garderobe
Foto: Pexels
Guide

7 tips til en mere bæredygtig garderobe

af Katrine Bojen Krogh 16/03/2021
Ønsker du at skabe en mere bæredygtig garderobe, shoppe mere bæredygtigt og samtidig skrue ned for forbruget? Her får du 7 tips til, hvordan du kan sætte mere fokus på bæredygtighed i din garderobe og shopping.

Mange af os har et stykke tøj hængende i vores garderobe, som vi aldrig har brugt. Samtidig hænger der sikkert også tøj i din garderobe, som du kun har brugt én gang, og ikke har til hensigt at bruge igen.

Vi bliver konstant mindet om at mindske vores CO2-udslip, men det kan godt være svært at gennemskue, når det handler om at shoppe bæredygtigt eller opbygge en bæredygtig garderobe.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Her er de 11 vintage kjolebutikker, du skal kende

For at gøre det lettere at have fokus på bæredygtighed, når du shopper eller vil pifte din garderobe op, har vi her samlet 7 tips til en bæredygtig garderobe, der har en lang levetid og giver dig glæde og selvtillid.

7 tips til shopping med fokus på bæredygtighed

1. Stil dig selv dette spørgsmål, før du køber

Kan du bruge tøjet eller skoene på tre måder? Dette enkle spørgsmål vil redde dig fra at lave impulskøb. Hvis du kan forestille dig at bruge tøjet eller skoene på tre måder, med de eksisterende stykker tøj i din garderobe, er det købet værd.

Hvis du derimod kun kan se dig selv bære det én gang eller på én bestemt måde, skal du nok overveje dit køb en ekstra gang.

Læs også: Her er de 6 bæredygtige brands, du skal kende

2. Hold øje med plastik

Du er sikkert godt klar over, at engangsplastik er en af klimaets største syndere. Men vidste du, at engangsplastikken også gemmer sig i vores tøj? Syntetisk tøj, som vores træningstøj, udleder mikroplast ved vask, som løber i spildevandet og dermed direkte ud i naturen.

Gå derfor efter tøj, der er fremstillet af bomuld, hør, uld eller bambus.

Tip: De sidste par år, er der flere mærker, som er begyndt at producere blandt andet træningstøj og undertøj i bambus. Bambus er nemlig den hurtigst voksende plante i verden, som gør den til et af de mest bæredygtige materialer at producere tøj af.

3. Opbyg en statement-garderobe

Uanset om det er tøj til hverdag, arbejde eller fritid er det altid en god idé, at have flere statement pieces i din garderobe. Og du behøver faktisk ikke bruge mange penge på netop disse stykker tøj, der inkluderer: en hvid T-shirt, en blazer, en skjorte, dine yndlingsbukser eller -jeans, et par sneakers, støvler, en læderjakke og din yndlingskjole.

Disse genstande kan let styles sammen på kryds og tværs, og kan på den måde give dig forskellige outfits i løbet af hver sæson.

Læs også: 10 smykker, der er værd at investere i

4. Køb tøj, der passer dig her og nu

Måske vil en kjole i en mindre størrelse motivere dig til at tabe dig eller træne mere? Det håber mange, men sandheden er, at det sjældent sker.

Hvis tøjet ikke passer dig nu og her, så passer det højst sandsynligt heller ikke om en måned eller to. Du køber heller ikke et par sko, hvis de ikke passer perfekt.

Køb kun det tøj, du har brug for; det, der fungerer godt med resten af din garderobe, og det, der passer dig perfekt. Invester hellere i lidt, men godt, fremfor at lade dig rive med af diverse trends, som højst sandsynligt gør, at du hurtigt sukker efter nyt igen.

Mindsk dine indkøb og køb kun det, du virkelig drømmer om – det vil også tilfredsstille dig.

5. Sælg eller udlej dit tøj

Smid aldrig dit tøj ud. Du skal hellere have fokus på, at du rent faktisk kan tjene penge på dit brugte tøj eller give det videre til nogen, der har mere brug for det end dig selv. Find de store tasker eller poser frem, og pak det tøj ned, som du ikke længere bruger.

En god regel er, at hvis du ikke har brugt det pågældende stykke tøj i over 3 måneder (det gælder selvfølgelig ikke sæsontøj som f.eks. sommerkjoler), så er der nok andre, der kunne bruge det i stedet for dig.

Hvis du ikke er så vild med loppemarkeder eller Trendsales, er der heldigvis begyndt at dukke flere vintagebutikker op i Danmark, der giver dig mulighed for at sælge dit tøj til butikken. Så hvorfor ikke aflevere en bunke tøj, du alligevel ikke bruger, i den nærmeste vintagebutik, så en anden kan få glæde af den og du kan bytte den til en andens aflagte guld?

Det er blandt andet butikker som Veras Vintage og I Blame Lulu, der glædeligt modtager dit brugte tøj. Og det er både godt for dit forbrug, miljøet og din samvittighed.

Læs også: 10 items, der giver dig et cool hverdagslook

Hvis du derimod står og mangler en kjole, og egentlig ville have købt en ny, er Instagramprofilen @cecilieskjoler stedet for dig. Her får du nemlig mulighed for at leje et stort udvalg af håndplukkede designerkjoler, og så for næsten ingen penge.

Kjoleuniverset er udviklet af Cecilie Thomsen, som med sin profil ønsker at skabe en mere bæredygtig og cirkulær tilgang til mode.

6. Upcycling

Upcycling er en af de bedste muligheder, vi som forbrugere har, for at handle mere bæredygtigt. Og heldigvis bliver metoden mere og mere udbredt blandt tøjproducenterne. Der findes så mange materialer i verden, at der næsten ikke er behov for at skabe nyt.

Så hold øje med mærker, som benytter sig af upcycling, og mindsk dit CO2-udslip.

Læs også: Arket lancerer bæredygtig kollektion

7. Opdater dit tøj

Hvis en T-shirt er falmet, eller hvis dine jeans har en plet midt på buksebenet, er der mange måder at opdatere tøjet på.

Pletter kan f.eks. dækkes med strygemærker og motiver, T-shirts kan farves i forskellige farver, og falmede sorte jeans kan vaskes med maskinfarve, så de får deres farve tilbage.

Du behøver faktisk ikke være en haj til at sy eller eje en symaskine, mange tøjændringer kan nemlig sagtens udføres i hånden.

Læs også: Ny farverig trend på fingrene

I galleriet herunder kan du se vores guide til de bedste vintage-butikker i hele landet.

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her