Sara Jin Smidt: Sådan bliver du skandi-sund

Foto: Sara Jin Smidt

Tekst: Sunhedsskribent, Sara Jin Smidt

Hvis ikke du allerede er vinterbader, så kan du med fordel blive det – der er nemlig rigtig mange sundhedsmæssige fordele ved det kolde gys.

Det kolde vand virker som chokterapi for kroppen, idet kroppen nedkøles ekstremt hurtigt, hvilket er rigtig godt for din blodcirkulation. Faktisk bliver vinterbadning blandt flere læger betragtet som motion for blodkarrene, da det kolde gys får dine blodkar til at trække sig sammen for så at åbne sig igen, når du kommer op af vandet. Det betyder, at du sætter hele din krops immunforsvar på overarbejde, og flere undersøgelser tyder på, at vinterbadningen kan nedsætte risikoen for øvre luftvejssygdomme som f.eks. forkølelse og bihule- og halsbetændelse. Er du én af de mere kuldskære typer, så skal du ikke lade det afholde dig fra at vinterbade. 

Læs også: Blev forårsklar med nemme og sunde tips fra Sara Jin Smidt

Vinterbadning vænner nemlig kroppen til kulden, hvilket gør, at vinterbadere fryser mindre. Ud over de fysiologiske fordele, der findes ved vinterbadning, så er der også en række hyggelige og sociale aspekter i denne form for vintermotion. Det anbefales nemlig, at du aldrig vinterbader alene.

Så gør vinterbadningen til en hyggelig social ting, som du kan dele med din veninde, familie eller kæreste. Har du alligevel svært ved at overbevise dig selv om, at det kolde skandinaviske gys er noget for dig, så tænk på, hvor fedt det føles bagefter. Langt de fleste føler sig nemlig helt høje efter at have været en tur i vandet, hvilket ud over den kæmpe sejr også kan skyldes, at kuldechokket får kroppen til at udskille både endorfiner og adrenalin. Så: Jump in! 

Relaterede artikler