Derfor var supermodel-finalen til Versace showet en stort modeøjeblik

Foto: All Over Press

“This is for you, Gianni!”

Der findes modeller, og der findes topmodeller. Og så er der supermodellerne. De ægte, originale langbenede skønheder med former og karisma, der i 1990’erne gjorde det prestige-fuldt og ikke mindst et af det mest eftertragtede (og overbetalte) erhverv i verden, at være model.

Og hvem skabte supermodellerne? Det gjorde Gianni Versace. Han var manden bag den kendis-befolkede front row til sine shows, han praktisk taget skabte Elizabeth Hurleys karriere efter, at hun optrådte på Hugh Grats arm på den røde løber i ”That Dress” – og så redefinerede han model-gamet med bravour ved at håndplukke udvalgte modeller fra catwalken og give dem en synlig højere status end de andre modeller på podiet. Hvor de andre modeller forblev hans cirkusheste i showet, blev hans øjesten cirkusprinsesserne. De blev supermodeller. Og ingen bar hans ikoniske stramme og højslidsede kjoler bedre end supermodellerne Naomi Campbell, Cindy Crawford, Christie Turington, Claudia Schiffer, Linda Evangelista, Carla Bruni og vores danske nationalstolthed, Helena Christensen, tilsammen gik under navnet ”The Versace Squad”.

Læs også: Moderedaktørens 6 højdepunkter fra modeugen i London

I år er det 20 år siden, at Gianni Versace blev myrdet i Milano, og det valgte modeskaberens søster og arvtager, Donatella Versace at markere ved Versace-showet under modeugen i Milano i september 2017 med en finale, der vil gå over i modehistorien.

Her sendte hun nemlig det originale Versace Squad hånd-i-hånd ned af catwalken i højslidsede, stramme laméguldkjoler med stærke 90’er-referencer til lyden af George Michaels Freedom, med de indledende ord: ”This is for you, Gianni!”.

Selvfølgelig har der været store modeller siden (vi har hverken glemt hverken Kate, Giselle, Freja eller Gigi), men der er få ting, der kan sende et så stærkt signal, som en hær af de originale gudinder, som Versace dyrkede. Finalen var lige så skræddersyet som kjolerne til at genoplive et af det mest ikoniske øjeblikke i Gianni Versaces designer-historie, nemlig showet i 1991 hvor fire af hans trofaste supermodeller gik arm i arm ned af catwalken til netop Freedom, og hvor George Michael selv sad front row og overværerede hele balladen.

Det var et stærkt power move fra Donatella Versaces side, og det sendte chok og lykkerus gennem tilskuerne og hele modeverdenen, der fulgte flittigt med viralt. De originale superkræfter som Versaces gudinder besidder, er nemlig stadig tilbedt i modebranchen, og intet kunne markere og hædre den afdøde Versace stærkere end hans originale army of women.

Det er vist ingen skam at sige, at ’Girl Power’ for alvor blev genetableret under Versaces SS18 show – og at Gianni Versaces ’allegiance to women’ blev naglet ind i historien for stedse i Milano denne september. 

Derfor var supermodel-finalen til Versace showet en stort modeøjeblik

Relaterede artikler