Boligtendenser 2023
Foto: PR
Interiør

Fra farverige flader til monokrome møder: Her er 10 af sæsonens største boligtendenser

af Marie Monrad Graunbøl 15/11/2023
Få et overblik over de mest dominerende tendenser for hjemmet og design, der ikke bliver til at komme udenom

Tendenser er flyvske og troløse, for så snart man troede, man havde regnet den ud, står der en designer, kunstner, arkitekt eller stylist klar med helt nye farver, former og måder at indrettet på.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Denne sæson byder på arabisk inspiration, glas med uventede overflader – og rum, hvor alt fra gulv til loft er holdt i én enkelt yndlingsfarve. Vi giver dig her alt dét, du endnu ikke ved, at du vil elske … lige om lidt​.

1. Hel blank
Hver tid har sit yndlingsmateriale, og nu er turen kommet til sølv, stål, aluminium og alt, hvad der ellers er koldt og blankt som måneskin og arvesølvet i mormors skuffer. Blandt tilhængerne er – som navnet antyder – nye, danske Metal Works, som laver reoler, lænestole og daybeds i aluminium med netop dét kølige look, der historisk har været forbeholdt lamper, bestik og store dele af sortimentet hos Georg Jensen.

Den unge designer Anne Dorthe Vester deler begejstringen for metal med sine hybrider mellem møbler og kunst, bl.a. stolen ved navn Kilen lavet af aluminium og fyrretræ, som forener det industrielle og det organiske på fornemste vis. De lidt mindre modige kan nøjes med at vælge et køkken i rustfrit stål – det lugter lidt af institution og hygiejnehensyn, men sat i de rette rammer er det rendyrket, blankpoleret modernitet.

Foto: PR
Køkken, Jean Nouvel for Reform, pris på forespørgsel.

2. Monokrom
De seneste år har budt på så mange modige, eksperimenterende og nytænkende farvekombinationer på vægge, paneler, døre og lofter, at man næsten længes efter dengang, valget stod mellem to diskrete nuancer af hvid. Alligevel er det langt fra slut med at sætte kulør på de hjemlige rammer.

Det nye er imidlertid at holde lidt igen og nøjes med en enkelt farve, som så til gengæld går igen her, det og allevegne. Inspirationen finder du hos eksempelvis den svenske interiørbranches darling p.t., designstudiet Halleröd, som går all-in på bl.a. sennepsgul, eller hos det danske farvefirma Notes of Colour, som der ikke kan få nok af grønne toner.

Foto: PR
Vægfarve, Kind of Khaki og Garden Note, 400 kr. for 2 liter.

3. Meget mere mådehold
Vi har hørt det før! Det gælder ikke om at købe det hele, men det helt rigtige, og en mere bæredygtig tilgang til indretning handler om at beholde, bevare og i det hele taget skrue lidt ned. Men hvor det før hovedsageligt har handlet om at forlade den klimabelastende forbrugsfest til fordel for lidt mere mådehold, er den nye sidegevinst ved en beskeden livsstil, at de enkle ydre rammer også bidrager til indre ro.

Hvis du kort fortalt ikke konstant skal bruge økonomiske og mentale ressourcer på at fokusere på næste nyerhvervelse, vil du nemlig opleve en ny balance i tilværelsen og frigøre en masse energi til mere meningsfulde spekulationer end hvilken sofa, du skal have næste gang. Bor du desuden kun med det mest basale, forenkler det ikke bare din indretning, men selve dit liv, fordi overflod har det med at medføre både rod, bøvl og ansvar. Og helt ærligt, hvor meget behøver du egentlig, når det kommer til stykket?

Foto: PR
Køkken, Garde Hvalsøe, pris på forespørgsel.

4. Voksen og følsom
Det sirlige, sarte og fine er i høj kurs, og det er som om tidens voksende accept af, at vi mennesker er nogle følsomme størrelser, nu også har sat sig igennem i det visuelle sprog, som kunstnere og designere benytter. Tag bare de uens, spinkle streger på designeren Inga Sempés nye tekstiler for Kvadrat, de luftige, næsten udviskede, botaniske motiver hos den danske billedkunstner Mette Nisgaard eller de tynde buer, der former designer Kasper Kjeldgaards florlette lamper. Alt sammen taler til intuitionen snarere end fornuften – og giver plads til mere eftertænksomhed i din indretning.

Foto: PR
Lampe, Kasper Kjeldgaard, pris på forespørgsel.

5. Farveflader
Der er meget saft og kraft i en enkelt farve, når bare den fylder nok i rummet, så gå efter kunst, der fokuserer på rene farveflader, møbler, som alene kendetegnes ved deres kulør, og design, der er mere farve end form. Hippe, belgiske Muller Van Severen, som har gjort farveforelskelse til deres varemærke, er lige nu aktuel med en serie kulørte vaser inspireret af den italienske mester Ettore Sottsass, og spørger du designerne hos danske Hay er ensfarvet ofte det bedste valg. Gå – som dem – efter de modige, stærke eller overraskende farver, og giv dem plads at boltre sig på.

Foto: PR
Værk, Dream Mirror af Lumière Bricoleur, 7.500 kr.

6. Nyt fra mellemøsten
Kig mod syd! Der er ingen opulente, ornamenterede møbler hos de unge arabiske designere, der i disse år markerer sig internationalt og i stedet har fokus på materialer og regionens stolte håndværkstraditioner. Hold eksempelvis godt øje med Bahraini – Danish, der blev grundlagt i Bahrain og består af Batool Alshaikh, Maitham Almubarak and Christian Vennerstrøm Jensen.

Blandt meget andet er de kendt for deres samarbejde med tekstilgiganten Kvadrat og flere udstillinger på det københavnske galleri, Etage Projects. Deres seneste møbel er en enkel skammel i træ for danske Fora Projects, som gør trioens ellers lidt snævre kunstneriske projekt tilgængeligt for alle. Mere folkelige er fransklibanesiske Kann Design, der nu lancerer sin efterhånden kendte Tal Chair med de karakteristiske metalbeslag i en ny kølig grå.

Arabisk inspiration finder du også hos svenske Katrin Greiling, der på sine rejser i ørkenen opdagede beduinernes madrasser og brugte dem som det perfekte som udgangspunkt for en ny daybed med navnet Safar, der på arabisk betyder ”rejse”.

Foto: PR
Daybed, The Safar Series, 40.960 kr.

7. Work it!
Workwear kender vi fra moden, og nu er turen kommet til din indretning, hvor inspirationen kommer fra værkstedet og fabrikshallen, dog i den romantiserede, gammeldags version langt fra samlebånd og masseproduktion. Det handler naturligvis både om form, funktion og fascination af tilblivelsesprocessen, men lige så meget om et farvel til snobberi og fancy indpakning.

En stol er en stol, hverken mere eller mindre – som for eksempel den nye model fra Form & Refine designet af Jonas Herman Pedersen, der blev vist på Snedkernes Efterårsudstilling sammen med bl.a. et skab på hjul, som ligner en transportkasse, formgivet af Anna Søgaard i samarbejde med Dinesen. Tendensen har også givet medvind til praktiske taburetter og simple reoler, brede arbejdsborde og enkelt designede metallamper, der giver det perfekte arbejdslys.

Foto: PR
Reol, Frama, pris på forespørgsel.

8. Glaskunst
Det er slut med yndigt og artigt glasdesign. Tidens borddækning byder på vinglas med knortede overflader som ryggen på en tudse eller skåle med forrevne former, der minder om smeltende isbroer eller størknet lava. Designere og kunsthåndværkere dyrker lige nu det brutale, overdrevne og ikke mindst overraskende, som tager materialet væk fra sin historiske pænhed og præsenterer nye måder at få klassisk funktion i en alt andet end klassisk form.

Som eksponenter for tendensen står bl.a. franske Ulysse Sauvage og det polske søskendepar Aleksandra and Wojciech Zawistowski med det fælles designstudium Szkło. Begge har taget glas til et nyt niveau, hvor eksperimenterne har vundet over konventionerne og din borddækning forvandles til et landskab af nye visuelle oplevelser.

Foto: PR
Vinglas, Ulysse Sauvage hos Kiosk48th, 265-415 kr.

9. Reality check
Det kan godt være, at alt kan lade sig gøre på en computerskærm, men det er netop dét, som får den virkelig verden til at være det eksklusive alternativ til alt, hvad kunstig intelligens og manipulerende algoritmer kan tilbyde. For dét, der er lidt af, har det med at være i højere kurs end dét, der kommer i rå mængder – og med AI vil verden snart være oversvømmet af perfekte digitale drømmeboliger, som dog har den væsentlige ulempe, at man ikke kan bo i dem.

Internationale magasiner som franske Milk Decoration og spanske Apartamento har længe dyrket det rodede, upolerede og ærlige, og det lader til, at netop virkeligheden med alle dens fejl og mangler nu også finder vej ind i flere og flere kampagner og kataloger for møbel- og designfirmaer kloden over som perfekt uperfekte eksempler til efterlevelse i eget hjem. Så pyt med om din yndlingsstol får en skramme og der er pletter på dugen. Livet er alligevel noget værre rod, og det er faktisk både smukt og moderne.

Foto: PR
Stol, Hvidt & Mølgaard for &Tradition, 5.795 kr.

10. Det runde bord
Det er ikke ligefrem en ny opfindelse, men tiden kalder nu alligevel på det klassiske runde spisebord, for her er alle lige, og måske netop derfor passer det så godt til både os antiautoritære nordboere og til ønsket om, at enhver føler sig velkommen uanset køn, kr.p eller nationalitet. Tilsæt kun stole, et godt måltid og de mennesker, du holder allermest af.

Foto: PR
Bord, Laura Bilde, 7.995 kr.

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her