsorgsgen. Til gengæld bliver piger fra en ret tidlig alder trænet til at drage omsorg for andre. Det skal vi have gjort op med, for det påvirker piger og kvinders livsforløb en hel del, at der er en stor omsorgsforventning til dem.

Et stort emne generelt og også i bogen er abort. Vil du, til dem der endnu ikke har læst din bog, fortælle om din egen oplevelse med abort?
Min oplevelse med at få en abort adskiller sig nok ikke synderligt fra alle andres, men hvis man gerne vil vide, hvordan det helt konkret gik for sig, synes jeg, man skal læse bogen.

Foto: Les Kaner
Anne Kirstine Cramon.

Og hvilke tanker du derefter har gjort dig om debatten, der har fyldt meget de seneste år?
Jeg synes, at mænds rolle i uønskede graviditeter og dermed aborter er påfaldende fraværende. Vi taler meget om, at kvinder skal tage ansvar og beskytte sig mod uønskede graviditeter, men fakta er, at det i lige så høj grad er mænds ansvar.

Har du selv fordomme om mænd? Hvilke?
Jeg har masser, men jeg forsøger rent faktisk at være lidt kritisk overfor de antagelser, jeg selv laver. Og jeg er fuldt ud bevidst om, at det kan være en kæmpe hæmsko for mænd, at de går rundt og bliver skudt i skoene, at de kun tænker på sex og overhovedet ikke har noget begreb om følelser – eller interesse i deres børn.

Snart skal du være mor. Hvilke tanker gør du dig om at opdrage dit barn til at skabe dårlig stemning?
Ligesom alle andre vordende forældre har jeg selvfølgelig en helt utopisk idé om, at mit barn selvfølgelig ikke vil møde verden med alle de fordomme, som jeg beskriver i min bog. Lad os tales ved om nogle år og se, hvordan det projekt er gået …

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her