Nyttig viden Kan serum redde din hud?

Foto: Henrik Adamsen
Du kender dem under mange navne. Som serummer og ’boostere’, kure og koncentrater.
Og du er næppe alene, hvis du har funderet over, hvilken virkning de har – ud over den mærkbare effekt på kontoen.
 
 
Skal den over, under eller helt erstatte ansigtscremen? Og hvilken forskel gør den reelt for din hud? Du kommer let af med 500 kroner for 30 milliliter fra bare et semi-eksklusivt mærke. Men med i prisen får du så til gengæld ofte et brand, der signalerer seriøsitet – for eksempel med små flakoner, der ligner apotekets pipetteflasker – eller i navnet ’serum’, der i medicinens verden dækker over en modgift.
 
Det er ting som pigmentforandringer, tørhed og følelsen af, at ens ansigt er iført et crepet betræk, der typisk giver os behov for at forkæle vores hud. Det er her, et serum kommer ind i billedet som en slags praktisk underkjole, man ifører huden. Serummer og boostere har nemlig ry for at give tiltrængt særbehandling, når det føles, som om ansigtscremen ikke kan klare opgaven alene.
 
Hvad kan serum? 
De fleste varianter af serum har det til fælles, at de er letflydende, vandbaserede og kan levere større doser af ingredienser til huden, end en creme kan. Ofte er ingredienserne dog de samme. Forskellen findes i mængden og det faktum, at serummer og boostere sjældent indeholder blødgørende bindemidler, og det giver ekstra plads til den aktive cocktail af ingredienser, der så i bogstavelig forstand kan gå direkte på huden. Uden at give samme beskyttelse som ansigtscreme.
 
 
Hvor serum kan indeholde tæt på 100 procent aktive stoffer, rækker en cremes evne typisk til blot fire, fordi den har andre opgaver, som at beskytte og blødgøre huden. Og det er takket være et højere vandindhold, at serummer leverer mere af én bestemt, ofte målrettet, ingrediens, som eksempelvis opbyggende og beskyttende C-vitamin eller fugtgivende hyaluronsyre. Det forklarer også priserne.
 
SUMMA SUMMARUM: Serum kan være en god investering for din hud. Blot du husker, at selv de bedste og dyreste underkjoler sjældent er nok at tage på, før du går ud ad døren. Beskyttelse mod sol, vind og forurening får du fortsat bedst med creme.
 

Relaterede artikler