Georg Jensen
Annonce

5 simple tips: Sådan dækker du det fineste bord

Annonce for Georg Jensen 4/10/2023
Et smukt dækket bord betyder næsten lige så meget for måltidet som selve maden. Her får du 5 lette tips til den perfekte borddækning, der vil sætte tonen an for en god aften.

Halvdelen af et måltid indtages med øjnene, og borddækningen betyder derfor en hel del for vores samlede indtryk af en middag. Har du dækket bordet kreativt op, viser det, at du har haft tid og overskud under forberedelserne, hvilket får dine gæster til at slappe mere af.

Ifølge Emma Gad vil det "altid glæde en værtinde, hvis nogen blandt gæsterne udtaler en ros over bordets smagfulde ordning", så der er masser af gode grunde til at dække kreativt op.

Med få tips kan du nemt skabe en smuk og enkel bordopdækning, som vil imponere enhver gæst uden at være for meget.

1. Hav styr på det basale

Når du dækker et bord, skal du først og fremmest sikre dig, at du har alle de basale elementer på plads. Skal det gøres korrekt, skal du placere en middagstallerken nederst, herefter en mindre frokosttallerken og til sidst en skål øverst. Du kan stille en lille tallerken venstre for tallerkenerne, som gæsterne kan bruge til brød.

Når du placerer bestikket, lægger du gafler til venstre, knive til højre (skæresiden skal pege ind mod tallerkenen) og dessertbestik over tallerkenen. Skal der bruges en ske til middagen, skal den ligge til højre for knivene. Bestikket skal ligge i den rækkefølge, gæsterne skal bruge det i. Man starter med det yderste sæt og arbejder sig derefter indad.

På samme måde starter man også yderst til højre og bevæger sig mod venstre, når det kommer til glas. De står naturligvis over tallerkenen. Stil vandglasset til højre, fortsæt med hvidvinsglasset, så rødvinsglasset og til sidst dessertvinsglasset. En tommelfingerregel er, at rødvinsglasset skal stå midt for tallerkenerne.

Vil du gerne skabe blikfang i din bordopdækning, kan du vælge service i rustfrit stål fra Georg Jensens Cobra-linje. Der er netop lanceret bestik i Cobra-serien, og med de skulpturelle former er du sikret en moderne bordanretning, der samtidig skaber blikfang.

Georg Jensen

2. Hold det enkelt og i god kvalitet

Vi kan let komme til at overgøre det, når vi endelig dækker fint op og gerne vil forkæle vores gæster med masser af små skåle med snacks og dekorative elementer. Men et overfyldt bord kan let komme til at se rodet ud. Dækker du i stedet op med få genstande i god kvalitet, skaber du et enkelt og stilrigt bord, hvor man lægger mærke til detaljerne.

Hold dig til de samme materialer i borddækningen, som for eksempel glas og rustfrit stål. Blander du guld og sølv, kan det let komme til at se rodet ud. Hold dig også til de samme farver, når du pynter. En enkelt borddekoration er måske nok til at skabe dramatik, uden at det fylder for meget.

3. Det grønne indslag

Friske blomster eller fine grene udgør ofte prikken over i'et på et flot dækket bord. Vælger du friske blomster, kan du med fordel vælge de samme farver eller nuancer, så øjet ikke forstyrres af alle regnbuens farver på én gang.

Et andet godt råd er ikke at proppe for mange blomster ned i vasen, men i stedet skabe et luftigt udtryk med få, men velvalgte blomster. Det samme gælder, hvis du vælger grene. Med en let og luftig buket kan du sagtens stille flere vaser på et stort bord.

Og husk altid Emma Gad's råd om blomsterdekorationer på bordet: "Det må anbefales ikke at pryde bordet med blomster, der har en bedøvende duft som for eksempel hyacinter og liljer, da mange får hovedpine deraf."

Georg Jensen

4. Lad lyset komme ind

For et hyggeligt middagsarrangement er lyssætning alfa og omega. Du kan både lade lyset falde smukt ind på bordet en sommeraften, og i de tidlige efterårsmåneder kan du lade lette gardiner skærme for den lavthængende efterårssol.

Det er relativt nemt at sørge for, at lyset over spisebordet kan dæmpes. Desuden kan små lamper og stearinlys rundt omkring i rummet sørge for, at bordet er oplyst af hyggeligt, dæmpet lys fra alle sider.

Georg Jensens lysestager med den ikoniske bugtende form var det første design i Cobra-familien, og de er perfekte til at skabe hyggebelysning på en enkel og elegant måde.

5. Husk detaljerne

Når du har styr på alt det basale, er det tid til at slå sig løs med detaljerne. Det kan være alt fra grønt fra haven til en mønstret dug eller bordløber, som er med til at skabe stemning omkring bordet.

Håndskrevne bordkort er en fin og personlig tilføjelse til borddækningen, og med fine servietkreationer kan du enten skabe en lidt tilfældig æstetik eller placeret perfekt i en servietring.

Ved at stikke en simpel kvist gennem Georg Jensens Cobra-servietringe sammen med servietterne, kan du sagtens skabe et afslappet og jordnært udtryk uden at gå på kompromis med det elegante.

Georg Jensen

Georg Jensen

Georg Jensens eftertragtede Cobra-kollektion har nu tilføjet et imponerende bestiksæt i rustfrit stål til sin samling. Det nye Cobra-bestiksæt fra Georg Jensen er både stilfuldt og unikt. Det er omhyggeligt fremstillet af poleret rustfrit stål og er inspireret af kollektionens karakteristiske bølgende former og ikoniske silhuetter.

Cobra er kendt for sine usædvanlige og skulpturelle former og er en af Georg Jensens mest genkendelige og velkendte hjemmekollektioner. Kollektionen blev introduceret i 2009 med de ikoniske lysestager i rustfrit stål og er designet af Constantin Wortmann, som mener, at design aldrig bør tages alt for alvorligt. Designerens tilgang til håndværket har givet Cobra-kollektionen et legende udtryk med en imponerende tidløs appel.

De nye designs inkluderer også en smuk servietring i poleret rustfrit stål i elegante og organiske former, der definerer Cobra-kollektionen. Find dem, og læs mere her.